The reasoning is the most scoring section in any competitive exam. It also develops or nourishes our critical thinking skills as compared to other subjects. In DSSSB, KVS, APS Exam as a student to score well in this part, you have to start your preparation now because there is negative marking as well. The more you have prepared, the better you score.
Directions (Q1-2): In each of the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will be completed the series.
Q1. ICE, JDF, KEG, LFH, ?
Q2. EFGH, MNOP, QRST, ?
Q3. Ann is 300 days older than Varun and Sandeep is 50 weeks older than Ann. If Sandeep was born on Tuesday, on which day was Varun born ?
Q4. Hema was twice as old as Geeta 10 years ago. How old is Geeta today, if Hema will be 40 years old 10 years hence – forth?
(a) 25 years
(b) 20 years
(c) 15 years
(d) 35 years
Q5. From the given alternatives, select the word which can be formed using the letters of the given word.
Q6. In a code language ‘FORGE’ is written as ‘FPTJI’; how should ‘CULPRIT’ be written in the same code?
Q7. The question given below is based upon the following set of codes:
Find the code for 21500.
Q8. If 2×16=8; 8×8=1; 6×12=2, then 12×144 =?
Directions (Q9-10): In each of the following questions, select the missing number from the given responses.
1 3 7
2 4 4
4 5 9
3 2 3
50 70 ?
Sol. 50 Weeks = 50×7 = 350 days
Ann is 300 days older than Varun.
Sandeep is 350 days older than Ann.
Sandeep is (350+300) days older than Varun.
Sandeep was born on Tuesday.
650 days = 650/7
= 92 weeks 6 days
Number of odd days = 6
So, Varun was born 6 days after Tuesday, i.e., Monday.
Sol. The present age of Hema = 40-10 = 30 years
The age of Hema 10 years ago = 30-10 = 20 years
The age of Geeta 10 years ago = 20/2=10 years
So, the present age of Geeta = 10+10 = 20 years.
Sol. There is only one ‘B’ in the given word. So, the words BAILABLE and BIBLE cannot be formed.
There is no ‘T’ letter in the given word. So, he word MEAT cannot be formed.
Sol. 2×16 = 8
8×8 = 1
6×12 = 2
⇒ ? = 144/12=12
Sol. First arrangement
2×2×2×2 = 16
3×3×3×3 = 81
? = 5×5×5×5 = 625
Sol. First column
(1+2+4+3) ×5 = 10×5 = 50
(3+4+5+2) × 5 = 14×5 = 70
? = (7+4+9+3) × 5
⇒ ? = 23×5 = 115