Child Development & Pedagogy Practice set -2 for CTET/UPTET Exam 2022, सीटेट और यूपीटेट की परीक्षा के लिए बॉल विकास और शिक्षा शास्त्र के संभावित प्रश्न_00.1
Latest Teaching jobs   »   teachersadda

Child Development & Pedagogy Practice set -2 for CTET/UPTET Exam 2022

Adda247 brings to you the Practice Set for all subjects of CTET and UPTET exam to assist the CTET and UPTET aspirants in their preparation. As we all know, Child Development & Pedagogy is one of the most important sections in CTET And UPTET question papers. Thus, we have prepared practice sets for you based on the most important topics and common types of questions asked in the previous year’s questions. These practice sets are designed will diligently research exam patterns, previous years question papers, and past days of CTET Exam 2021-2022.

Importance of Child Development & Pedagogy Practice Set -1

The aspiring candidates should solve these practice sets to improve their performance in the CTET and UPTET exams. Some of the other importance of solving the Practice Sets are:

  • To enhance their ability to solve problems with speed and accuracy.
  • To understand the nature and type of questions asked in CTET and UPTET exams.
  • To strengthen their grip on various concepts and theories.
  • To comprehend how the questions are framed in the CTET and UPTET exams.
  • To evaluate and assess their performance in the Practice Set to decipher their level of preparation for the CTET and UPTET exams.

सीटेट और यूपीटेट की परीक्षा के लिए बॉल विकास और शिक्षा शास्त्र के संभावित प्रश्न

Q1. Which one of the following is least important in an inclusive classroom?
समावेशी कक्षा में निम्नलिखित में से कौन-सा कम महत्वपूर्ण है?
(a) Lesser stress on competition and grades / प्रतिस्पर्धा और ग्रेड को लेकर कम तनाव
(b) More co-operative and collaborative activity / अधिक सहकारी और सहयोगी गतिविधि
(c) More choice for students / छात्रों के लिए अधिक विकल्प
(d) More effort by teachers to “cover” course / पाठ्यक्रम को पूरा करने के लिए शिक्षकों द्वारा अधिक प्रयास

Ans.(d)

Q2. The word ‘Compulsory’ in the ‘Rights to Free and Compulsory Education 2009’ means,
‘नि:शुल्क और अनिवार्य शिक्षा के अधिकार 2009’ में ‘अनिवार्य’ शब्द का अर्थ है,
(a) Parents, are compulsorily forced to send their children to school to avoid punitive action/ माता-पिता दंडात्मक कार्रवाई से बचने के लिए अपने बच्चों को स्कूल भेजने के लिए मजबूर हैं
(b) Compulsory education will be imparted through continuous testing / निरंतर परीक्षा के माध्यम से अनिवार्य शिक्षा प्रदान की जाएगी
(c) Central Government will ensure admission, attendance and completion of elementary education / केंद्र सरकार प्रारंभिक शिक्षा में प्रवेश, उपस्थिति और निवृति सुनिश्चित करेगी
(d) Appropriate governments will ensure admission, attendance and completion of elementary education / उपयुक्त सरकार प्रारंभिक शिक्षा में प्रवेश, उपस्थिति और निवृति सुनिश्चित करेगी

Ans.(d)

Q3. The ‘Lab Schools’ advocated by John Dewey were examples of.
जॉन डेवी द्वारा समर्थित ‘लैब स्कूल’ उदाहरण थे
(a) Factory Schools / फैक्टरी स्कूल के
(b) Progressive Schools / प्रगतिशील स्कूल के
(c) Public Schools / सार्वजनिक स्कूल के
(d) Common Schools/ सामान्य स्कूल के

Ans.(b)

Q4. Students of disadvantaged groups should be taught along with the normal students. It implied:
वंचित समूहों के छात्रों को सामान्य छात्रों के साथ पढ़ाया जाना चाहिए। इसमें निहित है:
(a) Special Education / विशेष शिक्षा
(b) Integrated Education / एकीकृत शिक्षा
(c) Exclusive Education / अनन्य शिक्षा
(d) Inclusive Education / समावेशी शिक्षा

Ans.(d)

