Maths Quiz for CTET Exam 2016_00.1
Latest Teaching jobs   »   Maths Quiz for CTET Exam 2016

Maths Quiz for CTET Exam 2016

Maths Quiz for CTET Exam 2016_40.1

Q1. In a question of division, if divisor is 51, quotient 16 and remainder 27, then the dividend will be  
(a) 843
(b) 483
(c) 94
(d) 139
Sol.
 As we know, 
Dividend = Divisor × Quotient + Remainder 
∴ Dividend = 51 × 16 + 27 = 816 + 27 = 843  

Q2. In figure determine the value of y. 
Maths Quiz for CTET Exam 2016_50.1

(a) 25°
(b) 35°
(c) 15°
(d) 40°
Sol.
 In the figure, ∠COF=∠EOD=5y 
Now, 5y + 5y + 2y = 180° [linear pair property] 
12y = 180° ⇒ y = 15° 
Q3. Three balls start ringing together at 8: 30 am. If they ring after 4, 5 and 6 min respectively each time, the next time they will ring together at 
(a) 8 : 45 am 
(b) 9: 30 am 
(c) 9 : 45 am 
(d) 10 : 15 am 
Sol. 
The LCM of 4, 5 and 6 = 60 
Hence, after 60 min i.e. after 1 h 
They will ring together i.e. at 9 : 30 am 
Q4. The next number in the series 2, 5, 8, 11… is 
(a) 12
(b) 10
(c) 14
(d) 15
Sol. 
The pattern of series is 
Maths Quiz for CTET Exam 2016_60.1

Q5. If the circumference of a circle is 88 cm, then the area of the circle is 
(a) 48 π
(b) 64 π
(c) 92 π
(d) 196 π
Sol. 
2πr=88 cm ⇒2×22/7×r=88⇒r=(88 ×  7 )/(22 × 2)=14 cm 
∴ Area of circle =πr^2=π(14)^2=196 π 

Q6. Out of a total of 250 marks, a student got 30% marks and failed by 25 marks. The marks necessary for passing is 
(a) 50
(b) 75
(c) 100
(d) 125
Sol.
 ∴ Total marks = 250 
Student got = 30% i.e. 250×30/100= 75 marks 
Failed by = 25 marks 
∴ Pass marks = 75 + 25 = 100 marks 
Q7. The average of four numbers is 30. If the sum of first three numbers is 85, the fourth number is 
(a) 30
(b) 35
(c) 45
(d) 55
Sol.
 ∴ The average of four numbers = 30 
∴ Total of our numbers = 30 × 4 = 120
Sum of first three numbers = 85 
∴ Fourth number = (120 – 85) = 35  

Q8. A boy gets Rs. 20 per month and spends 50% of it. How much does he save in one year? 
(a) Rs. 100
(b) Rs. 50
(c) Rs. 120
(d) Rs. 40 
Sol. 
Monthly saving amount by the boy = Rs. 20 ×50/100 = Rs. 10
∴ Annually saving amount = Rs. 10 × 12 = Rs. 120 

Q9. The value of 5-(2 1/2-3/4)+(3 1/2-1 1/4) is 
(a) 4 1/2
(b) 5 1/2
(c) 5 1/4
(d) 3 1/2
Sol. 
5-[5/2-3/4]+[7/2-5/4]=5-[(10-3)/4]+[(14-5)/4]=5-7/4+9/4 
=(20-7+9)/4=22/4=11/2=5 1/2 

Q10. A person borrowed a sum of Rs.20000 for two years on simple interest. He had to repay Rs. 24800 including interest after two years. The rate of interest per annum was  
(a) 48%
(b) 24%
(c) 12%
(d) 6% 
Sol. 
Amount = Rs. 24800
Principal = Rs. 20000 
∴ SI = (Amount – Principal) = 24800 – 20000 = Rs. 4800 
Rate of interest = (SI ×  100)/(P × T)=(4800 ×100)/(20000 ×2)=12%   
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?