Maths Quiz for KVS and NVS Exam 2016_00.1
Latest Teaching jobs   »   Maths Quiz for KVS and NVS...

Maths Quiz for KVS and NVS Exam 2016

Maths Quiz for KVS and NVS Exam 2016_40.1

Q1. Supposing that telegraph poles on a railway track are 50 metres apart. How many pole will be passed by a train in 2 hours. If the speed of the train is 45 km/hr
(a) 1801
(b) 1800
(c) 1601
(d) 1600
Sol.
Distance travelled by train in 2 hours = 45 × 2 = 90 kms = 90000 m
No. of pole passed = 90000/50+1
= 1800 + 1
= 1801 poles

Q2. A train 150 metre long, passes a pole in 15 seconds and another train of the same length travelling in the opposite direction in 12 seconds. The speed of the second train is
(a) 45 km/hr
(b) 48 km/hr
(c) 52 km/hr
(d) 54 km/hr
Sol.
When distance is same, speed is indirectly proportional to the time
Speed of the first train = 150/15 = 10 m/s
Speed of the second train = 10/12×15
= 150/12 m/s
=150/12×18/5
= 45 km/hr

Q3. A train 100 metres long moving at a speed of 50 kmph crossed a train 120 metres long coming from opposite direction in 6 seconds. The speed of the second train is
(a) 82 km/hr
(b) 84 km/hr
(c) 86 km/hr
(d) Can’t be determined
Sol.
Total speed = (100 + 120)/6
= 220/6 m/sec.
= 220/6×18/5 km/hr.
= 132 km/hr.
Speed of second train = 132 – 50 = 82 km/hr.

Q4. A boat covers 12 km. upstream and 18 km downstream in 3 hours while it covers 36 km upstream and 24 km downstream in 6  hours, what is the velocity of the stream?
(a) 1.5 km/hr
(b) 1 km/hr
(c) 2 km/hr
(d) 2.5 km/hr
Sol.
12/y+18/x = 3   …(i)
36/y+24/x=13/2    …(ii)
To equate (i) & (ii)
Multiply (i) by 3 first
36/y+54/x = 9   …(iii)
36/y+24/x=13/2    …(iv)
Subtracting (iv) from (iii)
30/x=9-13/2=5/2
⇒ x = 12km/hr.
Now, put value of x in equation (i), we get y = 8 km./hr.
∴ Velocity of stream(Sc)=(12 – 8)/2 = 2 km./hr.

Q5. In a flight of 600 kms, an aircraft was slowed down due to bad weather. Its average speed for the trip is reduced by 200 kms/hr. and the time of flight increased by 30 min. The duration of the flight is –
(a) 1 hr.
(b) 2 hrs.
(c) 3 hrs.
(d) 4 hrs.
Sol.
Let the duration of flight be t hours.
S = D/T
S1-S2 = 200 kms/hr.
600/t-600/(t+1/2) = 200
600/t-(2×600)/(2t+1)=200
(2t + 1) 600 – t × 1200 = 200t (2t + 1)
3(2t + 1) – 6t = t (2t + 1)
6t + 3 – 6t = 2t^2 + t
2t^2 + t – 3 = 0
2t^2 + 3t – 2t – 3 = 0
t (2t + 3) – 1(2t + 3)
(2t + 3) (t – 1) = 0
t = 1 hour.

Q6. Without any stoppage a person travels a certain distance at an average speed of 42 km/hr. and with stoppage he covers the same distance at an average speed of 28 km/hr. How many minutes per hour does he stop?
(a) 20 min.
(b) 30 min.
(c) 21 min.
(d) 23 min.
Sol.
Here x = 42 and y = 28
∴ Stoppage time/hr. = (x  –  y)/x
⇒(42 – 28)/42⇒1/3 hr. ⇒ 20 min.

Q7. The speed of a car increases by 2 km/hr after every hour. If the distance travelled in the first one hour was 35 km, the total distance travelled in 12 hours was-
(a) 456 km
(b) 482 km
(c) 552 km
(d) 556 km
Sol.
Distance travelled in first hour = 35 km
Distance travelled in second hour = 37 km
common difference = 2 km
So, distance travelled in 12 hour = 12/2 [2 × 35 + (12 – 1) × 2]
= 12/2 × (70 + 22)
= 12 × 46
= 552 km

Q8. Walking at 6/7th of his usual speed a man is 12 minutes late. The usual time taken by him to cover that distance is-
(a) 1 hr.
(b) 1 hr. 12 min.
(c) 1 hr. 15 min.
(d) 1 hr. 20 min.
Sol.
Reduced in speed = (1-6/7)/1=1/7
So, increase in time 1/(7 – 1)=1/6 time=12
total time = 6 × 12
= 1 hr. 12 min.

Q9. A starts from a place P to go to a place Q. At the same time B starts from Q for P. If after meeting each other A and B took 4 and 9 hours more respectively to reach their destinations, the ratio of their speeds is
(a) 3:2
(b) 5:2
(c) 9:4
(d) 9:13
Sol.
(Speed of A)/(Speed of B)=√(9/4  )
(Speed of A)/(Speed of B)=3/2
Ratio=3:2

Q10. I have to be at a certain place at a certain time and I find that I shall be 15 minutes too late, if I walks at 4 km and hour; and 10 minutes too soon, if I walks at 6 km an hour. How far have I to walk?
(a) 3 km
(b) 5 km
(c) 6 km
(d) 8 km
Sol.
The difference = 15 – (–10) = 25 m
Increase in speed = 4 km to 6 km
= 2/4=1/2
So,
1/(2 + 1) × time = 25 minute
Time = 75 minute
Total walk = 4 × 75/60
= 5 km.
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?