Maths Quiz for KVS and NVS Exams_00.1
Latest Teaching jobs   »   Maths Quiz for KVS and NVS...

Maths Quiz for KVS and NVS Exams

Maths Quiz for KVS and NVS Exams_40.1
Q1. Sum of cost price of two watches is Rs 3360. One watch is sold at a profit of 12% and other at a loss of 12%. Due to this transaction, there is neither profit nor loss. Find the cost price of each watch. 
(a) Rs 1680, Rs 1680
(b) Rs 1280, Rs 1280
(c) Rs 1000, Rs 1000
(d) Rs 2100, Rs 2160
Sol. 
On one watch, he earns 12% profit and on the other one 12% loss. There is, finally, no profit no loss.
Hence CPs of both the watches should be same such that their summation = Rs 3360. Hence CP/watch = (Rs.3360)/2 = Rs. 1680
Hence option (a) is the answer.

Q2. A seller buys 50 kg oranges for Rs 525 and gains a profit equal to the cost price of 10 kg of oranges. Find the selling price per kg of oranges (Rs/kg). 
(a) 12.60
(b) 11.60
(c) 10.20
(d) 12
(e) 13.125
Sol. 
Assume SP/kg = Rs x/kg.
CP/kg =(Rs.525)/50 = Rs. 10.5/kg
Total SP – Total CP = profit ⇒ 50x – Rs. 525 = 10 × Rs. 10.5 = Rs. 105
Or, 50x = Rs. 105 + Rs. 525 = Rs. 630
Hence x =(Rs.630)/50 = Rs. 12.6/kg

Q3. Find a number, one-seventh of which exceeds its eleventh part by 100. 
(a) 1925
(b) 1825
(c) 1540
(d) 1340
Sol. 
Let the number be x.
x/7-x/11 = 100
=>(11x-7x)/(11×7)=100
=> 4x = 77 x 100
=> x = 1925

Q4. 6 bells commence tolling together and toll of intervals are 2, 4, 6, 8, 10 and 12 s, respectively. In one hour, how many times do they toll together? 
(a) 16
(b) 32
(c) 21
(d) 31
Sol. 
LCM of 2, 4, 6, 8, 10, 12 = (2 × 2 × 3 × 2 × 5) = 120
∴ After every 2 min they toll together
∴ Number of times they toll together in one hour
=(60/2+1) times = 31 times

Q5.  A certain type of board is sold in lengths of multiples of 2 ft. the shortest board sold is 6 ft and the longest is 24 ft. A builder needs a large quantity of these types of board in 5 1/2 ft lengths. Find the length of be ordered for which waste is minimum.  
(a) 24 ft
(b) 26 ft
(c) 22 ft
(d) 52 ft
Sol. 
LCM of (2 and 5 1/2) = LCM of (2 and 11/2)
Required answer =(LCM of 2 and 11)/(HCF of 1 and 2)=22/1 = 22 ft  
           
Q6. The average expenditure of a man for the first 12 days of a month was Rs. 850 per day and for the next 18 days, it was Rs. 825 per day. If he could save Rs. 700 during that month. Find his income for the month.  
(a) Rs. 22650
(b) Rs. 29450
(c) Rs. 24150
(d) Rs. 25750
Sol. 
Expenditure for the first 12 days (850 × 12) = Rs. 10200
Expenditure for the next 18 days = (825 × 18) = Rs. 14850
Savings = Rs. 700
∴ Income for the month = (10200 + 14850 + 700) = Rs. 25750 

7. If each side of a rectangle is increased by 50%, its area will increase by 
(a) 125%
(b) 75%
(c) 100%
(d) 225%
Sol. 
Original area = l × b 
New area =3/2 l×3/2 b=9/4 lb
Increase % =(9/4 lb – lb)/lb×100% 
= 125% 

8. If x^2+1/x^2 =34, then find the value of x+1/x 
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 17  
Sol. 
x^2+1/x^2 =34 
(x+1/x)^2-2×1/x=34  
[a^2+b^2=(a+b)^2-2ab ] 
(x+1/x)^2=36 
x+1/x=6 

9. The value of 5-(2 1/2-3/4)+(3 1/2-1 1/4) is 
(a) 4 1/2
(b) 5 1/2
(c) 5 1/4
(d) 3 1/2
Ans. (b)
Sol. 
5-[5/2-3/4]+[7/2-5/4]=5-[(10 –  3)/4]+[(14-5)/4]=5-7/4+9/4 
=(20-7+9)/4=22/4=11/2=5 1/2 

10. One-fourth of a pizza was eaten by Renu. The rest was equally distributed among 12 children. What part of the pizza did each of these children get?
(a) 1/16
(b) 1/32
(c) 3/16
(d) 1/8
Sol. 
Pizza remaining = 3/4
Pizza that single child get = (3/4) × (1/12)=1/16
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?