English Quiz For KVS/NVS 2016 Exam_00.1
Latest Teaching jobs   »   English Quiz For KVS/NVS 2016 Exam

English Quiz For KVS/NVS 2016 Exam

English Quiz For KVS/NVS 2016 Exam_40.1

Directions (1-6): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

“Between the year 1946 and the year 1955, I did not file any income tax returns.” With that ___(5)___ statement, Ramesh embarked on an account of his encounter with the Income Tax Department. “I originally owed Rs. 20,000 in unpaid taxes. With ___(6)___ and ___(7)___, the 20,000 became 60,000. The Income Tax Department then went into action and I learned first hand just how much power the Tax Department wields. Royalties and trust funds can be ___(8)___; automobiles may be ___(9)___ and auctioned off. Nothing belongs to the ___(10)___ until the case is settled.”

Q1.
(a) devious
(b) blunt
(c) tactful
(d) pretentious
Sol. blunt -fits in the context correctly.

Q2.
(a) interest
(b) taxes
(c) principal
(d) returns
Sol. interest -fits in the context correctly.

Q3.
(a) sanctions
(b) refunds
(c) fees
(d) fines
Sol. fines -fits in the context correctly.

Q4.
(a) closed
(b) detached
(c) attached
(d) impounded
Sol. attached -fits in the context correctly.

Q5.
(a) smashed
(b) seized
(c) dismantled
(d) frozen
Sol. seized -fits in the context correctly.

Q6.
(a) purchaser
(b) victim
(c) investor
(d) offender
Sol.  offender -fits in the context correctly.

Direction (7-10): In the following questions, a word/phrase is given followed by four alternatives. Select the alternative that conveys the same meaning as the word/phrase given.

Q7. Something that is abnormal
(a) cohesion
(b) connotative
(c) atypical
(d) alacrity
Sol.  atypical-not typical: not usual or normal

Q8. Aggregate
(a) a series of tables giving the days of the week together with certain astronomical information
(b) the entire number, sum, mass, or quantity of something
(c) the practical unit of electric current strength
(d) the state of being attached or joined
Sol.  Aggregate -a whole formed by combining several separate elements.


Q9. To acknowledge; admit
(a) concede
(b) communal
(c) attenuate
(d) arrogate
Sol.  concede -admit or agree that something is true after first denying or resisting it.

Q10. Anode
(a) the point where or path by which a voltaic current enters an electrolyte
(b) friendship
(c) of or pertaining to the times, things, events before the great flood in the days of Noah
(d) sharpness or bitterness of speech or temper
Sol.  Anode – the part of an electrical device (such as a battery) from which electrons leave
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?