Maths Quiz for CTET Exam 2016_00.1
Latest Teaching jobs   »   Maths Quiz for CTET Exam 2016

Maths Quiz for CTET Exam 2016

Maths Quiz for CTET Exam 2016_40.1

Q1. Perimeter of a square is 24 cm and length of a rectangle is 8 cm. If the perimeters of the square and the rectangle are equal, then the area (in square cm) of the rectangle is
(a) 16
(b) 24
(c) 32
(d) 64
Sol. 
Perimeter of rectangle = Perimeter of square
2(l=b)=24
2(8+b)=24   (∵l=8 cm)
2b=8 
∴b=4 cm
∴ Area of rectangle = l×b=8×4=32〖cm〗^2.

Q2. The speed of a boat in a river is 20 km per hour and the speed of another boat is 23 km per hour. They travel in the same direction from the same place at the same time. The distance between the boats after three and half hours is
(a) 10 km
(b) 10.5 km
(c) 11 km
(d) 11.5 km
Sol. 
Distance travelled by first boat
= Speed × time = 20×3 1/2=20×7/2
= 70 km
Distance travelled by second boat
=23×3 1/2=23×7/2=80.5 km
Distance between the boats = 80.5 – 70 = 10.5 km.

Q3. When a fresh fish is dried it becomes 1/3 of its weight. Sunita buys 1500 kg fresh fish for Rs. 80 per kg. How much does she earn?
(a) Rs. 2,500
(b) Rs. 2,700
(c) Rs. 3,000
(d) Rs. 3,500
Sol.
 C.P of fresh fish = 1500 × 25 = Rs. 37500
Weight of dried fish = 1/3×1500=500 kg.
S.P. of dried fish = 500×80 = Rs. 40000
Profit earned by Sunita = 40000 – 37500 
= Rs. 2500

Q4. 750 ml juice is filled in one bottle and six such bottles are packed in one carton. The number of cartons needed for 450 liters of juice is
(a) 75
(b) 80
(c) 90
(d) 100
Sol. 
Number of cartons required
=(450×1000)/(750×6)=100
(∵1 litre=1000 ml)

Q5. Internal length, breadth and depth of a (rectangular) box are 4 cm, 3 cm and 2 cm respectively. How many such boxes are needed to pack 8664 centimeter cubes?
(a) 351
(b) 361
(c) 391
(d) 722
Sol.
 Number of rectangular boxes required
=8644/(4×3×2)=361

Q6. The difference between the smallest common multiple and biggest common factor of 5, 10 and 35 is
(a) 30
(b) 35
(c) 65
(d) 75
Sol. 
Smallest common multiple i.e.
LCM of 5, 10 and 35 = 70
Biggest common factor i.e.,
HCF of 5, 10 and 35 = 5.
Difference between LCM and HCF = 70 – 5 = 65 

Q7. Number of degrees in three and one half right angles is
(a) 285
(b) 295
(c) 305
(d) 315
Sol. 
Three and one half right angles
=3 1/2×90°=7/2×90°=315°

Q8. The perimeter of a square is 20 cm. A rectangle has the same width as the square. The length of the rectangle is double its width. The area, in square cm, of the rectangle is
(a) 30
(b) 50
(c) 100
(d) 25
Sol.
 Perimeter of Square = 20 cm
Let side of Square = x cm
Therefore, 4x=20
x=5 cm
Width of rectangle = 5 cm
Length of rectangle = 2×5=10 cm
Area of rectangle = 10×5=50 cm^2

Q9. The internal length, breadth and height of a rectangular box A are 20 cm, 18 cm and 15 cm respectively and that of box B are 18 cm, 12 cm and 5 cm respectively. The volume of box A is how many times that of box B?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 3
Sol.
 Volume of box A = 20 cm ×18 cm ×15 cm
Volume of box B = 18 cm ×12 cm ×5 cm
Now, (Volume of box A)/(Volume of box B)=(20 × 18 × 15)/(18× 12 × 5) 
= 5
Q10. One orange costs five and half rupees and one kg apple costs Rs. 80. Then the total cost of one and half dozen of oranges and one and three-fourth kg of apples is
(a) Rs. 219
(b) Rs. 229
(c) Rs. 239
(d) Rs. 209
Sol. 
Total cost = 18 oranges + 1.75 kg apples 
=18×5.5+1.75×80=99+140=239 
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?