English Questions For DSSSB 2018 Exam: 13th July 2018 (Solutions)_00.1
Latest Teaching jobs   »   English Questions For DSSSB 2018 Exam:...

English Questions For DSSSB 2018 Exam: 13th July 2018 (Solutions)

English Questions For DSSSB 2018 Exam: 13th July 2018 (Solutions)_40.1
Directions (1-5): In the following questions a word is given and followed by four alternatives. Select the alternative that conveys the same meaning as the word/phrase given.

Q1. Gobsmacked
(a) Coming upon unexpectedly; taking unawares
(b) Not properly organized, ready, or equipped
(c) Utterly astounded; astonished
(d) To undergo a shock
S1.Ans.(c)
Sol. Gobsmacked: Utterly astounded; astonished.

Q2. Smorgasbord
(a) An extensive array or variety
(b) A meal laid out on a table or sideboard so that guests may serve themselves
(c) A periodic commemoration, anniversary, or celebration
(d) An extreme or excessive amount or degree; superabundance
S2.Ans.(a)
Sol. Smorgasbord: An extensive array or variety.

Q3. Phenology
(a) The study of the sun’s interior by the analysis of its oscillations and sound waves passing through it
(b) The study of metal-bearing minerals or rocks that can be mined at a profit
(c) The science dealing with the influence of climate on the recurrence of annual phenomena of animal and plant life
(d) The branch of physical geography dealing with tides, produced by the attraction of the moon and sun
S3.Ans.(c)
Sol. Phenology: The science dealing with the influence of climate on the recurrence of annual phenomena of animal and plant life.

Q4. Instantiate
(a) To provide an instance of or concrete evidence in support of a theory, concept, claim, or the like
(b) To argue against; call into question
(c) To dispel; cause to vanish
(d) To declare oneself entitled to something
S4.Ans.(a)
Sol. Instantiate: To provide an instance of or concrete evidence in support of (a theory, concept, claim, or the like).

Q5. Unalienable
(a) Not transferable to another or not capable of being taken away or denied; inalienable
(b) Not of extraterrestrial origins; of earth
(c) Conforming to the standard or the common type; usual; not abnormal; regular; natural
(d) To take or receive property or the like by virtue of being heir to it
S5.Ans.(a)
Sol. Unalienable: Not transferable to another or not capable of being taken away or denied; inalienable.
Directions (6-10): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
Q6. Dire 
(a) calm
(b) mild
(c) critical
(d) trivial
S6. Ans.(c)
Sol. Dire → critical
Q7. Stumpy
(a) rangy
(b) pudgy
(c) lanky
(d) lofty
S7. Ans.(b)
Sol. stumpy → pudgy

Q8. Deployment
(a) bane
(b) banishment
(c) stationing
(d) strategize
S8. Ans.(c)
Sol. Deployment → stationing
Q9. Banquet 
(a) fast
(b) feast
(c) voracity
(d) gluttony
S9. Ans.(b)
Sol. Banquet → feast
Q10. Redemption
(a) forfeit
(b) atonement
(c) retribution
(d) penalty
S10. Ans.(b)
Sol. Redemption → atonement
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?