Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016_00.1
Latest Teaching jobs   »   Maths Quiz for KVS and NVS...

Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016

Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016_40.1
Directions (1-5): Study the following graph carefully to answer the questions that follow:

Distance (in km) travelled by five different trucks in a day
Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016_50.1



Q1. What is the ratio of the distance travelled by Truck A to the distance travelled by Track D?

(a) 17:19
(b) 11:15
(c) 19:17
(d) 15:11
Sol. 
Required ratio = 475:425 = 19:17

Q2. What is the average distance travelled by all trucks together?
(a) 510 km
(b) 515 km
(c) 425 km
(d) 475 km
Sol. 
Total distance covered by all the trucks = 2375 km
Average distance covered by all the trucks
= 2375/5 = 475

Q3. If Truck A covered the given distance at the average speed of 47.5 km/h, what was the time taken by it to cover this distance?
(a) 12 hours
(b) 10 hours
(c) 8 hours
(d) 6 hours
Sol. 
Total distance covered by A = 475 km
Time taken = 475/47.5 = 10 hours

Q4. The distance travelled by Truck E is approximately what percent of the total distance travelled by Track B and C together?
(a) 58
(b) 60
(c) 52
(d) 62
Sol. 
Total distance covered by E = 575 km
Total distance covered by B and C together
= 350 + 550 = 900 km
Required percentage = 575/900 × 100 = 64% = approx 62%

Q5. If the time taken by Truck C to cover the given distance was 8 hours, what was the average speed of the truck?
(a) 54.75 km/h
(b) 65.25 km/h
(c) 52.25 km/h
(d) 68.75 km/h
Sol. 
Required speed = 550/8 = 68.75 km/h

Directions (6-10): Study the following pie-chart and answer the questions given below:

Preferences of students of six beverages A, B, C,D, E and F in terms of degrees of angle in the pie-chart 
Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016_60.1
Q6. What is the difference between the total number of students who prefer beverage A and C together and the total number of students who prefer beverage D and F together?
(a) 959
(b) 955
(c) 952
(d) 954
Sol. 
Difference of corresponding angles
= (122.4 + 21.6)° – (79.2 + 14.4)° = 50.4°
=> Required difference = 50.4/360 × 6800 = 952

Q7. What is the ratio of the number of students who prefer beverage F to the number of students who prefer beverage A?
(a) 3:11
(b) 3:13
(c) 6:11
(d) 5:11
Sol. 
Required ratio = 21.6 : 79.2 = 3 : 11

Q8. The number of students who prefer beverage E and F together is what percent of the total number of students?
(a) 18
(b) 14
(c) 26
(d) 24
Sol. 
Required percentage = ((64.8 + 21.6)/360) × 100 = 24%

Q9. The number of students who prefer beverage C is approximately what percent of the number of students who prefer beverage D?
(a) 7
(b) 12
(c) 18
(d) 22
Sol. 
Required percentage = 14.4/122.4 × 100 = 11.76 =approx  12% 
          
Q10. How many students prefer beverage B and beverage E together?
(a) 2312
(b) 2313
(c) 2315
(d) 2318
Sol. 
Number of students who prefer beverages B and E together
=((57.6+64.8)/360)×6800=(122.4×6800)/360=2312
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?