English Questions For DSSSB 2018 Exam: 26th July 2018 (Solutions)_00.1
Latest Teaching jobs   »   English Questions For DSSSB 2018 Exam:...

English Questions For DSSSB 2018 Exam: 26th July 2018 (Solutions)

English Questions For DSSSB 2018 Exam: 26th July 2018 (Solutions)_40.1
Directions (1-4) Improve the bracketed part of the sentence:
Q1. If (I followed) instructions I would have averted the mishap.
(a) I had followed
(b) I would have followed
(c) I were to follow
(d) No improvement
S1.Ans.(a)
Sol. Following the Grammar Rule i.e. Sub + had + V3+…………… Sub + would+ have + V3+…… Hence, Option A is correct
Q2. It is a sheer foolishness to think that the education system can be improved (by doing away) examinations.
(a) by doing with
(b) by doing it to
(c) by doing away with
(d) No improvement
S2.Ans.(c)
Sol. Do away with (phrasal verb): put an end to; remove. Hence option C is correct.
Q3. The Vice Principal decided to resign when he was (passed over) for promotion to Principal.
(a) passed by
(b) passed off
(c) passed out
(d) No improvement
S3.Ans.(d)
Sol.  pass over-to skip over someone or something; to fail to select someone or something.
Hence no improvement is needed.
Q4. The cities are (bursting on the seams) with people.
(a) bursting on seams
(b) bursting at seams
(c) bursting at the seams
(d) No improvement
S4.Ans.(c)
Sol. Bursting at the seams→ If a place is bursting at the seams, it has a very large number of people or things in it.
Hence option C fits in the context.

Directions (5-7): In the following question, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.
Q5. The petition before the court prayed for ____________ the appointment orders issued by the management.
(a) removing
(b) granting
(c) posting
(d) quashing
S5.Ans.(d)
Sol.  Quash: reject as invalid, especially by legal procedure. Hence Option D fits in the context.
Q6. He waited with ________ breathe for the door to open.
(a) baited
(b) bated
(c) beaten
(d) bitten
S6.Ans.(b)
Sol. Baited is the Past Participle of the verb ‘bait’ which means deliberately annoy or taunt.
Bated is an adjective which means in great suspense; very anxiously or excitedly.
An adjective with an apt meaning is required to complete the sentence. Hence option B fits in the context.
Q7. Fortune ________ very often, such was his ill luck.
(a) grinned at
(b) imposed on
(c) eluded
(d) grasped at
S7.Ans.(c)
Sol. Elude: escape from or avoid (a danger, enemy, or pursuer), typically in a skillful way.
Hence option C fits in the context.
Directions (8-10): In the following questions, out of the given four alternatives, one word is mis-spelt. Find the mis-spelt word.
Q8.
(a) Hitchhiker
(b) Innuendo
(c) Hemoerrhage
(d) Iridescent
S8.Ans.(c)
Sol. Correct Spelling is Hemorrhage.
Q9.
(a) Pellicle
(b) Pilgrimage
(c) Portrait
(d) Parepet
S9.Ans.(d)
Sol. Correct selling is Parapet.
Q10.
(a) Luminiscent
(b) Lusciousness
(c) Lavatory
(d) Localization
S10.Ans.(a)
Sol. Correct selling is Luminescent.
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?