Q5. The rationale behind inclusive education is that;
समावेशी शिक्षा के पीछे तर्क यह है कि;
(a) Society is heterogeneous and schools need to be inclusive to cater to heterogeneous society. / समाज बहुजातीय है और बहुजातीय समाज को चलाने के लिए स्कूलों को समावेशी बनाने की आवश्यकता है।
(b) We need to take pity on special children and provide them access to facilities. / हमें विशेष बच्चों पर दया करनी चाहिए और उन्हें सुविधाएं प्रदान करनी चाहिए
(c) It is not cost – effective to provide for separate schools for special children. / विशेष बच्चों के लिए अलग स्कूल प्रदान करने हेतु यह प्रभावी नहीं है।
(d) The benchmarks for performance of each child should be uniform and standardized. / प्रत्येक बच्चे के प्रदर्शन के मानदंड एकसमान और मानकीकृत होने चाहिए

Ans.(a)

Q6. Inclusive education assumes that we should change the ______________ to fit the ______________.
समावेशी शिक्षा मानती है कि हमें _____को योग्य बनाने के लिए ____ को बदलना चाहिए।
(a) Child / system / बच्चे/ सिस्टम
(b) System / child / सिस्टम/ बच्चे
(c) Environment / family / पर्यावरण/ परिवार
(d) Child / environment / बच्चे/ पर्यावरण

Ans.(b)

Q7. A teacher’s most important role in an inclusive classroom is:
एक समावेशी कक्षा में शिक्षक की सबसे महत्वपूर्ण भूमिका है:
(a) To ensure that every child gets an opportunity to realize her potential. / यह सुनिश्चित करना कि प्रत्येक बच्चे को अपनी क्षमता का एहसास करने का अवसर मिले.
(b) To plan for the class so that every child progresses at the same pace. / कक्षा की योजना बनाना है ताकि हर बच्चा उसी गति से आगे बढ़े.
(c) To ensure that the teacher gives standard instructions to the class. / यह सुनिश्चित करना है कि शिक्षक कक्षा को मानक निर्देश दे
(d) To find out the occupations of parents of children so that the teacher knows what each child’s future occupation would be. / बच्चों के माता-पिता के व्यवसाय का पता लगाना ताकि शिक्षक को पता चल सके कि प्रत्येक बच्चे का भावी व्यवसाय क्या होगा।

Ans.(a)

Q8. Which one of the following statements best describes Inclusion?
निम्नलिखित में से कौन-सा कथन समावेशन का सबसे अच्छा वर्णन करता है?
(a) It is the belief that children need to be segregated according to their abilities. / यह एक ऐसा विश्वास है कि बच्चों को उनकी क्षमताओं के अनुसार विभाजित करना चाहिए.
(b) It is the belief that some children cannot learnt at all. / यह एक ऐसा विश्वास है कि कुछ बच्चे बिल्कुल नहीं सीख सकते हैं।
(c) It is the philosophy that all children have a right to get equal education in a regular school system. यह एक ऐसा दर्शनशास्त्र है कि सभी बच्चों को नियमित स्कूल प्रणाली में समान शिक्षा प्राप्त करने का अधिकार है।
(d) It is the philosophy that special children are ‘a special gift of God’. / यह एक ऐसा दर्शनशास्त्र है कि विशेष बच्चे ‘भगवान का एक विशेष उपहार होते हैं’

Ans.(c)

Q9. A child who can see partially
एक बच्चा जो आंशिक रूप से देख सकता है:
(a) Should be put in a ‘regular’ school with no special provisions / उसे बिना किसी विशेष प्रावधान के एक नियमित स्कूल में रखा जाना चाहिए
(b) Should not be given education, since it is not of any use to him / उसे शिक्षा नहीं दी जानी चाहिए क्योंकि यह उसके किसी काम का नहीं है
(c) Needs to be put in a separate institution / उसे एक अलग संस्था में डालने की जरूरत है
(d) Should be put in a ‘regular’ school while making special provisions / विशेष प्रावधान बनाने तक एक नियमित स्कूल में रखा जाना चाहिए

Ans.(d)

Q10. Which one of the following philosophical perspectives needs to be followed to deal with children with special needs?
निम्नलिखित में से विशेष आवश्यकताओं वाले बच्चों से निपटने के लिए किस दार्शनिक दृष्टिकोण को पालन करने की आवश्यकता है?
(a) They should be given only vocational training. / उन्हें केवल व्यावसायिक प्रशिक्षण दिया जाना चाहिए।
(b) They have a right to inclusive education and study in regular schools. / उन्हें नियमित स्कूलों में समावेशी शिक्षा और अध्ययन का अधिकार है।
(c) They do not need education at all/ उन्हें शिक्षा की बिल्कुल भी जरूरत नहीं है
(d) They should be segregated and put in separate educational institutions./ उन्हें विभाजित किया जाना चाहिए और अलग-अलग शैक्षणिक संस्थानों में रखा जाना चाहिए।

