Maths Quiz for CTET Exam 2016_00.1
Latest Teaching jobs   »   Maths Quiz for CTET Exam 2016

Maths Quiz for CTET Exam 2016

Maths Quiz for CTET Exam 2016_40.1

Q1. When the numerator of a fraction is increased by 4, the fraction increases by 2/3. What is the denominator of the fraction?
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) None of these
Sol. 
Let the fraction be x/y
According to condition
(x+4)/y=x/y+2/3
⇒x/y+4/y=x/y+2/3
⇒4/y=2/3⇒y=6

Q2. A pencil costs two and a half rupees. Amit buys one and a half dozen pencils and gives a 100 rupee note to the shopkeeper. The money he will get back is
(a) Rs. 30
(b) Rs. 55
(c) Rs. 45
(d) Rs. 65
Sol. 
Cost of 1 pencil = Rs. 2.50
Amit bought one and a half dozen
= 12 + 6 = 18 pencils
The money he will get back
=100-(18×2.50)=100-45.00=Rs.55

Q3. A shop has 239 toys. Seventy more toys were brought in then 152 of them were sold. The number of toys left was
(a) 239 + 70 – 152 
(b) 239 – 70 – 152 
(c) 239 + 70 + 152
(d) 239 – 70 + 152 
Sol. 
Total number of toys = 239
Since, seventy more toys were brought in
∴ Total number of toys = 239 + 70
Now, 152 toys were sold
∴ Left toys = 239 + 70 – 152 

Q4. The difference of 5671 and the number obtained on reversing its digits is
(a) 7436
(b) 3906
(c) 4906
(d) 3916
Sol. 
Given number = 5671
After reversing its digits = 1765
∴ Difference = 5671 – 1765 = 3906

Q5. In the following, which is the greatest number?
(a) [(2+2)^2 ]^2
(b) (2+2+2)^2
(c) 〖(4)〗^2
(d) 〖(2×2×2)〗^2
Sol. 
(4)^2=16
〖(2×2×2)〗^2=8^2=64
[(2+2)^2 ]^2=[〖(4)〗^2 ]^2=〖16〗^2=256
〖(2+2+2)〗^2=6^2=36
∴ Required number = [(2+2)^2 ]^2

Q6. A chocolate has 12 equal pieces. Manju gave one-fourth of it to Anju, one-third of it to Sujatha and one-sixth of it to Fiza. The number of pieces of chocolate left with Manju is
(a) 4
(b) 1
(c) 2
(d) 3
Sol. 
Anju had =1/4×12=3 pieces
Sujatha had = 1/3×12=4 pieces
Fiza had = 1/6×12=2 pieces
Total pieces = 3 + 4 + 2 = 9 pieces
Choclate left with Manju = 12 – 9 = 3 pieces

Q7. What should be added to the product 140×101 to get 14414?
(a) 364
(b) 264
(c) 274
(d) 278
Sol.
 Product of 140×101=14140
Difference = 14414-14140=274
274 is added to the product to get 14414.

Q8. What should be added to the product 103×301 to get 31103?
(a) 301
(b) 103
(c) 110
(d) 100
Sol. 
Product of 103×301=31003
Now, 100 is to be added to get 31103.

Q9. Number of common factors of 12 and 16 is ____.
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Sol.
 Factors of 12 are = 2×2×3
Factors of 16 are = 2×2×2×2
Common factors of 12 and 16 are 2×2
Number of common factors of 12 and 16 are 2.
Q10. In a hockey match between School A and School B, School A scored 11 goals and School B scored 3 goals. What fraction of the total goals did School A score?
(a) 3/14
(b) 8/11
(c) 11/14
(d) 11/3
Sol.
 Total goals = School A’s goals + School B’s goals = 11 + 3 = 14

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?