Reasoning Quiz For KVS/NVS 2016 Exams_00.1
Latest Teaching jobs   »   Reasoning Quiz For KVS/NVS 2016 Exams

Reasoning Quiz For KVS/NVS 2016 Exams

Reasoning Quiz For KVS/NVS 2016 Exams_40.1

Directions (Q.1-5): Read the following passage to answer these questions:
Anita, Mahima, Rajan, Lata and Deepti are five cousins. Anita is twice as old as Mahima. Rajan is half the age of Mahima. Anita is half the age of Deepti and Rajan is twice the age of Lata.

1. Who is the youngest?
A.Deepti
B.Rajan
C.Lata
D.Anita
Solution:
(1-5): Let Mahima’s age = x.
Then Anita’s age = 2x,
Rajan’sage =x/2;
Deepti’s age = 4x;
Lata’s age =x/4.
So, the descending order of ages is :Deepti> Anita >Mahima>Rajan>Lata.
Lata is the youngest

2. Who is the eldest?
A.Deepti
B.Lata
C.Anita
D.None of these
Solution:
Deepti is the eldest.

3. Which of the following pairs of persons are of the same age?
A.Mahima and Lata
B.Anita and Mahima
C.Mahima and Rajan
D.None of these
Solution:
Clearly, no two persons in the group have the same age.

4. Anita is younger than
A.Rajan
B.Mahima
C.Deepti
D.None of these
Solution:
Anita is younger than Deepti.

5. If Mahima is 16 years old, then what is the age of Lata?
A.4 years
B.5 years
C.7 years
D.14 years
Solution:
Mahima’s age = 16 years ⇒ x = 16.
 ∴ Lata’s age =x/4 = 4 years.

Directions (Q.6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below it:
 (i) A, B, C, D and E are five friends.
(ii) B is elder to E, but not as tall as C.
(iii) C is younger to A, and is taller to D and E.
(iv) A is taller to D, but younger than E.
(v) D is elder to A but is shortest in the group.

6. Who among the following is the eldest?
A.A
B.B
C.C
D.None of these
Solution:
In terms of age, we have : E < B, C < A, A < E, A < D. So we have : C < A < E < B, A < D.
In terms of height, we have : B < C, D < C, E< C, D < A. So we have : B,D,E < C , D < A
6. (d): Either B or D is  the eldest.

7. Which of the following pairs of students is elder to D?
A.BA
B.BC
C.BE
D.None of these
Solution:
It cannot be determined for sure.

8. Which of the following statements is correct about B?
(i) B is not the tallest.
(ii) B is shorter to E.
(iii) When they are asked to stand in ascending order with respect to their heights, B is in the middle.
A.Only (i) is correct
B.Only (i) and (ii) are correct
C.All are correct
D.All are incorrect
Solution:
B is shorter than C. So, B is not the tallest. Thus (i) is correct.
B and E are shorter than C. So, it cannot be concluded that B is shorter to E. Thus, (ii) is incorrect.
A single definite order of heights cannot be obtained from the given information. So, (iii) is incorrect.

9. If F, another friend, is taller than C, how many of them will be between F and E according to their height?
A.None
B.One
C.Two
D.None of these
Solution:
Since no definite order of height can be obtained, so it cannot be determined for sure how many persons lie between F and E.

10. If a selection is to be made among them who would be relatively older and also taller, who among them should be chosen?
A.A
B.B
C.C
D.can’t be determined
Solution:
A and C are youngest and so they cannot be selected. D is shorter than two persons A and C.
B is shorter than C So, It can’t be determined.
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?