Maths Quiz For CTET Exam 2016_00.1
Latest Teaching jobs   »   Maths Quiz For CTET Exam 2016

Maths Quiz For CTET Exam 2016

Maths Quiz For CTET Exam 2016_40.1

Q1. From a rope of 10 1/2 m long, 4 5/8 m is cut off. Find the length of the remaining rope.  
(a) 5 3/8 m 
(b) 5 1/8 m 
(c) 5 7/8 m 
(d) 5 1/4 m 
Sol. Remaining length 
=21/2-37/8=(84 – 37)/8=47/8 or 5 7/8 m 

Q2. Five persons paint a house in 3 days when then work 8 hours every day. Then if one person works 4 hours every day, how much time (day) will he take to complete the same work?    
(a) 30
(b) 15/2
(c) 6/5
(d) 3/10
Sol.
M_1 D_1 H_1=M_2 D_2 H_2 
(where M → No. of persons, D → No. of days & H – hrs.)
5 × 3 × 8 =1×D_2×4 
D_2=(5 × 3 × 8)/4 = 30 days 
Q3. One has to run 250 metres to take one round of a ground. A girl has run 75000 centimeters. Then how many rounds has she taken and how many rounds more will she have to take in order to complete a run of 3 kilometres?  
(a) 3, 9 
(b) 30, 90  
(c) 3, 90
(d) 30, 9
Sol. Girl’s run = 75000 cm =75000/100 m=750 m 
No. of rounds she has taken if on round of ground is 250 m =750/250=3  
Total round to complete 3 km 
=(3 × 1000)m/250=12 
So, she will here to take 9 rounds more to complete 3 km. 

Q4. On subtracting 8 metric tonne (mt) 50 kilogram from 12 metric tonne 8 quintals we get 
(a) 3 met 9 quintal 
(b) 4 mt 7 quintal 50 kg 
(c) 4 mt 8 quintal 50 kg 
(d) 3 mt 8 quintal 50 gm 
Sol. 1 metric tonne = 1000 kg 
1 quintals = 100 kg 
8 metric tonne 50 kg = 8 × 1000 + 50 
= 805 kg 
12 metric tonne 8 quintals 
= 12 × 1000 + 8 × 100 = 12800 kg 
Difference = 12800 – 8050 = 4850 kg 
Or 4 mt. 8 quintal 50 kg  

Q5. A tank has 400 litre water. If 12 litre 500 ml water is used from it and the remaining water is filled in 25 cans of same capacity, then what is the capacity of each can? 
(a) 12 lt 500 ml 
(b) 13 lt 500 ml 
(c) 15 lt 500 ml 
(d) 14 lt 500 ml 
Sol. Remaining water = 400 l – 12.5 l 
= 387.5 l or 387 l 500ml. 
Capacity of each can =387.5/25=15.5l 
Or 15l 500 ml 

Q6. Which of the following statements is incorrect for the time taken by big hand of a clock to reach from one digit to exactly next digit? 
(a) 5 min 
(b) 300 sec 
(c) 1/12 hour 
(d) One hour 

Q7. A train is moving at a uniform speed of 75 km/hour. How far will it travel in 20 minutes? 
(a) 25 km 
(b) 20 km 
(c) 15 km 
(d) 7.5 km  
Sol. Distance = speed × time 
= 75 km/hr × 20/60 hr = 25 km 

Q8. A 250 m long train is running at a speed at 55 km/h. In how much time it will cross a platform of length 520 m? 
(a) 50.4 sec. 
(b) 54.0 sec. 
(c) 34.03 sec.
(d) 16.36 sec. 
Sol. Length of platform + Length of train = Speed of train × time to crossed the platform 
(520 + 250)m = 55 km/hr × T 
770 m =((55 × 1000)/3600)^(m/sec)×T  
T(in sec.) =(770 × 3600)/(55 × 1000)=50.4 sec 

Q9. A man travels some distance at a speed of 12 km/hr and returns at 9 km/hr. If the total time taken by him is 2 hrs 20 minutes, then the distance is 
(a) 18 km 
(b) 14 km 
(c) 13 km 
(d) 12 km 
Sol. Let the distance is x 
According to question 
x/12+x/9= 2hr 20 min. or 2 20/60 hr 
(9x + 12x)/108=7/3 
21x=(7 × 108)/3 
x=(7 × 108)/(21 × 3)=12 km 

Q10. Number of hours and minutes from 6 : 14 a.m. to 8 : 02 p.m. on the same day is 
(a) 14 hours 16 minutes  
(b) 2 hours and 12 minutes 
(c) 12 hours and 16 minutes 
(d) 13 hours and 48 minutes 
Sol. 8 : 02 pm – 6 : 14 am 
= 20 : 02 – 6 : 14 = 13 hours 48 minutes 


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?