Latest Teaching jobs   »   Reasoning Quiz For KVS 2016 Exams

# Reasoning Quiz For KVS 2016 Exams

Q1.Find the odd number pair from the given alternatives
(a) 1 : 8
(b) 27 : 64
(c) 125 : 218
(d) 343 : 512

Q2.Arrange the following words as per order in the dictionary
1. Follicle
2. Folk
3. Follow
4. Foliage
(a) 4, 2, 1, 3
(b) 3, 4, 2, 1
(c) 4, 3, 1, 2
(d) 2, 4, 3, 1

Q3.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
8, 15, 28, 53, ?
(a) 106
(b) 100
(c) 108
(d) 102

Q4.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
WFB, TGD, QHG, ?
(a) NIL
(b) NIK
(c) NLK
(d) NJL

Q5.The average age of 19 boys in a class is 21 years. If the teacher’s age is included, the average increases to 22 years. What is the teacher’s age?
(a) 39 years
(b) 41 years
(c) 40 years
(d) 44 years

Q6.A man is 3 years older than his wife and four times as old as his son. If the son becomes 15 years old after 3 years. Then what is the present age of the wife?
(a) 60 years
(b) 51 years
(c) 48 years
(d) 45 years

Q7.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letter of the given word: UNIVERSALISATION
(a) NATION
(b) CURTAIN
(c) LIVER
(d) AVIATION

Q8.If FRIEND is coded as HTKGPF then REVEAL will be coded as:
(a) TGXFCN
(b) TGXNGC
(c) TXGNCG
(d) TGXGCN

Q9.Which of the following interchange of signs would make the equation correct?
5 + 3 × 8 – 12 ÷ 4 = 3
(a) – and ÷
(b) + and x
(c) + and ÷
(d) + and –

Q10.Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the equation.
48 * 4 * 6 * 3 * 30
(a) -,+, =, x
(b) ÷, =, x, +
(c) ÷, +, x, =
(d) -,=, x, +

Solutions

S1.Ans.(c)
Sol. Except 125:218, all follow a pattern of x3: (x+1)3

S2.Ans.(a)
Sol. Order according to dictionary:
4. Foliage, 2. Folk , 1. Follicle , 3. Follow

S3.Ans.(d)
Sol. 8 × 2 – 1 = 15
15 × 2 – 2 = 28
28× 2 – 3 = 53
53 × 2 – 4 = 102

S4.Ans.(b)
Sol.

S5.Ans.(b)
Sol. Sum of age of 19 boys = 19 × 21 = 399
Let teacher’s age = x
(399 + x)/20 = 22
x = 41
Teacher’s age = 41 years

S6.Ans.(d)
Sol. Let son’s age = x
After 3 years, x+ 3 = 15
x = 12
Men’s age = 4x = 4 × 12 = 48
So, wife’s age = 48 – 3 = 45 years

S7.Ans.(b)
Sol. CURTAIN cannot be formed using the letter of UNIVERSALISATION, because it does not contain “C”.

S8.Ans.(d)
Sol.