English Questions For DSSSB 2018 Exam: 31st March 2018 (Solutions)_00.1
Latest Teaching jobs   »   English Questions For DSSSB 2018 Exam:...

English Questions For DSSSB 2018 Exam: 31st March 2018 (Solutions)

English Questions For DSSSB 2018 Exam: 31st March 2018 (Solutions)_40.1

Directions (1-5): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.
Q1. To cut up (food, especially meat) into very small pieces
(a) To crumble
(b) To chop
(c) To mince
(d) To grind
S1. Ans.(c)
Sol. ‘To cut up (food, especially meat) into very small pieces’  is ‘To mince’
Q2. The action of repeating something aloud from memory.
(a) Paraphrase
(b) Rendition
(c) Erudition
(d) Recitation
S2.Ans.(d)
Sol. ‘The action of repeating something aloud from memory.’ is ‘Recitation’
Q3. The process by which air is circulated through, mixed with or dissolved in a liquid or substance.
(a) Aerating
(b) Miasma
(c) Effluvium
(d) Volatile
S3.Ans.(a)
Sol. ‘The process by which air is circulated through, mixed with or dissolved in a liquid or substance’ is ‘Aerating’
Q4. The lower jawbone in mammals and fishes
(a) Trunk
(b) Snout
(c) Beak
(d) Mandible
S4.Ans.(d)
Sol. ‘The lower jawbone in mammals and fishes’ is ‘Mandible’

Q5. Urge someone to act in a violent or unlawful way.
(a) Taunt
(b) Solicit
(c) Incite
(d) Psych
S5.Ans.(c)
Sol. ‘Urge someone to act in a violent or unlawful way’ is ‘Incite’
Directions (6-10): In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to
it.
Q6. To hit the right nail on the head
(a) to do things right
(b) to announce one’s fixed views
(c) to destroy one’s reputation
(d) to teach someone a lesson
S6. Ans.(a)
Sol. hit the nail (right) on the head- to do exactly the right thing; to do something in the most effective and efficient way.
Q7. To be at cross-purposes
(a) miss each other
(b) work with each other
(c) like each other
(d) misunderstand each other
S7. Ans.(d)
Sol. at cross purposes-In conflict with or in opposition to.
Q8. To be in dribs and drabs
(a) without fail 
(b) with much ease
(c) in small quantities
(d) with great difficulty
S8. Ans.(c)
Sol. dribs and drabs-in small scattered or sporadic amounts.
Q9. The gift of the gab
(a) an unexpected gain
(b) fluency of speech
(c) thought provoking oration
(d) an X-mas gift
S9. Ans.(b)
Sol. The gift of the gab-the ability to speak with eloquence and fluency.

Q10. A man of spirit is
(a) a very talented man
(b) a spiritual person
(c) a very courageous man
(d) a unique person
S10. Ans.(c)
Sol. A man of spirit is someone who courageous and full of energy.
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?