Reasoning Quiz For KVS/NVS 2016 Exams_00.1
Latest Teaching jobs   »   Reasoning Quiz For KVS/NVS 2016 Exams

Reasoning Quiz For KVS/NVS 2016 Exams

Reasoning Quiz For KVS/NVS 2016 Exams_40.1

Directions (Q. 1-5): Select the related words/letters/numbers from the given alternatives.

1. Post office : Envelope :: Bank : ?
(a) Account
(b) Money
(c) Cheque
(d) Manager

2. Paisa : Rupee ::?
(a) Kilogram : Quintal
(b) Metre : Centimetre
(c) Coin : Money
(d) Weight : Ton

3.  ? : Bee :: Fang : Snake
(a) Honey
(b) Wax
(c) Sting
(d) Humming

4.  5 : 124 :: 7 : ?
(a) 125
(b) 248
(c) 342
(d) 343

5. CAT : DDY :: BIG : ?
(a) CLL
(b) CLM
(c) CML
(d) CEP

6. As Rung is related to Ladder, in the same way, Twig is related to
(a) Leaf
(b) Flower
(c) Tree
(d) Bud

7. As Exercises is related to Obesity, in the same way, Water is related to
(a) Thirst
(b) Alcohol
(c) Drink
(d) Purity

Directions (Q. 8-9): Select the one which is different from the other three responses.
8.
(a) 18 R
(b) 24 X
(c) 22 V
(d) 12 M

9.
(a) BdE
(b) XpD
(c) HQu
(d) MkV

10. Which letter is seventh to the right of the thirteenth letter from the left end?
(a) S
(b) T
(c) U
(d) V

Answer Key:
1.c
2.a
3.c
4.c
5.a
6.c
7.a
8.d
9.c
10.b
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?