**Dear Students!!! There is most general as well as a scoring section in all the competitive entrance examinations in the teaching field i.e “Mathematics”.Because in this section only one thing is work i.e your accuracy and that could be nourished with the daily practice. So, for this, we are providing you the daily quiz for all teaching exams i.e CTET Exam 2018, DSSSB ,KVS,STET Exam.**

**Q1. Two cones have their heights in the ratio 1:3 and the radii of their bases in the ratio 3:1. Find the ratio of their volumes?**

(a) 3:1

(b) 2:1

(c) 4:1

(d) 5:1

**Q2. Ram, Karan and Rohan invested capital in the ratio of 2:3:4 for time period of 6:4:3. Find the ratio of profit distributed?**

(a) 12:13:14

(b) 13:12:14

(c) 13:14:12

(d) None of these

**Q3. A sum of money becomes triple itself in 16 years on simple interest. In how many years will it become 5 times at the same rate?**

(a) 32

(b) 15

(c) 27

(d) 30

**Q4. The compound interest on Rs.30,000 at 7% per annum is Rs.4347. The period (in years) is:**

(a) 2

(b) 2½

(c) 3

(d) 4

**Q5. Thirty-five per cent of 740 is 34 more than a number. What is two-fifth of the number ?**

(a)45

(b)90

(c)180

(d) 120

**Q6. If 2x + 3y = 87 and 3x – 3y = 48, what is the value of x?**

(a)11

(b)29

(c)72

(d) None of these

**Q7. The no of revolutions a wheel of diameter 40cm makes in travelling a distance of 176m is**

(a) 240

(b) 140

(c) 40

(d) 340

**Q8. The curved surface area of a cylindrical pillar is 264 square meter and its volume is 924 cubic meters. Find the ratio of its diameter to its height**

(a) 3 : 7

(b) 7 : 3

(c) 6 : 7

(d) 7 : 6

**Q9. If the number X 78 Y is divisible by 55 then value of X and Y are :**

(a) 1,0

(b) 4,5

(c) 6,5

(d) Data inadequate

**Q10. What should come in place of the question mark (?) in the number series: 4, 6, 12, 14, 28, 30, ( ? )**

(a) 60

(b) 62

(c) 64

(d) 32

SOLUTIONS

S1. Ans.(a)

Sol.Ratio of volume=(1/3 πr_1^2 h_1)/(1/3 πr_2^2 h_2 )=9/1×1/3=3∶1

S2. Ans. (d)

Sol.

Ratio of profit be

2 x 6 : 3 x 4 : 4 x 3 = 12 : 12: 12 = 1 : 1 : 1

S4. Ans. (a)

Sol.

Amount = Rs. (30000 + 4347) = Rs. 34347.

Let the time be n years.

Then, 30000 (1 + 7/100)n = 34347

(107/100)n = 34347/30000 = 11449/10000 = (107/100)2

So, the period is 2 years.

S5. Ans. (b)

Sol.

Number = 740 × 35/100 – 34 = 225

2/5 of the number = 90

S6. Ans.(d)

Sol.

2x+3y=87

3x –3y=48

5x = 135

x = 27

S7. Ans.(b)

Sol.

No.of revolutions=(Distance travelled)/Circumference

=(176×100)/2πr

=(176×100×7)/(2×22×20)

=140

S8. Ans.(b)

Sol.

2πrh = 264

π²h = 924

(πr^2 h)/2πrh=924/264

r/2=924/264

r = 7

D = 14

2×22/7×7×h=264

h=6

D : h = 14 : 6 = 7 : 3

S9. Ans.(b)

Sol.

Number which is divisible by 55, should be by 5, 11 also

For divisibility of 5. y should by 5 or 0,

For y= 0,

Divisibility by 11 ⇒ x + 8 = 7 + y

x + 8 = 7+ 0

x = -1 (Not possible)

For y= 5,

divisibility of 11 ⇒ x + 8 = 7 + y

x + 8 = 7 + 5

⬄ x + 8 = 7 + 5

x=12-8 =4

x = 4, y = 5

S10. Ans.(a)

Sol.