Home   »   Maths Quiz ( Percentage ) for...

Maths Quiz ( Percentage ) for KVS/NVS and CTET Exams

 Maths Quiz ( Percentage ) for KVS/NVS and CTET Exams_30.1

Q1. The difference between 20% of a number and 4/5th of same number is 2499. What is 2/7th of that number?  
(a) 2156
(b) 1190
(c) 1090
(d) 1465

Q2. Prithvi spent Rs. 89745 on his college fees, Rs. 51291 on personality development classes and the remaining 27% of the total amount he had as cash with him. What was the total amount?  
(a) Rs. 185400
(b) Rs. 189600
(c) Rs. 191800
(d) Rs. 193200

Q3. Vaishali spent Rs. 31897 on the air conditioner for the home, Rs. 38789 on buying plasma television and the remaining 23% of the total amount she had as cash with her. What was the total amount?  
(a) Rs. 74625
(b) Rs. 86750
(c) Rs. 91800
(d) Cannot be determined 

Q4. Beena spend Rs. 44668 on her air tickets, Rs. 56732 on buying gifts for the family members and the remaining 22% of the total amount she had as cash with her. What was the total amount?  
(a) Rs. 286000
(b) Rs. 130000
(c) Rs. 101400
(d) Rs. 338000

Q5. A sum of Rs. 731 is divided among A, B and C, such that A receive 25% more than B and B receives 25% less than C. What is C’s share in the amount? 
(a) Rs. 172
(b) Rs. 200
(c) Rs. 262
(d) None of these 
Q6. Mr Giridhar spends 50% of his monthly income on household items and out of the remaining, he spends 50% on transport, 25% on entertainment, 10% on sports and remaining amount of Rs. 900 is saved. What is Mr Giridhar’s monthly income?  
(a) Rs. 6000
(b) Rs. 12000
(c) Rs. 9000
(d) Cannot be determined 

Q7. Mr X spends 20% of his monthly income on household expenditure. Out of the remaining 25% he spends on children’s education, 15% on transport, 15% on medicine and 10% on entertainment. He is left with Rs. 9800 after incurring all these expenditures. What is his monthly income? 
(a) Rs. 35000
(b) Rs. 28000
(c) Rs. 65333
(d) Rs. 48400

Q8. In a class of 35 students and 6 teachers, each student got sweets that are 20% of the total number of students and each teacher got sweets that are 40% of the total number of students. How many sweets were there?  
(a) 245
(b) 161
(c) 406
(d) None of these 

Q9. In a class of 80 students and 5 teachers, each student got sweets that are 15% of the total number of students and each teacher got sweets that are 25% of the total number of students. How many sweets were there?  
(a) 1030
(b) 1040
(c) 1050
(d) 1060

Q10. 405 sweets were distributed equally among children in such a way that the number of sweets received by each child is 20% of the total number of children. How many sweets did each child receive?  
(a) 15
(b) 45
(c) 9
(d) 18 

Solutions

Maths Quiz ( Percentage ) for KVS/NVS and CTET Exams_40.1
S2. Ans.(d)
Sol. Here, money spent on college fees 
= Rs. 89745 
Money spent on personality development classes 
= Rs. 51291 
Total amount = 89745 + 51291 
= Rs. 141036 
Now, remaining amount = (100 – 27)%
= 73%
So, 73% = 141036 
⇒ 1%=141036/73 
⇒ 100%=(141036/73)×100 
= Rs. 193200  

S3. Ans.(c)
Sol. Here, money spent on buying air conditioner 
= Rs. 31897 
Money spent on buying plasma television 
= Rs. 38789 
∴ Total money spent = 31897 + 38789 
= Rs. 70686 
Now, she has left with 23% of total cash 
Hence, 77% = 70686 ⇒ 1% =70686/77 
⇒ 100%=(70686/77)×100 
= 918 × 100 
= Rs. 91800 

S4. Ans.(b)
Sol. Here,
Money spent on air tickets = Rs. 44668 
Money spent on buying gifts = Rs. 56732 
Total amount = Rs. 101400 
This is equal to = (100 – 22)% = 78% of total money
So, 78% = 101400
⇒ 1% =101400/78 
∴ 100%=(101400/78)×100
= Rs. 130000 

S5. Ans.(d)
Sol. Let C’s share in the amount be Rs. x 
Then, B’s share =x ×(75/100)=3x/4 
A’s share =(3x/4)×(125/100) 
=375x/400 
Now, A + B + C = 731 
⇒ (375x/400)+(3x/4)+x=731 
⇒ (375x + 300x + 400x)/400=731 
⇒ 1075x = 731 × 400 
⇒ x=(731 × 400)/1075 
=(17 × 400)/25=17×16 = Rs. 272  

S6. Ans.(b)
Sol. Let Giridhar’s monthly income be Rs. 100 
Then, money spent on household’s item 
=100×(50/100) = Rs. 50 
Remaining amount = 100 – 50 = Rs. 50 
Money spent on transport 
=50×(50/100) = Rs. 25 
Money spent on entertainment 
=50×(25/100) = Rs. 12.5 
Money spent on sports 
=50×(10/100) = Rs. 5 
∴ Last remaining amount 
= 100 – (50 + 25 + 12.5 + 5) 
 100 – (92.5) = Rs. 7.5 
∴ Rs. 7.5 is saved, when total income is Rs. 100 
∴ Rs. 1 is saved, when total income =100/7.5 
Now, Rs. 900 is saved, when total income 
=(100/7.5)×900 
= 100 × 120 
= Rs. 12000 

S7. Ans.(a)
Sol. Let Mr X monthly income be Rs. 100
Then, money spent on household expenditure 
=100×(20/100) = Rs. 20 
∴ Remaining amount = 100 – 20 = Rs. 80 
Money spent on children’s education 
=80×(25/100) = Rs. 20 
Money spent on transport 
=80×(15/100) = Rs. 12 
Money spent on medicine 
=80×(15/100) = Rs. 12 
Money spent on entertainment 
=80×(10/100) = Rs. 8 
∴ Last remaining amount 
= 100 – (20 + 20 + 12 + 12 + 8) 
= 100 – 72 = Rs. 28 
Now, Rs. 28 is left, when total income is Rs. 100 
Rs. 1 is left, when total income =100/28
∴ Rs. 9800 is left, when total income 
=(100/28)×9800 
= Rs. 35000  

S8. Ans.(d)
Sol. Here, sweets that are got by each student
=(20/100)×35=7 
∴ Total number of sweets distributed students 
= 35 × 7 = 255 
Now, sweets that are got by each teacher 
=(40/100)×35=14 
∴ Total number of sweets distributed to teachers 
= 6 × 14 = 84 
So, total number of sweets 
= 255 + 84 = 339   

S9. Ans.(d)
Sol. Here, number of sweets got by each student 
=80×(15/100)=12 
So, total number of sweets got by all students 
= 12 × 80 = 960 
Number of sweets got by each teacher =80×(25/100)=20
So, total number of sweets got by all teachers 
= 20 × 5 = 100 
∴ Total number of sweets which are distributed to teachers and students 
= 960 + 100 = 1060 

S10. Ans.(b)
Sol. Let total number of children be x
Then, each child gets (x×20/100) sweets 
Now, (x/5) × x=405 
⇒ x^2=405×5
⇒ x^2=81×25 
⇒ x = 9 × 5
= 45 sweets