Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016_00.1
Latest Teaching jobs   »   Maths Quiz for KVS and NVS...

Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016

Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016_40.1

Directions (1-5): The bar chart given below shows the percentage distribution of the production of various models of a mobile manufacturing company in 2007 and 2008. The total production in 2007 was 35 Lakh mobile phones and in 2008 the production was 44 Lakhs. Study the chart and answer the following questions. 


Percentage of six different types of mobiles manufactured by company over two years

Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016_50.1

Q1. Total number of mobiles of models A, B and E manufactured in 2007 was    

(a) 24,50,000
(b) 22,75,000
(c) 21,00,000
(d) 19,25,000
Sol.  
Required answer =(35×30)/100+(35×15)/100+(35×15)/100
=35/100 (30+15+15)=(35×60)/100 = 21 Lakhs

Q2. For which models was the percentage variation in production from 2007 to 2008 the maximum? 
(a) B and C
(b) C and D
(c) D and E
(d) A and B
Sol. 
Percentage variation
Model A =(40-30)/30×100=33 1/3
Model B =(20-15)/15×100=33 1/3
Model C =(15-20)/20×100=-25

Q3. What was the difference in the number of B type mobiles produced in 2007 and 2008? 
(a) 3,55,000
(b) 2,70,000
(c) 2,25,000
(d) 1,75,000
Sol. 
Required difference
=(44×20)/100-(35×15)/100
=(880-525)/100=355/100 lakhs = 355000

Q4. If the percentage production of A type mobiles in 2008 was same as that in 2007, then the number of A type mobiles produced in 2008 would have been  
(a) 14,00,000
(b) 13,20,000
(c) 11,70,000
(d) 10,50,000
Sol. 
Required production
=(44×30)/100 Lakhs
= 1320000

Q5. If 85% of the D type mobiles produced in each year were sold by the company, how many D type mobiles remained unsold? 
(a) 76,500
(b) 93,500
(c) 1,18,500
(d) 1,22,500
Sol. 
Required answer
=(35×10/100×15/100+44×10/100×15/100) Lakhs
=(150/10000×79) = 1.1850 Lakhs
= 118500

Q6. The ratio of the adjacent angles of a parallelogram is 7 : 8. Also, the ratio of the angles of quadrilateral is 5:6:7:12. What is the sum of the smaller angle of the parallelogram and the second largest angle of the quadrilateral?  
(a) 168°
(b) 228°
(c) 156°
(d) 224°
Sol. 
Sum of the adjacent angles of a parallelogram is 180°
Smaller angle of the parallelogram =7/15×180=84°
Second largest angle of the quadrilateral =7/30×360=84°
∴ Required sum = 84 + 84 = 168°   

Q7. The difference between the simple and compound interest on a certain sum of money at 5% rate of interest per annum for 2 years is Rs. 15. The sum is:  
(a) Rs. 6500
(b) Rs. 5500
(c) Rs. 6000
(d) Rs. 7000
Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016_60.1

Q8. Two types of steel are available. Type A contains 5% of nickel and type B contain 40% of nickel. How much of each type be mixed to obtain 140 tonnes of steel containing 30% of nickel?  
(a) 40, 100 tonnes
(b) 50, 125 tonnes
(c) 30, 75 tonnes
(d) 60, 180 tonnes
Maths Quiz for KVS and NVS Exams 2016_70.1

Q9. There are two containers of equal capacity. The ratio of milk to water in the first container is 3:1, in the second container 5:2. If they are mixed up, the ratio of milk to water in the mixture will be:   
(a) 28:41
(b) 41:28
(c) 15:41
(d) 41:15
Sol. 
Let the capacity of each container be x litres. 
 In first container, Milk =3x/4 litres Water =x/4 litres
 In second container Milk =5x/7 litres Water =2x/7 litres 
On mixing both, we have, Quantity of milk =3x/4+5x/7
 =(21x + 20x)/28
=41x/7 litres 
 Quantity of water =x/4+2x/7=(7x + 8x)/28 litres
 =15x/18 litres
 ∴ Required ratio =41x/28:15x/28=41:15    
         
Q10. There was one mess for 30 boarders in a certain hostel. On the number of boarders being increased by 10, the expenses of the mess were increased by Rs. 40 per month while the average expenditure per head diminished by Rs. 2. Find out actual monthly expenses.  
(a) Rs. 390
(b) Rs. 410
(c) Rs. 360
(d) Rs. 480
Sol. 
Let Rs. x be the average expenditure for 30 boarders.
∴ 30x + 40 = (x – 2) × 40
Or, x = 12 
Hence, actual expenditure = Rs. 12 × 30 = Rs. 360 

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?