Q1.Convert the 0.0068 into vulgar fraction:
Q2.How many 3-digit numbers are completely divided by 4.
Q3.There are two buckets, smaller bucket can hold only 3/5th of the water as compared to the larger bucket. If 6,000 buckets of larger capacity are needed to fill a pond. Then how many smaller capacity buckets are needed to fill the same pond?
Q5.The height of the equilateral triangle is 9 cm. What is the radius (in cm) of the circle circumscribing the three vertices?
Q6.The area of a circular cricket ground is 24.64 hectares. Find the cost of making rope boundary at the rate of Rs. 5.40 per metre.
(a) Rs. 9,600
(b) Rs. 9,504
(c) Rs. 9,802
(d) Rs. 9,876
Q7.90% of X = 40% of Y and Y = a% of X. What is the value of a?
Q8.The sum of three numbers is 162. If the ratio of the first number to the second number is 5 : 7 and that of the second number to the third number is 5 : 3, then what is the second number?
Q9.S, T and U started a business by investing Rs 4200, Rs 6300 and Rs 8400 respectively. S left the business after 3 months, T left 6 months after the business had started and U remained in the business till one year. At the end of one year the total profit is Rs 6000. What is the U’s share (in Rs) in the profit?
Q10.The average of 6 consecutive integers is 15/2. What is the average of last three integers?
Sol.Required vulgar fraction =68/10000=17/2500
Sol.Highest three-digit numbers = 999
Minimum three-digit number = 100
Required numbers =999/4-99/4=225
Sol.Let capacity of larger bucket is 5x
Then capacity of smaller bucket =5x×3/5= 3x
Capacity of pond = 6000 × 5x = 30000x
Required smaller bucket =30000x/3x=10000
Sol.As we know ratio between height and circum-radius of a equilateral triangle is 3 : 2
Then required circum-radius =9/3×2=6 cm
Sol.Area of circular ground = πr² = 24.64
Where r = radius and 1 hectare = 10000 meter
πr² = 24.64 × 10000 in meter
r = 280
Required cost =2×22/7×280×5.40=9504
Average of 6 consecutive integers is also the average of 4th and 3rd integers
3rd integers = 7 and 4th integer = 8
Last three integers are = 8, 9, 10
Required average =(8+9+10)/3=9