Latest Teaching jobs   »   Maths Questions for CTET,KVS Exam :...

# Maths Questions for CTET,KVS Exam : 14th september 2018

Dear Students!!! There is most general as well as a scoring section in all the competitive entrance examinations in the teaching field i.e “Mathematics”.Because in this section only one thing is work i.e your accuracy and that could be nourished with the daily practice. So, for this, we are providing you the daily quiz for all teaching exams i.e CTET Exam 2018, DSSSB ,KVS,STET Exam.

Q1. The weight of 120 children is 1200 kg. Find the average weight of a child.
(a) 18 kg
(b) 10 kg
(c) 24 kg
(d) 20 kg

Q2. Following is given the weekly wage-earnings of 19 workers:
Calculate the arithmetic mean.

(a) Rs. 29.47
(b) Rs. 38.67
(c) Rs. 19.09
(d) Rs. 28.70

Q3. From the following data of the marks obtained by 60 students in a class, find the average marks:

(a) 78
(b) 59
(c) 41
(d) 49

Q4. A contractor employs three types of workers: male, female and children. To a male worker, he pays Rs. 90/day, to a female worker Rs. 60/day and to a child worker Rs. 30/day. What is the average wage per day paid by the contractor?
(a) Rs. 60/day
(b) Rs. 80/day
(c) Rs. 90/day
(d) Rs. 50/day

Q5. Find the weighted mean?

(a) Rs. 81.90
(b) Rs. 71.25
(c) Rs. 45.76
(d) Rs. 42

Q6. Calculate the weighted mean of the following data:
(a) 11.09
(b) 27.45
(c) 15.73
(d) 12.25

Q7. Following are the marks obtained by 8 students in statistics. Calculate the arithmetic mean Marks: 15, 18, 16, 45, 32, 40, 30, 28
(a) 78
(b) 33
(c) 28
(d) 35

Q8. In a class of 50 students, 10 have failed and the average of their marks is 2.5. The total marks obtained by the entire class were 281. Find the average marks of those who have passed?(a) 2.5
(b) 6.4
(c) 8.9
(d) 7.2

Q9. The marks of 15 students in their economics paper are 6, 9, 10, 12, 18, 19, 23, 23, 24, 28, 37, 48, 49, 53, 60. Find the median marks.
(a) 29
(b) 35.7
(c) 23
(d) 24

Q10. The heights of seven students are measured in cm as 140, 142, 144, 145, 147, 149, 151. Find the median height.
(a) 145 cm
(b) 158 cm
(c) 167 cm
(d) 147 cm

Solutions

S1. Ans.(b)
Sol. Number of children = 120
Sum of weights of 120 children = 1200 kg
∴ Average weight = (Sum of weights of all children)/(Number of children)
=1200/120=10 kg

S4. Ans.(a)
Sol. Average wage
=(90+60+30)/3=180/3
= Rs. 60/day

S7. Ans.(c)
Sol. Mean = (Sum of all observations)/(Total number of observations)
=((15+18+……+28))/8=224/8=28

S8. Ans.(b)
Sol. Total number of students = 50, number of failed students = 10
Mean marks of those who have failed = 2.5
Total marks of 10 students who have failed = 2.5 × 10 = 25
Total marks obtained by the entire class = 281
Total marks obtained by those who have passed = 281 – 25 = 256
Average marks obtained by those who have passed = 256/40 = 6.4

S9. Ans.(c)
Sol. 6, 9, 10, 12, 18, 19, 23, 23, 24, 28, 37, 48, 49, 53, 60 are already arranged in ascending order.
Here, N = 15, which is odd; therefore the median is ((n+1)/2)th term.
∴ Median = ((15+1)/2)th term = 8th term, which is 23
Median marks = 23

S10. Ans.(a)
Sol. 140, 142, 144, 145, 147, 149, 151 are already arranged in ascending order. Here, N = 7, which is odd.
∴ Median = ((7+1)/2)th term = 4th term, which is 145
The median height is 145 cm.