Practice English Grammar: Editing Exercise_00.1
Latest Teaching jobs   »   Practice English Grammar: Editing Exercise

Practice English Grammar: Editing Exercise

Practice English Grammar: Editing Exercise_40.1

English Grammar Exercise

Direction: The following passage has not been edited. There is one error in each line. Write the incorrect word and the correction against the correct blank number.

Exercise 1:

England has been long famous for her dramatist, a)……………
the greatest of who was William Shakespeare. b)……………
It is hard to find the educated man in c)………………
the English speaking world whom has not heard d)………………
for his name. The actor and playwright e)……………
born more than 400 years ago had f)………………
become not only for Englishman but for g)……………
the whole world chief symbol for h)……………
British culture. He is a dramatist and a poet. .

Answers:
a) dramatist- dramatists
b) who – whom
c) the – an
d) whom – who
e) for – of
f) had – has
g) Englishman – Englishmen
h) for – of

Exercise 2:

About a year 1900, a small, dark haired boy a)……………
name Charles Chaplin was often seen b)……………
waiting outside the back entrance c)………………
of London theatres. He looks thin and d)………………
hungry but his blue eyes was determined. e)……………
He could sing or dance. His parents f)………………
were music hall performers but g)……………
he has been born into the life of h)………………
the theatre.

Answers:
a) a year- the year
b) name – named
c) entrance – entrances
d) looks – looked
e) was – were
f) or – and
g) but – and
h) has – had

Exercise 3:

In April 12, 1961, major Yuri Gagarin a)……………
become the first man ever to venture b)……………
in space. He did not know for certain c)………………
beforehand that he is to be chosen. d)………………
The Russian had three possible candidates e)……………
ready but although Gagarin was first f)………………
in the list, the choice was not definitely g)……………
made until an early morning of April 12. h)………………

Answers:
a) in – on
b) become – became
c) in – into
d) is – was
e) Russian – Russians
f) But – and
g) In – on
h) an – the

CTET Study Plan 2020

Exercise 4:

Educationist today are overwhelmingly a)………
concern about the future of the youngsters. b)……..
The common complaint is students doesn’t c)……..
study; they are not interested. Some blames d)….
exposure to the media, others feel that the
present generation are not serious enough. e)…..
The CBSE expresses this concern of f)…….
reviewing the syllabus for time to time. The g)……
idea is to build a complete personality of an individual h)…….

Answers:
a) educationist – educationists
b) concern – concerned
c) doesn’t – don’t
d) blames – blame
e) are – is
f) of – by
g) for – from
h) a – the

Exercise 5:

Time is very precious than money. a)…….
Money once lose can be regained, b)…….
but time once lost was lost forever. c)…….
Time and tide waits for no one. A d)……..
Lost opportunities may spoil one’s life. e)…….
Those who doesn’t act in time f)……..
has to repent afterwards. An intelligent g)……..
student prepares his lessons on advance. h)……
Hence proper using of time is essential in life. i)……..

Answers:
a) Very – more
b) Lose – lost
c) Was – is
d) Waits – wait
e) Opportunities – opportunity
f) Doesn’t – don’t
g) Has – have
h) On – in
i) Using – use

Exercise 6:

Thanks to the current interest for fitness a)…….
and health that peoples are taking b)…….
in each locality we find this days c)……..
some centers and clubs is springing d)………
up and they are do well in their e)………
new venture. But fortunately they f)………
are not within easy reach for all. g)……..
They charges are too high. h)………
Beside, they are located in cities only.

Attempt DSSSB English Quizzes HERE

Answers:
a) for – in
b) peoples – people
c) This – these
d) Is – are
e) Do – doing
f) Fortunately – unfortunately
g) For – to
h) They – their
i) Beside – besides

Exercise 7:

The Band-Aid was invent in New Jersey. a)…..
Disckson was fretted as his wife Josephine, cut b)……
herself again and again on working in the c)…..
kitchen. One day while he was wrapping his d)……
wound once again on a bulky bandage of gauze e)…….
and tape, he was struck by an idea. He put some f)…….
gauze on a strip of the medical tape and the g)……
Band-Aid was born. Billion of cuts and scrapes h)……
later the Band-Aid is celebrating it’s 75th Birthday. i)……..

Answers:
a) Invent – invented
b) As – because
c) On – while
d) His – here
e) On – with
f) By – with
g) The – a
h) Billion – billions
i) It’s – its

GET ENGLISH STUDY NOTES HERE

Exercise 8:

Often these days we hear and speak of the conquered a)……
in nature, ‘the taming of a river’, ‘the war against insects’ b)……
and so on. Often these phrases being used without consciously c)……
attaching any value to them, but those have an d)…….
underlying attitude of hostile towards Nature and Nature’s d)……..
creatures, a viewpoint which seeming to assume f)…..
Nature as an enemy that needs to being vanquished. g)……..
Alternatively, Nature is seen merely as the ‘resource’ to be ‘exploited’. h)…….

Answers:
a) Conquered – conquest
b) In – of
c) Being – are
d) Those – they
e) Hostile – hostility
f) Seeming – seems
g) Being – be
h) The – a

Exercise 9:

When I return home from school, I found that a)…..
my mother were in kitchen and my younger b)…..
sister is playing with her friends in the verandah. c)……
In my room, all the books was lying scattered d)…..
on the floor. I am definitely very annoyed. e)…..
I asked my sister, “Ritu, did you entered this room in my f)…..
absence?”
“I was looking for some colorful pictures for my scrap file. I g)…….
search
through your books and they fall down one h)…….
by one”, she answered sheepishly.

Answers:
a) Return – returned
b) Were – was
c) Is – was
d) Was – were
e) Am – was
f) Entered – enter
g) Search – searched
h) Fall – fell

Exercise 10:

Pollution is one of a most serious problems facing a)……..
humanity
today. This problem was fairly complicated b)……
for much of pollution is caused of objects c)…….
and activities that benefit mankind. Two – thirds in d)…….
Delhi’s appalling atmospheric pollution is caused on vehicles. e)……
till end and even greatly reduce pollution would f)…….
call for a total re-assessment in what are g)…….
consider to be necessities of life h)……
Is we prepared to do it? i)……

Answers:
a) A – the
b) Was – is
c) Of – by
d) In – of
e) On – by
f) till – to
g) Are – is
h) Consider – considered
i) Is – are

Solve More English Grammar Quizzes: HERE

You may also like to read :

Practice English Grammar: Editing Exercise_50.1

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?