Maths Quiz for CTET Exam 2016_00.1
Latest Teaching jobs   »   Maths Quiz for CTET Exam 2016

Maths Quiz for CTET Exam 2016

Maths Quiz for CTET Exam 2016_40.1


Q1. Vivek can do a piece of work in 20 and Parth can do it in 25 days. They began together and worked for 5 days. Parth fell ill and left the work. In how many days, Vivek alone can finish the remaining work?  
(a) 11
(b) 13
(c) 10
(d) 12
Sol. Vivek’s 1 day work =1/10
Parth’s 1 day work =1/25
Both 1 day work =1/20+1/25=(5 + 4)/100=9/100
Both 5 days work =9/100×5=9/20 
Remaining work  =1-9/20=11/20 completed by Vivek 
∴ Vivek can do 1/20 work = 1 day
∴ Vivek can do 11/20 work =20×11/20 = 11 days 
Hence, Vivek alone can finish the remaining work in 11 days. 

Q2. By selling a dozen pencils at the cost of Rs. 30, the shopkeeper gains Rs. 10. His percentage of profit was-
(a) 20
(b) 35
(c) 50
(d) 66
Sol. Cost price = (30 – 10) = Rs.20 
Percentage profit =(Profit × 100)/(Cost Price )=(10 × 100)/20=50%

Q3. The simple interest on Rs. 300 at the rate of 6% per annum in 2 1/2 yr will be-
(a) Rs. 18
(b) Rs. 36
(c) Rs. 40
(d) Rs. 45
Sol. Interest =(Principal × Rate × Time)/100=(300 × 6 × 5)/(100 × 2)= Rs. 45 

Q4. The volume of a cuboid is 440 cm3, the area of its base is 88 cm2, then its height- is
(a) 5 cm 
(b) 10 cm 
(c) 11 cm 
(d) 6 cm 
Sol. Volume of cuboid = 440 cm3
Area of its base = 88 cm2
Height =(Volume of the cuboid)/(Area of its base )=440/88=5 cm

Q5. (18 × 72 × 105)/(48 × 315)=√(?) :
(a) 81
(b) 729
(c) 9 
(d) 1.732
Sol. 
(18 × 72 × 105)/(48 × 315)=√(?)=√(?)=136080/15120=9 
9=√(?)  ∴ ?=81 

Q6. Sum of the interior angles of a regular polygon is 1620°. How many sides does this polygon has?  
(a) 11
(b) 10
(c) 12
(d) 9
Sol. Sum of interior angles = (n – 2)×180 
∴ (n-2)×180=1620 
⇒ 180n – 360 = 1620 ⇒ 180n = 1980 
⇒ n=1980/180⇒n=11 

Q7. The average age of 14 girls and their teacher’s age is 15 yr. If the teacher’s age is excluded, the average reduces by 1. What is the teacher’s age? 
(a) 35 yr
(b) 32 yr  
(c) 30 yr
(d) 29 yr 
Sol. Total age of 14 girls + 1 teacher = 15 × 15 = 225 yr 
Average age of 14 girls = 14 yr 
∴ Total age of 14 girls = 14 × 14 = 196 yr 
∴ Teacher’s age = 225 – 196 = 29 yr 

Q8. If 30% of A = 0.25 of B = 1/5 of C, then A : B : C is equal to –
(a) 5 : 6 : 4
(b) 5 : 24 : 5
(c) 6 : 5 : 4
(d) 10 : 12 : 15
Sol. 30% of A = 25% of B 
⇒ 30A = 25B ⇒ A : B = 25 : 30 = 5 : 6 
Again 25% of B = 20% of C
⇒ 25B = 20C ⇒ 5B = 4C
⇒ B : C = 4 : 5 ∴ A : B : C = 5 × 4 : 4 × 6 : 6 × 5 
= 20 : 24 : 30 = 10 : 12 : 15 

Q9. A divisor is 25 times the quotient and 5 times the remainder. The quotient is 16, the divided is –
(a) 6400
(b) 6480
(c) 400
(d) 480
Sol. Divisor = 25 × 16 = 400 
Also, divisor = 5 × remainder  
∴ Remainder =400/5=80 
∴ Divided = Divisor × Quotient + Remainder 
= 16 × 400 + 80 = 6480 

Q10. Three-fifth of the square of a certain number is 126.15. What is the number?
(a) 210.25
(b) 75.69
(c) 14.5
(d) 145
Sol. Let the number be x
According to the question, x^2×3/5=126.15 
⇒ x^2=(126.15 × 5)/3=210.25 
∴ x=√210.25=14.5 

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?