Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016_00.1
Latest Teaching jobs   »   Maths Quiz for KVS and NVS...

Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016

Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016_40.1
Q1. Mr. Ravi spent 20% of his monthly income on food and 15% on children’s education, 40% of the remaining he spent on entertainment and transport together and 30% on medical. He is left with an amount Rs. 8775 after all these expenditures. What is Mr. Ravi’s monthly income? 
(a) Rs. 40,000
(b) Rs. 35,000
(c) Rs. 45,000
(d) Rs. 38,000
S1. Ans.(c) 
Sol. let total monthly income of ravi  =X
X of 30% of 65% = 8775 ⇒
=(8775 × 100 × 100)/(30 × 65)= Rs. 45,000 

Q2. In a class of 35 students and 6 teachers, each student got toffees that are 20% of the total number of students and each teacher got toffees that are 40% of the total number of students. How many toffees were there? 
(a) 245
(b) 161
(c) 406
(d) 329
S2. Ans.(d)
Sol. 35 × 20% of 35 + 6 × 40% of 35
245 + 84 = 329 

Q3. The cost of three pens, four erasers and ten sharpeners is Rs. 75. The cost of six pens. Seven erasers and twenty sharpeners is Rs. 146. Find the cost of each eraser.
(a) Rs. 3
(b) Rs. 4
(c) Rs. 5
(d) Rs. 6
S3. Ans.(b)
Sol. Let the cost of each pen, eraser and sharpener b p, e and s respectively.
3p + 4e + 10s = 75
6p + 7e + 20x = 146
Multiplying the first of the above equations by 2 and subtracting the second equation from it,
we get e = 4

Q4. A house and a shop were sold for Rs. 1 lakh each. In this transaction, the house sale resulted into 20% loss whereas the shop sale resulted into 20% profit. The entire transaction resulted in  
(a) No loss no gain
(b) Gain of Rs. 1/24 lakh
(c) Loss of Rs. 1/12 lakh
(d) Loss of Rs. 1/18 lakh
 Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016_50.1


Q5. A positive integer ‘a’ is a multiple of 5. If ‘a’ is divided by 4, the quotient and remainder are respectively q and 2. If 4q is divided by 5, the remainder is

(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3
S5. Ans.(d)
Sol. Let the positive integer =5p
A.T.Q.,
5p=4q+2
4q=5p-2,
 when 4q is dived by 5 remainder is -2 which is equal to 3(negative remainder theorem)

Q6 .The present average age of a couple and their daughter is 35 years. Fifteen year from now the age of the mother will be equal to the sum of present ages of the father and the daughter. Find the present age of the mother.
(a) 43 years
(b) 40 year
(c) 48 years
(d) 45 years
S6. Ans.(d)
Sol. Let the present age of the father, mother and daughter be f, m and d respectively.
 (f+m+d)/3=35
f + m + d = 105   …………………….. (1)
m + 15 = f + d
Substituting f + d as m + 15 in (1),
we get 2m + 15 = 105
2m = 90 =m = 45 years

Q7. Two circles of radii 4 cm and 9 cm respectively touch each other externally at a point and a common tangent touches them the area of a square with one side common tangent, is
(a) 97 sq.cm
(b) 194 sq.cm
(c) 72 sq.cm
(d) 144 sq.cm
Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016_60.1

Q8. Shyam and Ram have some chocolates with each of them, if shyam gives 5 chocolates of Ram, both will have equal number of chocolates. If Ram gives the same number of chocolates to shyam, shyam would have twice as many    chocolates as Ram. Find the number of chocolates Ram has.
(a) 25
(b) 30
(c) 35
(d) 20
S8. Ans.(a)
Sol. Let the number of chocolates with shyam and Ram be S and R respectively. If Shyam gives 5 chocolates to Ram, he would have S – 5 chocolates and Ram would have R + 5 chocolates.
So S – 5 = R + 5  
S – R = 10   …………………… (1)
If Ram gives 5 chocolates to Shyam, he would have R – 5 chocolates and Shyam would have S + 5 chocolates.
S + 5 = 2 (R – 5)
2R – S = 15
Adding (1) and (2) we get R = 25

Q9. What is the maximum number of people who can share 24 five-rupee notes, 15 ten-rupee notes and 18 twenty-rupee notes equally?
(A) 3
(B) 12
(C) 24
(D) 30
S9. Ans.(a)
Sol.
Required number is
= HCF of 24,15 and 18
= 3

Q10. A, B and C contract a work for 30,000. A and B complete (3/5)th of the work and then ‘C’ takes it over and finishes the work. How much does ‘C’ get?
(A) Rs.18,000
(B) Rs.12,000
(C) Rs.10,000
(D) Rs.20,000
S10. Ans.(b)
Sol. Work done by A and B = 3/5
work done by C = 1-3/5 = 2/5
Amount paid to C = 30000*2/5 = 12000

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?