Latest Teaching jobs   »   Maths Quiz for KVS and NVS...

# Maths Quiz for KVS and NVS Exams

Directions (1-5): Study the following table to answer the questions that are given below it.
EXPENDITURES OF A COMPANY (IN LAKH RUPEES)
PER ANNUM OVER THE GIVEN YEARS

Q1. The ratio between the total expenditure on taxes for all the years and the total expenditure on Fuel and Transport for all the years respectively is approximately:
(a) 4 : 7
(b) 10 : 13
(c) 15 : 18
(d) 5 : 8
Sol.
Required ratio =(83 + 108 + 74 + 88 + 98)/(98 + 112 + 101 + 133 + 142) =451/586=1/1.3=10/13

Q2. The total expenditure of the company over these items during the year 2000 is:
(a) Rs. 544.44 lakhs
(b) Rs. 501.11 lakhs
(c) Rs. 446.46 lakhs
(d) Rs. 478.87 lakhs
Sol.
Total expenditure of the company during 2000
= Rs. (324 + 101 + 3.84 + 41.6 + 74) lakhs = Rs. 544.44 lakhs

Q3. What is the average amount of interest per year which the company had to pay during this period?
(a) Rs. 32.43 lakhs
(b) Rs. 33.72 lakhs
(c) Rs. 34.18 lakhs
(d) Rs. 36.66 lakhs
Sol.
Average amount of interest paid by the company during the given period
= Rs. ((23.4 + 32.5 + 41.6 + 36.4 + 49.4)/5)lakhs = Rs. (183.3/5) lakhs
= Rs. 36.66 lakhs.

Q4. Total expenditure on all these items in 1998 was approximately what percent of the total expenditure in 2002?
(a) 62%
(b) 66%
(c) 69%
(d) 71%
Sol.
Required percentage =[(288 + 98 + 3.00 + 23.4 + 83)/(420 + 142 + 3.96 + 49.4 + 98)×100]%
=(495.4/713.36×100)%=69.45%

Q5. The total amount of bonus paid by the company during the given period is approximately what percent of the total amount of salary paid during this period?
(a) 0.1%
(b) 0.5%
(c) 1%
(d) 1.25%
Sol.
Required percentage =[(3.00 + 2.52 + 3.84 + 3.68 + 3.96)/(288 + 342 +324  + 336+ 420) ×100]%
=((17/1710)×100)% ≈ 1%

Directions (6-10): Mark (✓) against the correct answer:

Q6. (3080 + 6160) ÷ 28 = ?
(a) 320
(b) 440
(c) 3320
(d) None of these
Sol.
Given expression = 9240 ÷ 28 = 330.

Q7. (-5)(4)(2)(-1/2)(3/4)= ?
(a) -30
(b) -15
(c) 15
(d) 30
Sol.
Given expression =(5×4×2×1/2×3/4)=15.

Q8. 3640 ÷ 14 × 16 + 340 = ?
(a) 0.70
(b) 3525
(c) 4480
(d) None of these
Sol.
Given expression = 260 × 16 + 340 = 4160 + 340 = 4500.

Q9. (4 + 4 × 18 – 6 – 8)/(123 × 6 – 146 ×5)= ?
(a) 1
(b) 2
(c) 6.65
(d) 7.75
Sol.
Given expression =(4 + 72 – 6 – 8)/(738 – 730)=(76-14)/8=
62/8=7.75
Q10. Which of the following will come in place of both the question marks in the following equation?
(128 ÷ 16 × ? – 7 × 2)/(7^2- 8 × 6 +(?)^2 )=1
(a) 3
(b) 14
(c) 16
(d) 17
Sol.
Let (128 ÷ 16 × x – 7 × 2)/(7^2  + 8 × 6 + x^2 )=1.