Home   »   English (Synonyms) Questions For DSSSB 2018...

English (Synonyms) Questions For DSSSB 2018 Exam: 11th July 2018 (Solutions)

English (Synonyms) Questions For DSSSB 2018 Exam: 11th July 2018 (Solutions)_30.1
Directions (1-10) : Choose among the following that best expresses the meaning of the given word.
Q1. FICKLE
(a) Constant
(b) Nocturnal
(c) Unstable
(d) Poor
S1. Ans.(c)
Sol. Fickle: changing frequently.
Q2. AMBIT
(a) Eviction
(b) Scope
(c) Restriction
(d) Barrier
S2. Ans.(b)
Sol. Ambit: the scope, extent, or bounds of something.
Q3. RANCOUR
(a) Prejudice
(b) Enmity
(c) Disappointment
(d) Hatred
S3. Ans.(d)
Sol. Rancour: bitterness or resentfulness, especially when long standing.
Q4. PRUNE
(a) Lend
(b) Reduce
(c) Expand
(d) Prolong
S4. Ans.(b)
Sol. PRUNE: to reduce (something) by removing parts that are not necessary or wanted.
Q5. PROMULGATE
(a) Proclaim
(b) Inform
(c) Demote
(d) Enforce
S5. Ans.(a)
Sol. Promulgate: promote or make widely known (an idea or cause).
Proclamation: the public or official announcement of an important matter.
Q6. AGROUND
(a) stranded
(b) higher
(c) afloat
(d) buoyant
S6. Ans.(a)
Sol. Aground → stranded
Q7. PERUSAL
(a) inspection
(b) delinquency
(c) inconsideration
(d) laxity
S7. Ans.(a)
Sol. perusal → inspection
Q8. PANORAMA
(a) puny
(b) wee
(c) diminutive
(d) spectacle
S8. Ans.(d)
Sol. panorama → spectacle
Q9. BEDEVILMENT
(a) delight
(b) beset
(c) facilitate
(d) contentment
S9. Ans.(b)
Sol. bedevilment → beset
Q10. RENDEZVOUS
(a) tryst
(b) dispersal
(c) rift
(d) split
S10. Ans.(a)
Sol. rendezvous → tryst