Maths Quiz for CTET Exam 2016_00.1
Latest Teaching jobs   »   Maths Quiz for CTET Exam 2016

Maths Quiz for CTET Exam 2016

Maths Quiz for CTET Exam 2016_40.1
Q1. When 3488 is divided by 12 and 2478 is divided by 11, the difference between the remainders in both cases is
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 3
Sol.
 When 3488 is divided by 12 gives remainder 8
When 2478 is divided by 11 gives remainder 3
Difference = 8 – 3 = 5.

Q2. A train leaves station P at 8:18 a.m. and reaches station Q at 10:28 p.m. on the same day. The time taken by the train to reach Q is
(a) 14 hours 10 minutes
(b) 14 hours 46 minutes
(c) 18 hours 46 minutes
(d) 13 hours 10 minutes
Sol.
 Train leaves P at 8:18 a.m.
Train reaches Q at 10:28 p.m. or 22:28
Time taken = 22:28 – 8:18 = 14:10

Q3. 14 l 280 ml of orange juice and 18 l 830 ml of carrot juice were mixed together. This mixture was filled in 15 bottles each containing 1.5 l. How much mixture was left?
(a) 11 l  105 ml
(b) 9 l  610 ml
(c) 11 l  605 ml
(d) 10 l  610 ml
Sol. 
14.280 l orange juice + 18.830 l Carrot juice = 33.110 l 
Capacity of 15 bottle = 1.5×15=22.5 l
Mixture left = 33.110-22.5=10.610 l

Q4. One-fourth of a pizza was eaten by Renu. The rest was equally distributed among 12 children. What part of the pizza did each of these children get?
(a) 1/16
(b) 1/32
(c) 3/16
(d) 1/8
Sol. 
Pizza remaining = 3/4
Pizza that single child get = 3/(4  × 12)=1/16

Q5. On dividing 110111 by 11, the sum of the quotient and the remainder is
(a) 11011
(b) 11001
(c) 10101
(d) 10011
Sol.
 The remainder would be 1 and the quotient would come out is 10010 and their sum would be 10011.

Q6. A one-litre carton of juice is in the shape of a cuboid and has a square base of size 8 cm by 8 cm. The depth of juice in the carton, in centimeters, is closet to 
(a) 20
(b) 22
(c) 16
(d) 18
Sol. 
The area of base of cuboidal box = 8×8=64 〖cm〗^2 Therefore, the depth or 
Height of the juice box is 1000/64
=15.625 cm ≈16 cm         (∴1 l=1000 〖cm〗^3 )

Q7. The sum of place values of 5 in 6251,6521 and 5621 is
(a) 550
(b) 15
(c) 5550
(d) 5050
Sol. 
Place value of 5 in 625 is 50
Place value of 5 in 6521 is 500
Place value 5 in 5621 is 5000
Therefore, the sum of place values = 50 + 500 + 5000 = 5550

Q8. A train leaves a station at 6:14 a.m. and reaches its destination after 13 hours 48 minutes. The time at the destination is
(a) 8:02 p.m.
(b) 8:12 p.m.
(c) 7:02 p.m.
(d) 7:12 p.m.
Sol.
 After 13 hours, the time will be 7:14 and after 48 minutes the time will be 8:02.

Q9. Ravi has three dozen chocolates. He gave one-third of them to his neighbor, one-sixth to Rehana and one-fourth to his sister. How many chocolates are left with him?
(a) 9
(b) 10
(c) 6
(d) 8
Sol.
 Total number of chocolates given to the neighbor
=1/3×(36)+1/6×(36)+1/4×(36)
(∴ 1 dozen = 12)
= 12 + 6 + 9 = 27
No. of chocolates left after distribution = 36 – 27 = 9

Q10. Perimeter of a square is 44 cm. The perimeter of a rectangle is equal to the perimeter of this square. The length of the rectangle is 5 cm more than the side of the square. The sum of are (〖in cm〗^2 ) of the square and the rectangle is
(a) 217
(b) 229
(c) 169
(d) 140
Sol. 
Perimeter of square = 44 cm
⇒4× side of square = 44
∴ Side of square = 11 cm
∴ Length of rectangle = 11 + 5 = 16 cm
Given that 
The perimeter of a rectangle = The perimeter of square.
⇒ 2 (length + breadth) = 44
⇒ 2 (16 + breadth) = 44
∴ Breadth = 6
Area of rectangle = 16×6=96 〖cm〗^2
Area of square = 〖(11)〗^2=121 〖cm〗^2
Sum of area of square and area of rectangle = 96 + 121 = 217 〖cm〗^2

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?