Home   »   Reasoning Questions For DSSSB Exam (Solutions)

Reasoning Questions For DSSSB Exam (Solutions)

Reasoning Questions For DSSSB Exam (Solutions)_30.1
Q1.Select the related word from the given alternatives:
Star : Telescope :: Ship : ?
(a) Periscope
(b) Microscope
(c) Deck
(d) Gyroscope
S1.Ans.(a)
Sol. Star is related to Telescope, similarly Ship is related to Periscope.
Q2.Select the related letters from the given alternatives: 
FJSP : DLQR :: GMIL : ?
(a) EOGN
(b) JNIO
(c) HOGN
(d) IONG
S2.Ans.(a)
Sol. 
Reasoning Questions For DSSSB Exam (Solutions)_40.1

Same pattern follow in GMIL.
Q3.Select the related numbers from the given alternatives: 
91 : 13 :: 637 : ?
(a) 81
(b) 71
(c) 91
(d) 103
S3.Ans.(c)
Sol. 91 ÷ 7 = 13
Similarly 637 ÷ 7 = 91
Q4. P, Q, R and S are four friends. P is shorter than Q but taller than R who is shorter than S. Who is the shortest among all?
(a) P
(b) Q
(c) R
(d) S
S4. Ans.(c)
Sol. Order:
Q>P>S>R
Q5. Find the odd letters from the given alternatives.
(a) CBED
(b) JILK
(c) TSVU
(d) VZXY
S5.Ans.(d)
Sol. Except VZXY, all follow a pattern of -1,+3,-1
Q6.Find the odd number from the given alternatives.
(a) 676
(b) 529
(c) 276
(d) 576
S6.Ans.(c)
Sol. 
(26)²= 676
(23)²= 529
(24)²= 576
Q7.Arrange the following words as per order in the dictionary
1. Senior 
2. Sentiment
3. Seminar
4. Sentence 
5. Series
(a) 4, 3, 2, 5, 1
(b) 3, 2, 4, 5, 1
(c) 3, 1, 4, 2, 5
(d) 1, 3, 5, 2, 4
S7.Ans.(c) 
Sol. Order according to dictionary:
3. Seminar, 1. Senior, 4. Sentence, 2. Sentiment, 5. Series
Q8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
LMA, NOB, PQC, ? , TUE 
(a) TUV
(b) RSD
(c) DOA
(d) BRD
S8.Ans.(b)
Sol. 
Reasoning Questions For DSSSB Exam (Solutions)_50.1
Q9.Pointing towards a boy Shikha said ‘He is the son of the only son of my grandfather.’ How is that boy related to Shikha?
(a) Husband
(b) Brother
(c) Uncle
(d) Brother-in-law
S9.Ans.(b)
Sol. 
Reasoning Questions For DSSSB Exam (Solutions)_60.1
That boy is the brother of Shikha.
Q10.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: CONSECUTIVE
(a) COUNT
(b) CONCEIVE 
(c) CONSIDER 
(d) SCENT 
S10.Ans.(c)
Sol. CONSIDER cannot be formed using the letters of the word CONSECUTIVE.