**Directions (1-5): Study the following graph carefully to answer the questions that follow:**

**Distance (in km) travelled by five different trucks in a day**

**Q1. What is the ratio of the distance travelled by Truck A to the distance travelled by Track D?**

(a) 17:19

(b) 11:15

**(c) 19:17**

(d) 15:11

Sol.

Required ratio = 475:425 = 19:17

**Q2. What is the average distance travelled by all trucks together?**

(a) 510 km

(b) 515 km

(c) 425 km

**(d) 475 km**

Sol.

Total distance covered by all the trucks = 2375 km

Average distance covered by all the trucks

= 2375/5 = 475

**Q3. If Truck A covered the given distance at the average speed of 47.5 km/h, what was the time taken by it to cover this distance?**

(a) 12 hours

**(b) 10 hours**

(c) 8 hours

(d) 6 hours

Sol.

Total distance covered by A = 475 km

Time taken = 475/47.5 = 10 hours

**Q4. The distance travelled by Truck E is approximately what percent of the total distance travelled by Track B and C together?**

(a) 58

(b) 60

(c) 52

**(d) 62**

Sol.

Total distance covered by E = 575 km

Total distance covered by B and C together

= 350 + 550 = 900 km

Required percentage = 575/900 × 100 = 64% = approx 62%

**Q5. If the time taken by Truck C to cover the given distance was 8 hours, what was the average speed of the truck?**

(a) 54.75 km/h

(b) 65.25 km/h

(c) 52.25 km/h

**(d) 68.75 km/h**

Sol.

Required speed = 550/8 = 68.75 km/h

**Directions (6-10): Study the following pie-chart and answer the questions given below:**

**Preferences of students of six beverages A, B, C,D, E and F in terms of degrees of angle in the pie-chart**

**Q6. What is the difference between the total number of students who prefer beverage A and C together and the total number of students who prefer beverage D and F together?**

(a) 959

(b) 955

**(c) 952**

(d) 954

Sol.

Difference of corresponding angles

= (122.4 + 21.6)° – (79.2 + 14.4)° = 50.4°

=> Required difference = 50.4/360 × 6800 = 952

**Q7. What is the ratio of the number of students who prefer beverage F to the number of students who prefer beverage A?**

**(a) 3:11**

(b) 3:13

(c) 6:11

(d) 5:11

Sol.

Required ratio = 21.6 : 79.2 = 3 : 11

**Q8. The number of students who prefer beverage E and F together is what percent of the total number of students?**

(a) 18

(b) 14

(c) 26

**(d) 24**

Sol.

Required percentage = ((64.8 + 21.6)/360) × 100 = 24%

**Q9. The number of students who prefer beverage C is approximately what percent of the number of students who prefer beverage D?**

(a) 7

**(b) 12**

(c) 18

(d) 22

Sol.

Required percentage = 14.4/122.4 × 100 = 11.76 =approx 12%

**Q10. How many students prefer beverage B and beverage E together?**

**(a) 2312**

(b) 2313

(c) 2315

(d) 2318

Sol.

Number of students who prefer beverages B and E together

=((57.6+64.8)/360)×6800=(122.4×6800)/360=2312