Home   »   Maths Questions for DSSSB Exam 2017

Maths Questions for DSSSB Exam 2017

Maths Questions for DSSSB Exam 2017_30.1
Q1. A sum of money is sufficient to pay A’s wages for 21 days and B’s wages for 28 days. The same money is sufficient to pay the wages of both for:
(a) 12 days
(b) 12 1/4 days
(c) 14 days
(d) 24 1/2 days

Q2. A and B can do a piece of work in 30 days, while B and C can do the same work in 24 days and C and A in 20 days. They all work together for 10 days when B and C leave. How many days more will A take to finish the work?
(a) 18 days
(b) 24 days
(c) 30 days
(d) 36 days

Q3. A and B together can do a piece of work in 12 days, which B and C together can do in 16 days. After A has been working at it for 5 days and B for 7 days, C finishes it in 13 days. In how many days C alone will do the work?
(a) 16
(b) 24
(c) 36
(d) 48

Q4. A, B and C can do a piece of work in 36, 54 and 72 days respectively. They started the work but A left 8 days before the completion of the work while B left 12 days before the completion. The number of days for which C worked is:
(a) 4
(b) 8
(c) 12
(d) 24

Q5. 10 men can complete a piece of work in 15 days and 15 women can complete the same work in 12 days. If all the 10 men and 15 women work together, in how many days will the work get completed?
(a) 6 
(b) 6 1/3
(c) 6 2/3
(d) 7 2/3

Q6. A, B, C along completed a piece of work in 30, 50 and 40 days. The ratio of the salary of each day is 4 : 3 : 2 respectively. If the total income of A is Rs. 144. Find total income of B. 
(a) Rs. 180
(b) Rs. 185
(c) Rs. 190
(d) Rs. 195

Q7. A sum of Rs. 3115 is divided among A, B and C such that if Rs. 25, Rs. 28 and Rs. 52 be diminished from their shares respectively, the remainder shares shall be in the ratio of 8 : 15 : 20. Find the share of each. 
(a) Rs. 585, Rs. 1078, Rs.1452 
(b) Rs. 685, Rs. 1178, Rs.1252 
(c) Rs. 485, Rs. 1088, Rs.1352
(d) Rs. 785, Rs. 1378, Rs.1652 

Q8. A, B and C are partners in a business. A, whose money has been used for 4 months, claims 1/8 of the profit, B whose money has been used for 6 months, claims 1/3 of the profit. C had invested Rs. 1560 for 8 months. How much did A and B contribute? 
(a) Rs. 740, Rs. 1250
(b) Rs. 730, Rs. 1240 
(c) Rs. 720, Rs. 1280 
(d) Rs. 750, Rs. 1260 

Q9. The sum of ages of a mother and her daughter is 50 years. Also 5 years ago, the mother’s age was 7 times the age of the daughter. What are the present ages of the mother and the daughter? 
(a) 40 years, 10 years 
(b) 48 years, 12 years 
(c) 32 years, 8 years 
(d) 36 years, 9 years 

Q10. The age of Sonal and Nitya are in the ratio of 9 : 5 respectively. After 8 years the ratio of their ages will be 13 : 9. What is the difference in years between their ages? 
(a) 4 years 
(b) 12 years 
(c) 8 years 
(d) 14 years 
Solutions
S1. Ans.(a)
Sol. Let total money be Rs. x.
A’s 1 day’s wages = Rs. x/21, B’s 1 day’s wages = Rs. x/28.
∴ (A + B)’s 1 day’s wages = Rs. (x/21+x/28) = Rs. x/12.
∴ Money is sufficient to pay the wages of both for 12 days.
S2. Ans.(a)
Sol. 2 (A + B + C)’s 1 day’s work = (1/30+1/24+1/20)=15/120=1/8.
⇒ (A + B + C)’s 1 day’s work = 1/16.
Work done by A, B and C in 10 days = 10/16=5/8. Remaining work = (1-5/8)=3/8.
A’s 1 day’s work = (1/16-1/24)=1/48.
Now, 1/48 work is done by A in 1 day.
So, 3/8 work will be done by A in (48×3/8) = 18 days.
S3. Ans.(b)
Sol. A’s 5 days’ work + B’s 7 days’ work + C’s 13 days’ work = 1
⇒ (A + B)’s 5 days’ work + (B + C)’s 2 days’ work + C’s 11 days’ work = 1
⇒ 5/12+2/16 + C’s 11 days’ work = 1
⇒ C’s 11 days’ work = 1-(5/12+2/16)=11/24.
⇒ C’s 1 day’s work = (11/24×1/11)=1/24.
∴ C alone can finish the work in 24 days.
Maths Questions for DSSSB Exam 2017_40.1
S5. Ans.(c)
Sol. 10 men’s 1 day’s work = 1/15; 15 women’s 1 day’s work = 1/12.
(10 men + 15 women)’s 1 day’s work = (1/15+1/12)=9/60=3/20.
∴ 10 men and 15 women will complete the work in 3/20=6 2/3 days.
Maths Questions for DSSSB Exam 2017_50.1
S7. Ans.(a)
Sol. The total sum after deduction 
= 3115 – (25 + 28 + 52) = Rs. 3010 
Their diminished share in the ratio 8 : 15 : 20 
∴ A’s diminished share =8/43×3010 
= 8 × 70 = Rs. 560 
B’s diminished share =15/43×3010 
= 15 × 70 = Rs. 1050 
C’s diminished share =20/43×3010 
= 20 × 70 = Rs. 1400 
∴ A’s share = 560 + 25 = Rs. 585 
B’s share = 1050 + 28 = Rs. 1078 
C’s share = 1400 + 52 = Rs. 1452 
S8. Ans.(c)
Sol. C’s share =1-(1/8+1/3)=13/24 
C’s investment = 1560 × 8 
If 13/24=1560×8 
Then, 1/8=(1 ×1560 ×8 ×24)/(8 ×13) 
= 120 × 24 
A’s share is for 4 months 
∴ 120 × 24 = 120 × 6 × 4 
A’s share = 120 × 6 = 720 
B’s share =1/3=(1 ×1560 × 8 × 24)/(3 ×13) 
= 120 × 8 × 8 
B’s share is for 6 months 
120 × 8 × 8 = 20 × 6 × 8 × 8 
B’s share = 20 × 8 × 8 = 1280 
S9. Ans.(a)
Sol. Let 5 years ago, ages of mother and her daughter were ‘7x’ years and ‘x’ years respectively. 
∴ Present age of mother = (7x + 5) years 
And present age of her daughter = (x + 5) years 
According to question 
Sum of their present age = 50 
⇒ (7x + 5) + (x + 5) = 50 
⇒ 8x + 10 = 50 
⇒ 8x = 40 
⇒ x = 5 
∴ Present age of mother 
= 7x + 5 = 7 × 5 + 5 = 35 + 5 = 40 years 
and present age of her daughter 
= x + 5 = 5 + 5 = 10 years. 
S10. Ans.(c)
Sol. Let the ages of Sonal and Nitya be ‘9x’ the year ‘5x’ years respectively. 
After 8 years, 
Age of Sonal = (9x + 8) years 
And age of Nitya = (5x + 8) years 
According to question 
(9x + 8)/(5x + 8)=13/9 
⇒ (9x + 8) × 9 = (5x + 8) × 13 
⇒ 81x + 72 = 65x + 104 
⇒ 81x – 65x= 104 – 72 
⇒ 16x = 32 
⇒ x = 2 
Difference of their ages 
= 9x – 5x = 4x = 4 × 2 = 8 years.