Home   »   English Questions For DSSSB 2018 Exam...

English Questions For DSSSB 2018 Exam : 9th March 2018 (Solutions)

English Questions For DSSSB 2018 Exam : 9th March 2018 (Solutions)_30.1
Directions (1-4): In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word.
Q1. PURGE
(a) Evacuate
(b) Pressurize
(c) Thrust
(d) Float
S1. Ans.(a)
Sol. Purge (verb): Rid someone of an unwanted feeling; physically remove completely; to get rid of people from an organization.
Q2. MORDANT
(a) Stupid
(b) Pensive
(c) Senseless
(d) Sarcastic
S2. Ans.(d)
Sol. Mordant (adjective): critical and unkind, but funny, caustic; corrosive.
Q3. SHEATH
(a) Weapon
(b) Hide
(c) Encourage
(d) Coat
S3. Ans.(d)
Sol. Sheath (Noun): covering; cover; care, a close fitting cover for the blade of a knife or sword.
Q4. MASTICATE
(a) Chew
(b) Choke
(c) Bite
(d) Shallow
S9. Ans.(a)
Sol. Masticate (verb) = to chew food.
Directions (5-7): In these questions four alternatives are given for the Idiom/Phrase given in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase given in bold.
Q5. Throw caution to the winds.
(a) to be fearful
(b) to warn others not to travel.
(c) to behave recklessly
(d) to behave with care and caution
S5. Ans.(c)
Sol. throw caution to the winds: to do something without worrying about the risk; to behave recklessly.
Q6. Cap in hand
(a) Defiant
(b) Screaming
(c) Well behaved
(d) in a respectful manner
S6. Ans.(d)
Sol. go/come cap in hand: to ask someone for money or help in a polite way which makes you feel ashamed. Hence ‘in a respectful manner is the right usage.’
Q7. Do a roaring trade
(a) in the animal business
(b) highly successful
(c) in the habit of shouting at others
(d) extremely reluctant
S7. Ans.(b)
Sol. do a roaring trade: do very good business, to be highly successful. Hence ‘highly successful’ is the right option.
Directions (8-10): In the following questions, Choose the word opposite in meaning to the given word.
Q8. SWELTERING
(a) Smelly
(b) Clammy
(c) Freezing
(d) Corporal
S8. Ans.(c)
Sol. Sweltering: stifling; very hot and uncomfortable
Corporal: a rank of non-commissioned officer in the army, above lance corporal or private first class and below sergeant.
Clammy: clamp in an unpleasant way.
Hence, sweltering and freezing are antonyms to each other.
Q9. PANICKY
(a) Confident
(b) Sober
(c) Quiet
(d) Calm
S9. Ans.(d)
Sol. Panicky: anxious about something; hysterical
Calm; not excited, nervous or upset.
Q10. SUBLIME
(a) Inferior
(b) Deficit
(c) Ridiculous
(d) Crooked
S10. Ans.(a)
Sol. Sublime: of very high quality and causing great admiration.
Inferior: not good or not so good as somebody/something else.