English Questions For DSSSB 2018 Exam: 9th July 2018 (Solutions)_00.1
Latest Teaching jobs   »   English Questions For DSSSB 2018 Exam:...

English Questions For DSSSB 2018 Exam: 9th July 2018 (Solutions)

English Questions For DSSSB 2018 Exam: 9th July 2018 (Solutions)_40.1
Directions (1-10): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.
Q1. Centre should …………… ministries whose functions …………… with the state ministries to save money, deliver efficiency and avoid duplication of work.
(a) finish, differ
(b) establish, contradict
(c) constitute, matches
(d) abolish, overlap
S1. Ans.(d)
Sol. Abolish and overlap best fit the meaning of the sentence.
Q2. Many people …………… genetically modified food but the reality is that all the food that we eat has been genetically modified naturally by thousands of years of ……………
(a) praise, manipulation
(b) grow, mismanagement
(c) criticize, farming
(d) avoid, experience
S2. Ans.(c)
Sol. Criticize and farming best fit the meaning of the sentence.
Q3. Given that only seven percent of the country’s labour force is in the organized sector, training options …………… for the unorganized sectors should also be ……………
(a) available, enhanced
(b) absent, improved
(c) lacking, sustained
(d) existing, restricted
S3. Ans.(a)
Sol. Available and enhanced best fit the meaning of the sentence.
Q4. Government initiatives and participation of many industrial houses in …………… loans to the villagers have led to the …………… of the farmers.
(a) providing, plight
(b) disbursing, betterment
(c) denying, revitalization
(d) subsidizing, suffering
S4. Ans.(b)
Sol. Disbursing and betterment best fit the meaning of the sentence.
Q5. Indians will …………… one-fourth of total work force in the next five years but India needs to introspect whether its education system is …………… for these demographic dividends.
(a) become, adequate
(b) consist, incompetent
(c) constitute, unequipped
(d) represent, sound
S5. Ans.(a)
Sol. Become and adequate best fit the meaning of the sentence.
Q6. What goes into making a marriage can only be ……………. By trial and error and couples are best left to ……………. Out what works.
(a) discovered, translate
(b) regulated, find
(c) learnt, figure
(d) seen, thrash
S6. Ans.(c)
Sol. Learnt and figure best fit the meaning of the sentences.
Q7. The producer is known to ……………. With new stars and fresh talent and though there have been a few hits and misses, this filmmaker totally ……………. For the new breed.
(a) try, demands
(b) experiment, vouches
(c) sign, goes
(d) produce, promises
S7. Ans.(b)
Sol. Experiment and vouches best fit the meaning of the.
Q8. The Government stated that it had the ……………. Right to use as much force as was necessary to regain control of areas ……………. by terrorists.
(a) free, marked
(b) practical, left
(c) fundamental, infest
(d) basic, undertaken
(d) legitimate, dominated
S8. Ans.(d)
Sol. Legitimate and dominated best fit the meaning of the.
Q9. Obesity and alcohol ……………. Together to ……………. The risk of liver disease in both men and women.
(a) act, increase
(b) result, aggravate
(c) taken, arrest
(d) put, heighten
S9. Ans.(a)
Sol. Act and increase best fit the meaning of the.
Q10. There were screams, chills and thrills ……………. at the discotheque the other night as the director along with the producers hosted a party to ……………. The success of their latest horror flick.
(a) combined, downplay
(b) alike, mourn
(c) experiences, mark
(d) galore, celebrate
S10. Ans.(d)
Sol. Galore and celebrate best fit the meaning of the sentence.
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?