Home   »   English Questions For DSSSB 2018 Exam:...

English Questions For DSSSB 2018 Exam: 9th April 2018 (Solutions)

English Questions For DSSSB 2018 Exam: 9th April 2018 (Solutions)_30.1

Directions (1-5): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
Q1. ESCHEW
(a) Embrace
(b) Avoid
(c) Incentive
(d) Ethnic
S1. Ans.(b)
Sol. Eschew: deliberately avoid using; abstain from.
Q2. OPPROBRIUM
(a) Disgrace
(b) Cordiality
(c) Ambiguity
(d) Disposition
S2. Ans.(a)
Sol. Opprobrium: harsh criticism or censure.
Q3. EXUBERANT
(a) Baneful
(b) Glum
(c) Profuse
(d) Crestfallen
S3. Ans.(c)
Sol. Exuberant: filled with or characterized by a lively energy and excitement.
Q4. REIMBURSE
(a) Deduct
(b) Abide
(c) Refund
(d) Brawl
S4. Ans.(c)
Sol. Reimburse: repay (a person who has spent or lost money).
Q5. GRUMPY
(a) Happy
(b) Crabby
(c) Peace
(d) Hold
S5. Ans.(b)
Sol. Crabby: Bad-tempered and Sulky.
Directions (6-7): Out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/sentence.
Q6. The firing of a number of guns together as a salute or otherwise
(a) Salvo
(b) Respect
(c) Reception
(d) Salutation
S6. Ans.(a)
Sol. salvo-a simultaneous discharge of artillery or other guns in a battle.
Q7. Study of the problems of legal punishment and prison management
(a) Penology
(b) Criminology
(c) Neurology
(d) Astrology
S7. Ans.(a)
Sol. Penology-the study of the punishment of crime and of prison management.
Directions (8-10): Some parts of the sentences have error and some are correct. Find out which part of a sentence has an error.
Q8. The cow as well as the calf are dead.
(a) The cow
(b) as well as the calf
(c) are dead.
(d) No error
S8. Ans.(c)
Sol.  Write singular verb ‘is’.
Q9. Nowadays, many sales of woolen garments are on, but they do not last long.
(a) Nowadays,
(b) many sales of woolen garments are on,
(c) but they do not last long.
(d) No error
S9. Ans.(b)
Sol. Write ‘a lot of’ in place of ‘many’.
Q10. He made me to do all the work.
(a) He made me
(b) to do
(c) all the work.
(d) No error
S10. Ans.(b)
Sol. Write ‘do’ in place of ‘to do’. Infinitive ‘to’ is not used with the verb ‘make’.