**Q1. 60 cubes of 1 cm side Arun formed a cuboid. What is the volume of cuboid?**

(a) 30 cu cm

(b) 60 cu cm

(c) 75 cu cm

(d) 90 cu cm

**Q2. In a school total rooms are 26. Four plants are planted in each room. Two cups of water pour in each plant. What is the total cup required to pour all plants?**

(a) 32 cups

(b) 106 cups

(c) 112 cups

(d) 208 cups

**Q3. A train leaves New Delhi Railway station at 10: 50am. It travels at a speed of 80 km/h. The train covers a distance of 120 km by**

(a) 11 : 50 am

(b) 12 : 10 pm

(c) 12 : 20 pm

(d) 12 : 50 pm

**Q4. The correct arrangement of the fractional numbers 17/25,17/13,17/19 and 17/27 in ascending order is**

(a) 17/27,17/25,17/19,17/13

(b) 17/25,17/25,17/19,17/13

(c) 17/25,17/19,17/13,17/25

(d) 17/13,17/25,17/19,17/27

**Q5. The simplification of (7.83 ×7.83- 1.17×1.17)/6.66**

(a) 6

(b) 7

(c) 8

(d) 9

**Q6. An old table was purchased for Rs. 180 and Rs. 20 were spent on its repairs. If it was sold at a profit of 20%, the selling price of the table was**

(a) Rs. 200

(b) Rs. 216

(c) Rs. 240

(d) Rs. 250

**Q7. The radius of a circle is increased by 1%. How much does the area of the circle increase?**

(a) 1%

(b) 1.1%

(c) 2%

(d) 2.01%

**Q8. What least number should be subtracted from 413, so that the resulting number is exactly divisible by 13?**

(a) 12

(b) 10

(c) 11

(d) 7

**Q9. If a : b = 5 : 14 and b : c = 7 : 3, then find a : b : c.**

(a) 7 : 3 : 6

(b) 5 : 14 : 6

(c) 8 : 3 : 5

(d) 5 : 6 : 9

**Q10. The sum of two numbers is 2490 and if 6.5% of one number is equal to 8.5% of the other, then numbers are**

(a) 1414, 1076

(b) 1411, 1079

(c) 1412, 1078

(d) None of these

**Solutions**

S1. Ans.(b)

Sol. When, 60 cubes in each row then,

Length of 60 cubes of 1 cm (l) = 20 cm

Breadth of 60 cubes of 1 cm (b)) = 1 cm

Height of 60 cubes of 1 cm(h) = 3 cm

∴ Volume of cuboid = 1 × b × h

= 20 × 1 × 3 = 60 cm3

S2. Ans.(d)

Sol. Total number of trees in room = 26 × 4 = 104

∴ Required number of cubs = 104 × 2 = 208

S3. Ans.(c)

Sol. ∴ Time =Distance/Speed =120/80=3/2h or 1h 30 min

The train will cover the distance by

= 10: 50 am + 1h 30 min = 12: 20 pm

S4. Ans.(a)

Sol. 17/27,17/25,17/19,17/13 are in ascending order

(In like fractions with equal numerators, the fraction with greatest denominators in the smallest)

S5. Ans.(d)

Sol. (7.83 ×7.83- 1.17×1.17)/6.66=((7.83)^2- (1.17)^2)/6.66

=(7.83 + 1.17)(7.83 – 1.17)/6.66=(9 × 6.66)/6.66=9

S6. Ans.(c)

Sol. Total CP of the table = Rs.(180 + 20) = Rs. 200

Profit = 20%

SP of the table =(CP×(100+P%))/100=(200×120)/100 = Rs. 240

S7. Ans.(d)

Sol. Area of circle =πr^2 = (r radius of circle)

New radius =r×101/100

Hence, required increase percentage

= ((πr2 × (101/100)2 – (πr2)) / (πr2)) x 100

= ((10201r^2-10000r^2)/ (10000r^2 )) × 100

= (201/10000) × 100=2.01%

S8. Ans.(b)

Sol. By option method, when least number 10 subtracted from 413, the resulting number is exactly divisible by 13.

S9. Ans.(b)

Sol. a : b = 5 : 14

b : c = 7 : 3

∴ a : b : c = 5 × 7 : 14 × 7 : 14 × 3

= 35 : 98 : 42 = 5 : 14 : 6

S10. Ans.(b)

Sol. Let the numbers be(x)and (2490 – x)

6.5% of one =8.5% of other number

=(8.5/100) × (2490-x)=6.5x /100

By condition,

=13x/100=17(2490 – x)/100

13x + 17x = 42330

⇒ x=42330/30=1411

Second number = 2490 – 1411 = 1079