Latest Teaching jobs   »   English (Error Detection) Questions For CTET/...

English (Error Detection) Questions For CTET/ HTET/KVS 2018 Exam: 23rd November 2018 (Solutions)

English (Error Detection) Questions For CTET/ HTET/KVS 2018 Exam: 23rd November 2018 (Solutions)_30.1
Direction (1-10): Improve the bracketed part of the sentence.
Q1. She did not like to have coffee (nor I did).
(a) neither I liked it
(b) nor did I
(c) nor I like it
(d)No improvement
S1.Ans.(b)
Sol. “nor did I” is the appropriate use as inversion takes place after “nor”.
Q2. Taj Mahal is (a worth seeing monument) in Agra.
(a) a monument to see its worth
(b) a monument worth seeing
(c) one of worth seeing monuments
(d) No improvement
S2.Ans.(b)
Sol. ‘a monument worth seeing’ is the appropriate use.
Q3. I had (not only helped her by) giving hints but also with providing him links.
(a) helped not only to her by
(b)  helped her not only by
(c) not only helped her
(d)  No improvement
S3.Ans.(b)
Sol. ‘Not only…..but also’ is a conjunction pair which needs to be placed appropriately in the sentence. In the given sentence, the subsequent part ‘but also’ has been used just before the preposition ‘with’ which will also apply to the precedent part ‘not only’. Hence ‘not only’ will be used just before the preposition ‘by’.
Q4. We (has finished) our lunch half an hour ago.
(a) finished
(b) will have finished
(c) had finished
(d)  No improvement
S4.Ans.(a)
Sol. ‘ago’ is used with past indefinite tense thus ‘finished’ should be used instead of “had finished”.
Q5. A small makeshift stage (was construct) with a red curtain for a backdrop.
(a) are constructed
(b) was constructed
(c) were constructed
(d) No improvement
S5.Ans.(b)
Sol. “was constructed” is the correct choice.
Q6. Take out your binoculars and (will see) the Andromeda galaxy.
(a) see
(b) saw
(c)  seeing
(d)  No improvement
S6.Ans.(a)
Sol. ‘see’ is the correct choice. The sentence is in the form of simple present tense.
Q7. I (am always wondered) what it would be like to be inside a chocolate factory.
(a) have always wonder
(b) have always wondering
(c) have always wondered
(d) No improvement
S7.Ans.(c)
Sol.Sentence should be in active voice and ‘I’ should take ‘have’ helping verb with it so that 3rd form of verb can be used accordingly.
Q8. They loaded their ships with spices and silks and (returns) with the summer monsoon.
(a) returned
(b) return
(c) returning
(d)  No improvement
S8.Ans.(a)
Sol. ‘returned’ is the correct choice as the sentence is in past thus “returned” should be used.
Q9. I had (a few) eggs in the fridge, so we need to go to the market to buy them.
(a) a little
(b) few
(c) little
(d) No improvement
S9.Ans.(b)
Sol.as the context in the statement is “person” is going to the market, so eggs are about to finish, thus “few” should be used which gives the negative meaning.
Q10. My brother is indifferent (about) whatever I say.
(a) in
(b) of
(c) to
(d) No improvement
S10.Ans.(c)
Sol.Indifferent takes preposition “to” with it.