Maths Quiz for CTET Exam 2016_00.1
Latest Teaching jobs   »   Maths Quiz for CTET Exam 2016

Maths Quiz for CTET Exam 2016

Maths Quiz for CTET Exam 2016_40.1

Q1. The father’s age is 6 times his son’s age. After 4yr, the age of the father will be four times his son’s age. The present ages in years of the son and father are, respectively –
(a) 4 and 24 
(b) 5 and 30 
(c) 6 and 36 
(d) 3 and 24 
Sol.
 Let son’s age = x yr.
Then, 6x + 4 = 4(x + 4) 
⇒ 2x = 12 
∴ x = 6 yr.  

Q2. If (x – 2) if a factor of x^3+ax^2+bx+16 and b = 4a, then respective values of a and b are respectively –
(a) 2, –8 
(b) –2, 8 
(c) –2, –8 
(d) 2, 8 
Sol. 
Let f (x) = x^3+ax^2+bx+16
Since, (x – 2) is a factor of f(x). 
∴ f (2) = 0 
i.e. 8 + 4a + 2b + 16 = 0 
= 8 + 4a + 8a + 16 = 0 
a= –2  
 
Q3. If the area of an equilateral triangle is 16√3  cm^2, then the perimeter of the triangle is  –
(a) 48 cm 
(b) 24 cm 
(c) 12 cm 
(d) 36 cm 
Sol.
 Let side of equilateral triangle = a cm 
∴  √3/4 a^2=16 √3 
⇒ a = 8 cm 
∴ Perimeter = 3a = 24 cm  

Q4. The polynomial 
P(x)=x^4-2x^3+3x^2-ax+3a-7 
When divided by (x + 1) leaves the remainder 19. The value of a is –
(a) 3
(b) 2
(c) 5
(d) 4
Sol.
 P (x) – (x + 1) .g (x) + 19 
⇒ P(x) – 19 = (x + 1). g(x)
i.e. (x + 1) divides p (x) – 19 completely. 
i.e. P(–1) – 19 = 0 
⇒ [1 – 2(–1) + 3 – a (–1) + 3a – 7] – 19 = 0 
⇒ 4a = 20 
∴ a = 5 

Q5. Four traffic lights give red signals after 30 s, 45 s, 60 s and 120 s respectively. If all the traffic lights began at the same time, then all of them will give red signal at the same time in –
(a) 180 s
(b) 120 s
(c) 300 s
(d) 360 s
Sol. 
required solution = LCM (30, 45, 60, 120) = 360 s 

Q6. O is the centre of circle in following figure. ∠OCB equals –
                                                        Maths Quiz for CTET Exam 2016_50.1


(a) 10° 
(b) 30° 
(c) 20°
(d) 40°
Sol.
 Since opposite angles of a cyclic quadrilateral are supplementary,   




                                                 Maths Quiz for CTET Exam 2016_60.1


∴ ∠BAC+∠BDC=180° 
⇒ ∠BDC=180°-∠BCA=80° 
Now, ∠BOC=2∠BDC=160° 
In ∆OBC,OB=OC (radius of the circle) 
∴ ∠OBC=∠OCB 
∠OBC+∠OCB=180°-∠BOC 
⇒ 2∠OCB=20°
⇒ ∠OCB=10°  

Q7. Two cylinders have equal volumes and their heights are in the ratio 1 : 3. The ratio of their radii will be –
(a) 1: 3 
(b) 3: 1 
(c) √3 : 3
(d) 3: √3
Sol. 
πr_1^2  h^1=πr_2^2 h^2 
⇒ (r_1^2)/(r_2^2 )=h_2/h_1 =3/1 
⇒ r_1/r_2 =√3=3/√3 

Q8. Area of two similar triangles are 4 cm^2 and 9 cm^2 respectively. The ratio of their corresponding sides is –
(a) 4 : 9 
(b) 9 : 4 
(c) 3 : 2 
(d) 2 : 3 
Sol. 
(Area (∆1 ))/(Area (∆2))=((Side (∆1 ))/(Corresponding side (∆2 ) ))^2   
⇒ 4/9=(s1^2)/(s2^2 )
⇒ s1/s2 =2/3 

Q9. A person have some one rupee, 50 paisa and 25 paisa coins totaling Rs. 210 in the ratio 5: 6: 8, then number of one rupee coins is –
(a) 41
(b) 42
(c) 103
(d) 105 
Sol. 
The ratio of the number of Rs. 1 : 50 paise and 25 paise coins is 
5 : 6 : 8 
Therefore, the ratio of their contribution in Rs. 210 is 
5∶6/2:8/4 i.e. 5∶3∶2 
∴ Contribution of Rs. 1 coins in Rs. 210 
=(5/(5 + 3 + 2))×210 
= Rs. 105 
∴ Number of Rs. 1 coins = 105 

Q10. If  1/x+1/y=u and xy=1/v , then the value of 1/x^2 +1/y^2  is –
(a) 1/u^2 -2/v 
(b) u^2-2/v
(c) u^2-2v 
(d) 1/u^2 -2v 
Sol.
 (1/x+1/y)^2=u^2 
⇒ 1/x^2 +1/y^2 +2/xy=u^2 
⇒ 1/x^2 +1/y^2 =u^2-2/v 

Answers will be updated soon….


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?