Latest Teaching jobs   »   Maths Quiz for KVS and CTET...

# Maths Quiz for KVS and CTET Exams

Directions (1-5): The bar graph given below shows the spending of family income on various items and savings during 1993, Observe the graph and answer the following questions:

Q1. The percent of income spent of food is:
(a) 5%
(b) 10%
(c) 12.5%
(d) 20%

Q2. The percent of income spent on clothing exceeds that on savings by:
(a) 12.5%
(b) 2.5%
(c) 10%
(d) 22.5%

Q3. If the total income of the family during 1993 was Rs. 100000, the saving of the family in 1993 was:
(a) Rs. 1,750
(b) Ra. 20,000
(c) Rs. 12,500
(d) Rs. 50,000

Q4. The total expense of the family on transport is equal to total spent on:
(a) Savings
(b) Clothing
(c) Food
(d) Others

Q5. The savings of the family is more than that of expenditure incurred on:
(a) Housing
(b) Clothing
(c) Transport
(d) Others

Q6. Two pipes A and B can fill a tank independently in 10 hours and 15 hours respectively, while pipe C can empty it in 30 hours. All pipes are kept open for 6 hours after which pipes B and C are closed. In what time now onwards would the tank get full?
(1) 6 hours
(2) 2 hours
(3) 2.5 hours
(4) 3 hours

Q7. 2 men can complete a piece of work in 6 days. 2 women can complete the same piece of work in 9 days, whereas 3 children can complete the same piece of work in 8 days. 3 women and 4 children worked together for 1 day. If only men were to finish the remaining work in 1 day, how many total men would be required?
(1) 4
(2) 8
(3) 6
(4) 2

Q8. In a school, there are 3600 students. The ratio of boys to girls is 4 : 5. If twenty percent of the boys and sixty percent of the girls like to play hockey, then how many students do not like to play hockey?
(1)1520
(2)1250
(3)2008
(4) None of these

Q9. 42 binders can bind 2800 books in 30 days. How many binders will be required to bind 1600 books in 20 days?
(a) 18
(b) 36
(c) 32
(d) 24

Q10. Two men or three women can complete a piece of work in 4 days. In how many days can 1 woman and 1 man together complete the same piece of work?
(a) 6 days
(b) 24/5 days
(c) 12/1.75 days
(d) Cannot be determined

Solutions

S1. Ans.(d)
Sol.
Total Income = 100
Expenditure of food% = (20/100) × 100
= 20%

S2. Ans.(b)
Sol.
Expenditure of Cloth = 15
Expenditure of Savings = 12.5
= 15 – 12.5
= 2.5%

S3. Ans.(c)
Sol.
Total Income = 100000
Saving = 100000 × (12.5/100)
= 12500

S4. Ans.(c)
Sol.
Expenditure of transport = 20
Expenditure of food = 20

S5. Ans.(a)
Sol.
Saving = 12.5%
Expenditure of Housing = (10/100)×100
= 10%

S6. Ans.(b)
Sol.
Let the capacity of the tank be 30 litres.
So Pipe A can fill 3 litre/hour, Pipe B can fill 2 litre/hour and Pipe C can empty 1 litre/hour.
Together they can fill = 3 + 2 – 1 = 4 litre/hour
Tank filled in 6 hours = 24 litres
Time to fill the remaining tank by pipe A alone = 6/3 = 2 hours

S7. Ans.(b)
Sol.
2 M x 6 = 2 W x 9 = 3 C x 8
2 M = 3 W = 4 C
The ratio of efficiency of man, woman and children = 1/2: 1/3: 1/4 = 6: 4: 3
Let the work done by a man, a woman and a children in one day be 6 units, 4 units and 3 units respectively.
So the total work to be done = 2x6x6 = 72 units
Work done by 3 women and 4 children in one day = 3 x 4 + 4x 3 = 24 units
Remaining work = 72 – 24 = 48 units
Number of men required to complete the remaining work in one day = 48/6 = 8

S8. Ans.(d)
Sol.
Total Students in school = 3600
Number of boys = (4/9) x 3600 = 1600
Number of boys who like hockey = 20% of 1600 = 320
Number of girls = 2000
Number of girls who like hockey = 60% of 2000 = 1200
Number of students who do not like hockey = (1600 – 320) + (2000 – 1200) = 2080

S9. Ans.(b)
Sol.
M1D1/W1 = M2D2/W2
=(42*30)/2800 = (x*20)/1600
x = 36 days

S10. Ans.(b)
Sol.
2 men = 3 women => 1 man + 1 woman = (3/2 +1)women
w1D1 = w2D2 => 3*4 = 5/2*D2 => D2= 24/5 days.