Teaching Aptitude Quiz (English) for KVS and NVS Exam_00.1
Latest Teaching jobs   »   Teaching Aptitude Quiz (English) for KVS...

Teaching Aptitude Quiz (English) for KVS and NVS Exam

Teaching Aptitude Quiz (English) for KVS and NVS Exam_40.1
Q1. Which one of the following best defines a country’s cultural environment?
(a) Living standard and economic development
(b) Heroes, myths, values, attitudes and symbols
(c) Nationalism and community membership
(d) All of the above

Q2. Who said that “Schools are shaped by cultural practices and values and reflect the norms of the society for which they have been developed?
(a) Hanson
(b) Peterson
(c) Hollins
(d) Freiberg

Q3. Which of the following assumptions are identified by Finnan?
(i) Assumption about leadership and decision making.
(ii) Assumption about adult roles and responsibilities.
(iii) Assumption about best practices and structures for educating students.
(iv) Assumption about the value of change.
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (i), (ii), (iii) and (iv)
(c) (ii), (iii) and (iv)
(d) Only (i)

Q4. In the assumption, “Adulthood for students” what the Finnan wants to explain?
(a) It is concerned with the expectations of adult for students
(b) It is concerned with the adult’s democratic involvement and shared decision making
(c) It reveals that adults have strength and desire to take the responsibility
(d) None of the above

Q5. The following assumptions of teacher regarding classroom constitutional issues are identified
A. It is concerned with the expectations of adult for students.
B. Children cannot participate constructively in the development of a classroom constitution.
C. Children want and expect the teacher determine the rules of the game.
D. Children are not interested in constitutional issues.
E. Children should be governed by what a teacher thinks is right or wrong, but a teacher should not be governed by what children think is right or wrong.
F. The ethics of adults are obviously different and superior to the ethics of children.
(a) Hanson
(b) Peterson
(c) Hollins
(d) Sarason

Q6. Social reasoning focuses on thought about social consensus, moral reasoning emphasize on
(a) Society
(b) Ethical issues
(c) Morality
(d) Social cognitive

Q7. Which of the following theories distinguishes between moral competence and moral performance?
(a) Social cognitive
(b) Morality
(c) Psychosocial
(d) None of the above

Q8. According to Albert Bandura,
(a) The key to positive moral development is the fear of punishment
(b) The key to positive moral development is good instruction
(c) The key to positive moral development is self regulation
(d) The key to positive moral development is abstract reasoning

Q9. Altruism means
(a) Forgive someone
(b) Helping someone without self interest
(c) Release the person from behavioural retaliation
(d) None of the above

Q10. Pre-arming is
(a) A strategy parents use to help their adolescents deal with values outside the home that conflict with parental values. This strategy involves anticipating conflicting values and preparing the adolescent to deal with them
(b) A strategy parents use to promote moral development in their adolescents through reason and explanation of consequences for others based on the adolescent’s actions
(c) Teaching students a basic moral literacy to prevent them from engaging in immoral behaviour and doing harm to themselves
(d) None of the above

Solutions:

1.(b)
2.(c)
3.(b)
4.(a)
5.(d)
6.(b)
7.(a)
8.(c)
9.(b)
10.(a)
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?