Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016_00.1
Latest Teaching jobs   »   Maths Quiz for KVS and NVS...

Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016

Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016_40.1

Q1. Gorang worked 4 1/2 hours on Monday, 190 minutes Tuesday, from 5 : 20 a.m. to 9 : 10 a.m. on Wednesday, and 220 minutes on Friday. He is paid Rs. 42 per hour. How much did he earn from Monday to Friday
(a) Rs. 560
(b) Rs. 580
(c) Rs. 540
(d) Rs. 637
Sol.
Work done by Gorang on Monday
=4 1/2 h=9/2 h
Work done by Gorang on Tuesday =190/60 h=19/6 h
Work done by Gorang on Wednesday
= (9:10 – 5:20)
=3h+5/6 h
=23/6 h
Work done by Gorang on Friday
=220/60=11/3 h
Total working hours by Gorang
=9/2 h+19/6 h+23/6 h+11/3 h
=((27 +  19 +23 +22))/6 h=91/6 h
Paid@ Rs. 42/h
So, total amount earn by Gorang from Monday to Friday
=91/6×42 = Rs. 637.

Q2. A water tank is 11 m long, 10 m wide and 9 m high. It is filled with water to a level of 6 m. What part of the tank is empty?
(a) 1/4
(b) 1/3
(c) 1/6
(d) 2/3
Sol.
Volume of empty space = 11 × 10 × (9 – 6)
= 11 × 10 × 3
Volume of entire tank = 11 × 10 × 9
Hence, the part that is empty of the
entire tank =(11 × 10 × 3)/(11 × 10 × 9)=1/3

Q3. Perimeters of a rectangle and a square are equal. Perimeter of the square is 96 cm and breadth of the rectangle is 4 cm less than the side of the square. Then two times the area (in square cm) of the rectangle is
(a) 560
(b) 960
(c) 1040
(d) 1120
Sol.
Let length of rectangle be x cm and breadth by y cm.
Perimeter of rectangle = 2(x + y)
Let side of a square = a cm
Perimeter of a square = 4a
Now, perimeter of square = 96 cm.
⇒ 4a = 96
∴ a = 24 cm
Breadth of a rectangle (y) = 24 – 4 = 20 cm
According to question
⇒ 2(x + 20) = 96
⇒ x + 20 = 48
∴ x = 48 – 20 = 28 cm
Area of rectangle = 28 × 20 = 560 cm2
Two times of the area of rectangle
= 2 × 560 cm2
= 1120 cm2

Q4. 10290 books are to be packed in wooden boxes. If 98 books can be packed in one box and the cost of one box is Rs. 518, then the total cost of boxes needed for this purpose is:
(a) Rs. 54,390
(b) Rs. 54,292
(c) Rs. 54,908
(d) Rs. 53,872
Sol.
Total number of books = 10290
One box contains = 98 books
Total number of box =10290/98=105
The cost price of one box = Rs. 518
∴ Total cost price of 105 boxes
= 518 × 105 = Rs. 54,390

Q5. If each side of a rectangle is increased by 50%, its area will increase by
(a) 125%
(b) 75%
(c) 100%
(d) 225%
Sol.
Original area = l × b
New area =3/2 l×3/2 b=9/4 lb
Increase % =(9/4 lb – lb)/lb×100%
= 125%

Q6. A man had a certain amount with him. He spent 20% of that to buy an article and 5% of the remaining on transport. Then he gifted Rs. 120. If he is left with Rs. 1,400, the amount he spent on transport is:
(a) Rs. 76
(b) Rs. 61
(c) Rs. 95
(d) Rs. 80
Sol.
Let, the total amount be Rs. x
Now, according to the question,
∴ x – x/5-4x/5×5/100 – 120 = 1400
⇒ x – x/5-x/25 = 1520
⇒ (25x – 5x – x)/25 = 1520
⇒ 19x/25 = 1520
⇒ x = (1520 × 25)/19 = Rs. 2000
∴ Expenditure on transport
=4x/5×5/100=x/25=1/25×2000
= Rs. 80

Q7. A shopkeeper marks his goods at 40% above their cost price. He is able to sell 3/4th of his goods at this price, and the remaining at 40% discount. Assuming that the shopkeeper is able to sell the goods he buys, find his loss or gain as % of the whole transaction.
(a) 20% loss
(b) 23% loss
(c) 26% gain
(d) 30% gain
Sol.
Total C.P. = Rs. 100 (100 articles)
Total S.P. = 75 × 140/100 + 25 × 60/100 × 1.4
= 105 + 21 = Rs. 126
∴ Gain percent = 26

Q8. A shopkeeper buys 144 items at 90 paisa each. On the way 20 items are broken. He sells the remainder at Rs. 1.20 each. His gain percent correct to one place of decimal is:
(a) 13.8%
(b) 14.6%
(c) 14.8%
(d) 15.8%
Sol.
20 items are broken out of 144 items.
∴ C.P. of 124 items
= Rs. ((144 × 90)/100) = Rs. 129.60
Total S.P. = Rs. (1.20 × 124) = Rs. 148.8
∴ Gain = Rs. (148.80 – 129.60) = Rs. 19.20
∴ Gain percent = 19.20/129.60 × 100 = 14.8%

Q9. By selling an article for Rs. 144, a person gained such that the percentage gain equals the cost price of the article. The cost price of the article is:
(a) Rs. 90
(b) Rs. 80
(c) Rs. 75
(d) Rs. 60
Sol.
Let, the C.P. of the article be Rs. x.
Then,
(144 – x)/x × 100 = x
⇒ (144 – x) × 100 = x^2
⇒ x^2 + 100x – 14400 = 0
⇒ x^2 + 180x + 80x – 14400 = 0
⇒ x (x + 180) – 80 (x + 180) = 0
⇒ (x – 80) (x + 180) = 0
Therefore, x = Rs. 80

Q10. A businessman marks his goods in such a way that even after allowing 12.5% discount on cash purchase, he gains 20%. If the cost price of the goods is Rs. 140, the marked price is:
(a) Rs. 162
(b) Rs. 172
(c) Rs. 192
(d) Rs. 198
Sol.
Suppose marked price = Rs. K
∴ K – 12.5% of K = 140 + 20% of 140
⇒ 87.5% of K = 140 + 28 = 168
∴ K = 16800/87.50 = 192.

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?