The reasoning is the most scoring section in any competitive exam. It also develops or nourishes our critical thinking skills as compared to other subjects. In DSSSB,KVS Exam,
As a student to score well in this part, you have to start your preparation now because there is negative marking as well. The more you have prepared, the better you score.
Directions (1-2): Find the missing term in the following number series.
Q1. 12, 8, 14, 6, 16, ?
Q2. 1, 6, 13, 22, 33, ?
Q3. Anu is 300 days older than Varun and Sandeep is 50 weeks older than Anu. If Sandeep was born on Tuesday, on which day was Varun born?
Q4. From the given alternatives, select the word which can be formed using the letters of the given word.
Q5. In a code language ‘FORGE’ is written as ‘FPTJI’; how should ‘CULPRIT’ be written in the same code?
Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight persons A, B, C, D, W, X, Y and Z are sitting around a circular table facing the centre. A sits third to the left of B and second to the right of X. D does not sit next to A or B. C and Y sit adjacent to each other. Z does not sit adjacent to D and C does not sit adjacent to B.
Q6.Who among the following sits opposite A?
Q7. Who among the following sits second to the left of W?
Q8. Who among the following sits exactly between B and D?
Q9. What is the position of Z with respect to B?
(a) Second to the right
(b) Third to the left
(c) Fourth to the right
(d) Immediate right
Q10. Who among the following sits on the immediate left of Y?
Sol 2. Ans.(c)
Sol. 1 + 5 = 6
6 + 7 = 13
13 + 9 = 22
22 + 11 = 33
33 + 13 = 46
Sol 3. Ans.(a)
Sol. 50 weeks = 50 × 7 = 350 days
Anu is 300 days older than Varun.
Sandeep is 350 days older than Anu.
Sandeep is (350 + 300) days older than Varun.
Sandeep was born on Tuesday.
650 days = 650/7 = 92 weeks 6 days
Number of odd days = 6
So, Varun was born 6 days after Tuesday, i.e., Monday.