Home   »   English (Synonyms) Questions For DSSSB 2018...

English (Synonyms) Questions For DSSSB 2018 Exam: 3rd April 2018 (Solutions)

English (Synonyms) Questions For DSSSB 2018 Exam: 3rd April 2018 (Solutions)_30.1

Directions (1-10): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
Q1. STAUNCH
(a) Loyal
(b) Malignant
(c) Greedy
(d) Wise
S1. Ans.(a)
Sol. Staunch: very loyal and committed in attitude.
Q2. TEMERITY
(a) Simplicity
(b) Audacity
(c) Paucity
(d) Verity
S2. Ans.(b)
Sol. Temerity: Excessive confidence or boldness; audacity.
Q3. FORTITUDE
(a) Prudence
(b) Allow
(c) Courage
(d) Indifferent
S3. Ans.(c)
Sol. Fortitude: Courage in pain or adversity.
Q4. INADVERTENT
(a) Lush
(b) Unintentional
(c) Insane
(d) Rough
S4. Ans.(b)
Sol. Inadvertent: not resulting from or achieved through deliberate planning.
Q5. TRUMPERY
(a) Falsehood
(b) Reality
(c) Adapt
(d) Disperse
S5. Ans.(a)
Sol.  Trumpery: Showy but worthless.
Q6. UNWONTED
(a) Extraordinary
(b) Typical
(c) Frequent
(d) Surfeit
S6. Ans.(a)
Sol. Unwonted: Out of the ordinary, unaccustomed or unusual.
Q7. EVINCE
(a) Belie
(b) Exhibit
(c) Conceal
(d) Stray
S7. Ans.(b)
Sol. Evince: reveal the presence of (a quality or feeling).
Q8. APHORISM
(a) Adage
(b) Conundrum
(c) Enigma
(d) Throng
S8. Ans.(a)
Sol. Aphorism: a pithy observation that contains a general truth.
Q9. EXPIATE
(a) Hock
(b) Redeem
(c) Wager
(d) Pawn
S9. Ans.(b)
Sol. Expiate: make amends for, atone for (guilt or sin).
Q10. REPAST
(a) Futurity
(b) Feast
(c) Expound
(d) Scrimp
S10. Ans.(b)
Sol. Repast: a meal.