Teaching Aptitude Quiz (English) for KVS and NVS Exam_00.1
Latest Teaching jobs   »   Teaching Aptitude Quiz (English) for KVS...

Teaching Aptitude Quiz (English) for KVS and NVS Exam

Teaching Aptitude Quiz (English) for KVS and NVS Exam_40.1

Q1. Which of the following statements is true about assessment and evaluation?
(a) Ten to 30 percent of a teacher’s time is spent on assessment and evaluation
(b) Standardised tests are used to diagnose and evaluate student academic progress
(c) Classroom teachers are responsible for developing and administering standardized tests
(d) All of the above

Q2. A test is said to be valid when it
(a) is fair and free from teacher bias
(b) measures what it claims to measure
(c) produces consistent results, over time
(d) has safeguards against cultural bias

Q3. Which of the following statements seems to be supported of grades on older students?
(a) Students perform better under pass/fail systems than they do under graded systems
(b) Students’ performance is not affected by the grading system
(c) Students perform better under graded systems than they do under pass/fail systems
(d) None of the above

Q4. Percentile rank means
(a) the actual score received on a test
(b) the proportion of students who received passing scores
(c) the percentage correctness on a test
(d) the proportion of students who received the same or lower raw score.

Q5. Which one of the following is NOT a major purpose for testing within individual classrooms?
(a) To diagnose students’ prior knowledge
(b) To provide corrective feedback to students
(c) To make judgement about human intelligence
(d) To make judgement about student achievement

Q6. Dominant method/s for measuring brain activities are
(a) ERPs
(b) fMRI
(c) MEG
(d) All of the above

Q7. What is the meaning of fMRI?
(a) Track changes in blood flow in the brain
(b) Track magnetic field changes in the brain over the time
(c) Both 1 and 2
(d) None of the above

Q8. Learning in infancy prior to Neural Commitment
(a) Neuroplasticity
(b) Learning in adulthood
(c) Infant learning
(d) None of the above

Q9. Scribner and Cole indentified distinctive features of informal learning, those are:
(i) Informal learning is person-oriented
(ii) Informal learning fosters traditionalism
(iii) Informal learning involves fusing emotional and intellectual domains
(a) (i) and (iii)
(b) (i), (ii) and (iii)
(c) (ii) and (iii)
(d) Only (iii)

Q10. In July 1996, the Education Commission of the States and the Dana Foundation held a conference entitled “Bridging the gap between __________ and education,” convening leaders from the two fields.
(a) neuroscience
(b) interdisciplinary science
(c) disciplinary science
(d) None of the above

Solutions:

1.(b)
2.(b)
3.(c)
4.(d)
5.(c)
6.(d)
7.(a)
8.(a)
9.(b)
10.(a)
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?