General Awareness Quiz For KVS/NVS 2016 Exams_00.1
Latest Teaching jobs   »   General Awareness Quiz For KVS/NVS 2016...

General Awareness Quiz For KVS/NVS 2016 Exams

General Awareness Quiz For KVS/NVS 2016 Exams_40.1

1. Which of the following crop cultivation is banned by the Hon’ble Supreme Court of India?
(A)  Lathyrus (Khesari)
(B)  Genetically modified brinjal
(C)  Bt cotton for export
(D)  Bt cotton for local use

2. Ice glacier’s melting is a common phenomenon linked to the rise in seawater level. The glaciers are predominantly present in
(A)  Greenland
(B)  Antarctica
(C)  Himalayas
(D)  Arctic
3. Who is known for establishing the ‘‘Anand Van’’ ?
(A)  Jubilant Buddha
(B)  H. N. Bahuguna
(C)  Baba Amte
(D)  Motilal Nehru

4. The civilian Airport of highest altitude is in
(A)  Tibet
(B)  Nepal
(C)  India
(D)  China

5. Genomic (DNA) studies in camel have been completed recently by the scientists of
(A)  South Africa
(B)  India
(C)  China
(D)  Pakistan

6. International Simon Bolivar Prize was recently awarded to Aung san Suu Kyi by the government of
(A)  Mauritius
(B)  China
(C)  Venezuela
(D)  Cuba

7. BCCI conferred ‘‘Col. C.K. Naydu Lifetime achievement Award’’ during 2012 to
(A)  Sachin Tendulkar
(B)  M.S. Dhoni
(C)  VVS Laxman
(D)  Sunil Gavaskar

8. Air quality depicting PM- 2.5 is more hazardous to
(A)  Archaeological Monuments
(B)  National Parks
(C)  Botanical Gardens
(D)  Old Men and Women

9. Which of the following is not a fundamental right as per the Indian Constitution?
(A)  Right to Education
(B)  Right to Information
(C)  Right to Speech
(D)  Right to Life

10. Who is custodian of the Indian Constitution?
(A)  President of India
(B)  Chief Justice of India
(C)  Prime Minister of India
(D)  Chairman of Rajya Sabha
Solutions: 

01.  A
02.  B
03.  C
04.  D
05.  C
06.  C
07.  D
08.  D
09.  B
10.  A


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?