Home   »   English Questions (Idiom/Phrases) For DSSSB 2018...

English Questions (Idiom/Phrases) For DSSSB 2018 Exam : 13th March 2018 (Solutions)

English Questions (Idiom/Phrases) For DSSSB 2018 Exam : 13th March 2018 (Solutions)_30.1
Directions (1-10): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.
Q1. Turn a blind eye
(a) Not able to see properly
(b) Hide the ugly truth from someone
(c) Pretend not to notice
(d) Stay away from bad habits
S1.Ans.(c)
Sol.‘Turn a blind eye’ — Pretend not to notice.
Q2. Up a blind alley
(a) Hiding something intentionally from another person
(b) Not warning a person who is in danger
(c) One can enjoy thrills only if one takes risk
(d) Following a course of action that is certain to lead to an undesirable outcome
S2.Ans.(d)
Sol. ‘Up a blind alley’ — Following a course of action that is certain to lead to an undesirable outcome.
Q3. Blood is thicker than water
(a) Relations are more important than merit
(b) All crimes are not equal so punishment for murder is not same as that of theft
(c) Family relationships and loyalties are the strongest and most important ones
(d) Deceit from a family member hurts more than being cheated by strangers
S3.Ans.(c)
Sol. ‘Blood is thicker than water’ — Family relationships and loyalties are the strongest and most important ones.
Q4. The squeaky wheel gets the grease
(a) The most noticeable problems are the ones most likely to get attention
(b) One unfortunate child always keep getting punished
(c) The person who complains the most is hated the most
(d) The favourite child or student gets the most attention
S4.Ans.(a)
Sol. ‘The squeaky wheel gets the grease’ — The most noticeable problems are the ones most likely to get attention.
Q5. Run out of steam
(a) To lose impetus or enthusiasm
(b) To work quickly like a machine
(c) To give up easily
(d) No more money to spend
S5.Ans.(a)
Sol. ‘Run out of steam’ — To lose impetus or enthusiasm.
Q6. To go for broke
(a) To risk everything in an all-out effort
(b) Failure in relationship or partnership
(c) Losing all money in an effort to revive a failing business
(d) To start again after failing in a business.
S6.Ans.(a)
Sol. ‘To go for broke’ — To risk everything in an all-out effort.
Q7. To sleep with the fishes
(a) Always be in a dream world
(b) To make absurd excuses
(c) To sleep peacefully
(d) To be dead
S7.Ans.(d)
Sol. ‘To sleep with the fishes’ — To be dead.
Q8. To go down like a lead balloon
(a) Losing all the money while gambling
(b) An idea on which one has a lot of hope, but it falls
(c) Failure in business or venture
(d) A speech, proposal, or joke that is poorly received
S8.Ans.(d)
Sol. ‘To go down like a lead balloon’ — A speech, proposal, or joke that is poorly received.
Q9. To get one’s walking papers
(a) One has the right to entry within a country or community
(b) One is discharged from a hospital or mental asylum
(c) One can leave
(d) One is free of imprisonment
S9.Ans.(c)
Sol. ‘To get one’s walking papers’ — One can leave.
Q10. There’s no such thing as a free lunch
(a) It isn’t possible to get something for nothing
(b) There is no genuine kindness is this world
(c) Even a mother will expect something for her love
(d) Those who are tempted by free things, end up spending more
S10. Ans.(a)
Sol.‘There’s no such thing as a free lunch’ — It isn’t possible to get something for nothing.