Current Affairs Quiz for UPSC CSE 2020, 18th August 2020

To clear UPSC CSE 2020 exam , aspirants must be very strong in their fundamentals along with the currents affairs . Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by proving them daily quiz on App . Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB and other articles on App and blog.For regular quiz download adda247 app and start your preparation now

Download Adda247 App

To get the best course for UPSC preparation , click here

Q1. Which of the following statements is/are correct?
1.There are only two kinds of plate tectonic boundaries, one is divergent and another is convergent.
2.A chain of volcanoes often forms parallel to convergent plate boundaries and powerful earthquakes
are common along these boundaries.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

 

Q2. The ‘Student Entrepreneurship Program 2.0’, recently seen in the news, was launched by
(a) Dell Technologies in association with Atal Innovation Mission
(b) Ministry of Science and Technology
(c) Ministry of skill development And Entrepreneurship
(d) ISRO

 

Q3. The Starship program, often seen in the news, is set to take humans to the moon and Mars. It has
been launched by
(a) ISRO
(b) NASA
(c) European Space Agency
(d) SpaceX

 

Q4. Consider the following statements regarding the Pre-Natal Diagnostic Techniques (Regulation and Prevention of Misuse) Act, 1994:
1.The act provides for the absolute prohibition of sex determination.
2.Supervisory boards at the central and state levels, act as the implementing authorities.
Which of the Statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

 

Q5. The State of the World’s Nursing Report, is the publication of
(a) World Health Organization(b) United Nations Development Programme
(c) World Economic Forum
(d) UN Economic and Social Council

 

Q6. The National Education Policy (NEP) has dropped ‘Mandarin’ from its list of examples of foreign languages that can be taught in schools. Mandarin is the language most commonly spoken in
(a) China
(b) Japan
(c) USA
(d) Australia

 

Q7. With reference to National Transit Pass System, often seen in the news, consider the following statements:
1.It was recently introduced by the Ministry of Commerce and Industry.
2.It is an online system for issuing transit permits for bamboo, timber and other forest produce.
Which of the Statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

 

Q8. With reference to the Smart India Hackathon, which was recently conducted in the country, consider the following statements:
1.Smart India Hackathon is a nationwide initiative to provide students with a platform to solve some of
the pressing problems we face in our daily lives.
2.It is organized by the ministry of HRD, once a year for students to come up with solutions to problems
posed by ministries, public sector units and other sectors.
Which of the Statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

 

Q9. Which one among the following Indian rice varieties has NOT received a GI Tag?
(a) Pokkali Rice
(b) Basmati Rice
(c) Manipur Black Rice
(d) Palakkadan Matta Rice

 

Q10. Consider the following statements with respect to the “Atal Bhujal Yojana”
1.It is a Central Sector Scheme of the Ministry of Jal Shakti to improve ground water management
through community participation.
2.The scheme has funding and operational support of the World Health Organisation.
Which of the Statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

 

Ans : 1(b), 2(a),3(d),4(c),5(a),6(a),7(b),8(c),9(d),10(a)

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD