English Questions For DSSSB 2018 Exam: 14th June 2018 (Solutions)_00.1
Latest Teaching jobs   »   English Questions For DSSSB 2018 Exam:...

English Questions For DSSSB 2018 Exam: 14th June 2018 (Solutions)

 English Questions For DSSSB 2018 Exam: 14th June 2018 (Solutions)_40.1

Q1. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
RECEPTACLE
(a)COMPARTMENT
(b)HOLE
(c)CONTAINER
(d)FUNNEL
S1. Ans.(c)
Sol. receptacle means a hollow object used to contain something, so “container” is the word which is similar in meaning to it.
Q2. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.
VANITY
(a)PRIDE
(b)LOVE
(c)COURAGE
(d)HUMILITY
S2. Ans.(d)
Sol. vanity means excessive pride in or admiration of one’s own appearance or achievements, so “humility” is the word which is opposite in meaning to it.
Q3. Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.
(a)Acquisision
(b)Acqiusition
(c)Acquisition
(d)Acquisetion
S3. Ans.(c)
Sol. “acquisition” is the correct spelling.
Directions (4 – 5): In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.
Q4. If you permit me to speak the truth (A) / I shall state without hesitation (B) / that you have done a mistake (C) / No Error (D)
(a)A
(b)B
(c)C
(d)D
S4. Ans.(c)
Sol. “If you permit me to speak the truth, I shall state without hesitation that you have made a mistake.” is the correct sentence. 
Q5. Vermin (A) / does much harm (B) / to crops (C) / No Error (D)
(a)A
(b)B
(c)C
(d)D
S5. Ans.(b)
Sol. “Vermin do much harm to crops.” is the correct sentence.
Directions (6 – 7): The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
Q6. Light is _____ than sound.
(a)faster
(b)more faster
(c)sounder
(d)lighter
S6. Ans.(a)
Sol. ‘faster’ is correct.
Q7. The man _____ for the purpose never did what was expected of him.
(a)supplied
(b)favored
(c)employed
(d)cited
S7. Ans.(c)
Sol. ‘employed’ is correct.
Directions (8 – 10): In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Q8. To give oneself airs
(a)Space to breathe
(b)Time
(c)Acting strange
(d)Behaving arrogantly
S8. Ans.(d)
Sol. ‘To give oneself airs’ means “Assume a haughty manner, pretend to be better than one is”.
Q9. At a stone’s throw
(a)At a short distance
(b)At a place where quarrels take place
(c)At a great distance
(d)A quarry
S9. Ans.(a)
Sol. ‘At a stone’s throw’ means “a short distance”.
Q10. Bone of contention
(a)A delicious non-vegetarian item
(b)An item which made them content
(c)Cause for quarrel
(d)A link between them
S10. Ans.(c)
Sol. ‘Bone of contention’ means “a subject or issue over which there is continuing disagreement”.
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?