**Q1. A sells a cycle to B at a profit of 20% and B sells it to C at a loss of 25%. If C bought the cycle for Rs. P, then the cost price of it for A was**

(a) Rs. 1/20 P

(b) Rs. 9/20 P

(c) Rs. 9/10 P

(d) Rs. 10/9 P

**Q2. A man buys a cycle for Rs. 1400 and sells it at a loss of 15%. What is the selling price of the cycle?**

(a) Rs. 1202

(b) Rs. 1190

(c) Rs. 1160

(d) Rs. 1000

**Q3. On selling an article for Rs. 651, there is a loss of 7%. The cost price of that article is**

(a) Rs. 744

(b) Rs. 751

(c) Rs. 793

(d) Rs. 700

**Q4. A man does double the work done by a boy in the same time. The number of days that 3 men and 4 boys will take to finish a work which can be done by 10 men in 8 days is**

(a) 4

(b) 8(3/5)

(c) 16

(d) 7(3/11)

**Q5. P can do (1/4)th of work in 10 days, Q can do 40% of work in 40 days and R can do (1/3)rd of work in 13 days. Who will complete the work first?**

(a) P

(b) Q

(c) R

(d) Both P and R

**Directions— ( 6–10) Study the following graph carefully to answer the questions that follow—**

**The following line graph gives distance (in km) travelled by five different trucks in a day.****Q6. What is the respective ratio of the distance travelled by Truck A to the distance travelled by Truck D?**

(a) 17: 19

(b) 11: 15

(c) 19: 17

(d) 15: 11

**Q7. What is the average distance travelled by all the Trucks together?**

(a) 510 km

(b) 515 km

(c) 425 km

(d) None of these

**Q8.If Truck C covered the given distance at the average speed of 55 km/hr, what was the time taken by it to cover this distance?**

(a) 12 hours

(b) 10 hours

(c) 8 hours

(d) 6 hours

**Q9.The distance travelled by Truck A is approximately what per cent of the total distance travelled by Truck E and C together?**

(a) 44

(b) 50

(c) 52

(d) 58

**Q10. If the time taken by Truck B to cover the given distance was 8 hours, what was the average speed of the truck?**

(a) 51·75 km/hr

(b) 45·25 km/hr

(c) 52·25 km/hr

(d) 43·75 km/hr

**Solutions**:

S1. Ans (d)

Sol. C.P. of B = 4/3P

C.P. of B = 4/3P x 5/6

= 10/9P

S2. Ans (b)

Sol. S.P. = 1400 x 85/100

=1190

S3. Ans (d)

Sol. C. P. = 651 x 100/93

= 700 Rs.

S4. Ans.(c)

Sol.

M = 2B

3M + 4B = 3M + 4 × M/2

= 3M + 2M

= 5M

10M × 8 days = 5M × x days

x days = 16 days

S5. Ans.(c)

Sol.

P: 1/4 work → 10 days

Full work → 40 days

Q: 40% of work → 40 days

Full work → 100 days

R: 1/3 of work → 13 days

1 work → 39 days

R will finish the work first

S6.Ans.(c) Required ratio = 475: 425 = 19 : 17

S7.Ans.(d) Total distance travelled by all trucks = 475 + 350 + 550 + 425 + 525 = 2325 km

Average distance = 2325/5 = 465 km.

S8.Ans.(b) Time taken by truck C = 550/55 = 10 hours.

S9.Ans.(a) Required percentage =( 475)/ ( 550 + 525) ] X 100 = 44% (approx)

S10.Ans.(d) Speed of truck B = 350/8 = 43.75 km/hr