Latest Teaching jobs   »   Reasoning Questions For DSSSB Exam: 19th...

Reasoning Questions For DSSSB Exam: 19th March 2018 (Solutions)

Reasoning Questions For DSSSB Exam: 19th March 2018 (Solutions)_30.1
Q1. Which word comes first in the dictionary?
(a) Carrom
(b) Cramming
(c) Carrier
(d) Cartoon
Ans.(c)
Sol. Order of words according to dictionary:
Carrier, Carrom, Cartoon, Cramming
Q2. Which number will complete the series?
63, 72, 81, 90, ____, 108
(a) 80
(b) 99
(c) 100
(d) 117
Ans.(b)
Sol. Pattern of series:
63 + 9 = 72
72 + 9 = 81
81 + 9 = 90
90 + 9 = 99

Q3. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
T Q N K H E B Y V S P ? ? ?
(a) NKG
(b) NKI
(c) MJG
(d) MJH
Ans.(c)
Sol. T -3 Q -3 N -3 K -3 H -3 E -3 B -3 Y -3 V -3 S -3 P -3 M  -3 J -3 G

Q4. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
9 , 21, 45, 93, ? , 381
(a) 189
(b) 1983
(c) 188
(d) 112
S4.Ans.(a)
Sol.
9 * 2 +3 = 21 , 21 * 2 + 3 = 45 , 93 * 2 + 3 = 189

Q5. Find the odd word from the given alternatives.
(a) Throat
(b) Eye
(c) Ear
(d) Nose
S5.Ans.(a)

Q6. Find the missing number?
11529 : 72135 : : 152943 : ?
(a) 163044
(b) 620348
(c) 213549
(d) 203448
S6.Ans.(c)
The addition of the digits 11529 = 1 + 1 + 5+ 2 + 9 = 18,
72135 = 7 + 2 + 1 + 3 + 5 =18
152943 = 1 + 5 + 2 +9 + 4 + 3 = 24.
Similarly, the addition of the digits 213549 will be
=2 + 1 + 3 + 5 + 4 + 9 = 24

Q7. Find the odd letters from the given alternatives.
(a) ABBC
(b) PQQR
(c) WYYZ
(d) KLLM
S7.Ans.(c)
Sol. Except WYYZ, pattern follow by all is +1,+0,+1

Q8. Find the odd letters from the given alternatives
(a) M N O M
(b) B D C B
(c) X Z Y X
(d) P R Q P
S8.Ans.(a)
Sol. Except MNOM, All follow a pattern of +2,-1,-1.

Q9. Find the odd number from the given alternatives.
(a) 16
(b) 4
(c) 2
(d) 36
S9.Ans.(c)
Sol. Only 2 is a prime number.

Q10. If POND is coded as RSTL, how is HEAR written in that code?
(a) GHIJ 
(b) GHIZ 
(c) JIGZ 
(d) JCLZ
S10.Ans.(c)
Sol.   The first, second, third and fourth letters of the word are respectively moved two, four, six and eight letters forward to obtain the code.