**Dear Students!!! There is most general as well as a scoring section in all the competitive entrance examinations in the teaching field i.e “Mathematics”.Because in this section only one thing is work i.e your accuracy and that could be nourished with the daily practice. So, for this, we are providing you the daily quiz for all teaching exams i.e CTET Exam 2018, DSSSB ,KVS,STET Exam.**

**Q1. Average of five numbers is 61. If the average of first and third numbers is 69 and the average of second and fourth numbers is 69, what is the fifth number? **

(a) 31

(b) 29

(c) 25

(d) 35

**Q2. Production of company A is 120% of the production of company B and 80% of the production of company C. What is the ratio between the productions of companies A, B and C respectively? **

(a) 6 : 5 : 9

(b) 6 : 5 : 4

(c) 12 : 10 : 15

(d) 10 : 12 : 15

**Q3. A, B and C together start a business. The ratio of investment of A and B is 7 : 8 and that of B and C is 4 : 9. B gets a share of Rs. 7104 in annual profit. What is C’s share in the profit? **

(a) Rs. 16984

(b) Rs.16894

(c) Rs. 15984

(d) Rs. 14894

**Q4. If Suresh sells an article at a price of Rs. 9300, he gets a profit of Rs. 3100. At what price should he sell the article so that he gets a profit of 25%? **

(a) Rs. 7250

(b) Rs. 7350

(c) Rs. 7650

(d) Rs. 7750

**Q5. The simple interest accrued in 4 years on a principal of Rs. 20,000 is one-tenth the principal. What is the rate of simple interest p.c.p.a.?**

(a) 4%

(b) 2.5%

(c) 6%

(d) 2%

**Q6. The compound interest on Rs. 2800 for 18 months at 10 per cent annum is: **

(a) Rs. 441.35

(b) Rs. 436.75

(c) Rs. 434. 00

(d) Rs. 420.00

**Q7. Three men or eight boys can do a piece of work in 17 days. In how many days can 2 men and 6 boys complete the same piece of work? **

(a) 20 days

(b) 10 days

(c) 15 days

(d) 12 days

**Q8. A train covers 430 km in 5 hours. The speed of a bike is half the speed of the train. How much time will the bike take to cover a distance of 301 km? **

(a) 6 hours

(b) 7 hours

(c) 8 hours

(d) 9 hours

**Q9. If the length and breadth of a rectangular field are increased, the area increases by 50%. If the increase in length was 20%, by what percentage was the breadth increased? **

(a) 30%

(b) 25%

(c) 20%

(d) Data inadequate

**Q10. The ratio of the side of a square and the diameter of a circle is 3 : 10. The circumference of circle is 220 metre. Find the area of the square. **

(a) 441 sq. metre

(b) 361 sq. metre

(c) 576 sq. metre

(d) 625 sq. metre

SOLUTIONS

S1. Ans.(b)

Sol. Fifth Number

=5×61-2×69-2×69

=305–138–138=29

S2. Ans.(c)

Sol. Let the production of company B = 100 units

∴ Production of company A = 120 units

Production of company C

= (120×100)/80=150 units

∴ Required ratio

=120∶100∶150=12∶10∶15

S3. Ans.(c)

Sol. A : B = 7 : 8

B : C = 4 : 9 = 8 : 18

∴ A : B : C = 7 : 8 : 18

Sum of ratios = 7 + 8 + 18 = 33

Now, C’s share = 18/8×7104

= Rs. 15984

S4. Ans.(d)

Sol. C.P. of article

=Rs.(9300-3100)

=Rs.6200

To gain 25%

S.P. = (6200×125)/100

= Rs. 7750

S5. Ans.(b)

Sol. Interest/Principal=1/10

∴ Rate = (S.I.×100)/(Principal×Time)

=1/10×100/4=2.5% per annum

S8. Ans.(b)

Sol. Speed of train

=(Distance travelled)/(Time taken)

430/5=86 km/hr

Speed of bike = 86/2=43 km/hr.

Time taken by bike to cover a distance of 301 km

=Distance/Speed=301/43=7 hours

S9. Ans.(b)

Sol. Effective change in area

=(x+y+xy/100)%

⇒50=20+y+(20×y)/100

⇒50–20=y+y/5

⇒30=6y/5

⇒y=(30×5)/6=25%

S10. Ans.(a)

Sol. Circumference of circle

= 220 metre

∴ 2πr=220

⇒2×22/7×r=220

⇒r=(220×7)/(2×22)

= 35 metre

Diameter = 70 metre

∴ Side of square

=70/10×3=21 metre

∴ Area of square = 21×21

=441 sq. metre