Ans.(b)

Q1. Generally the most effective approach to dealing with the child’s aggressive behavior is
आमतौर पर बच्चे के आक्रामक व्यवहार से निपटने के लिए सबसे प्रभावी तरीका है
(a) To channel his/her aggression into legitimate areas to competition. / प्रतिस्पर्धा के लिए तर्कसंगत क्षेत्रों में उसकी आक्रामकता को व्यवस्थित करना
(b) To reward him/her for friendly behaviour and to ignore his/her aggressive behaviour/ उसे मित्रवत व्यवहार के लिए पुरस्कृत करना और उसके आक्रामक व्यवहार को अनदेखा करना
(c) To give him due punishments, when he shows aggressive tendencies/ उसे दंड देना, जब वह आक्रामक प्रवृत्ति दिखाता है.
(d) To insist that he apologies for his undesirable behaviour/ यह आग्रह करना कि वह अपने अवांछनीय व्यवहार के लिए क्षमा मांगे.

Ans.(a)

Q2. The most important challenge for a teacher is
एक शिक्षक के लिए सबसे महत्वपूर्ण चुनौती होती है
(a) To maintain discipline in the classroom. / कक्षा में अनुशासन बनाए रखना
(b) To make students do their homework / छात्रों को अपना होमवर्क करने के लिए कहना
(c) To prepare the question-bank. / प्रश्न कोष तैयार करना
(d) To make teaching process enjoyable. / शिक्षण प्रक्रिया को सुखद बनाना

Ans.(d)

Q3. Which of the following skills are needed for present day teacher to adjust properly with the classroom teaching?
कक्षा शिक्षण के साथ ठीक से समायोजित करने के लिए वर्तमान शिक्षक को निम्नलिखित में से कौन-से कौशल की आवश्यकता है?
1. Knowledge of technology / तकनीक का ज्ञान
2. Use of technology in teaching learning / अधिगम के शिक्षण में प्रौद्योगिकी का उपयोग
3. Knowledge of student’s needs / छात्र की जरूरतों का ज्ञान
4. Content mastery / विषय-वस्तु की दक्षता
(a) 1 और 3
(b) 2 और 3
(c) 2, 3 और 4
(d) 2 और 4

Ans.(c)

Q4. Special Education Courses are controlled by
विशेष शिक्षा पाठ्यक्रम नियंत्रित किया जाता है
(a) Special Education Council of India / भारत की विशेष शिक्षा परिषद द्वारा
(b) Rehabilitation Council of Teacher Education / पुनर्वास शिक्षा परिषद शिक्षा द्वारा
(c) राष्ट्रीय शिक्षक परिषद द्वारा
(d) Medical Council of India/ भारतीय चिकित्सा परिषद द्वारा

Ans.(b)

Q5. Learning Disability is related to
अधिगम निर्योग्यता संबंधित है:
(a) Poor environment is a contributing factor to learning disability / खराब माहौल से, जो अधिगम निर्योग्यता के लिए एक महत्वपूर्ण कारक है
(b) Learning disabilities are related to mental retardation. / मानसिक मंदता से
(c) Learning disability is related to emotional disturbance. / संवेगात्मक उपद्रव से
(d) Learning – disabled children have perceptual problems. / अधिगम निर्योग्यता वाले बच्चों को अवधारणात्मक समस्याएं होती हैं.

Ans.(d)

Q6. Inclusive Education refers to
समावेशी शिक्षा संदर्भित करती है
(a) Special teaching to disabled students / दिव्यांग छात्रों के लिए विशेष शिक्षण को
(b) Sarva Shiksha Abhiyan / सर्व शिक्षा अभियान को
(c) Equal educational opportunities for students / छात्रों के लिए समान शैक्षिक अवसरों को
(d) Special education in special schools / स्कूलों में विशेष शिक्षा को

Ans.(c)

Q7. Special schools are required for equality of educational opportunities among
_______ के बीच शैक्षिक अवसरों की समानता के लिए विशेष स्कूलों की आवश्यकता होती है
(a) Talented students / प्रतिभाशाली छात्रों
(b) Backward students / पिछड़े छात्रों
(c) physically challenged students शारीरिक रूप से अक्षम छात्रों
(d) SC /ST छात्रों

Ans.(c)

Q8. An emotionally stable student
एक भावनात्मक रूप से स्थिर छात्र
(a) Maintains cordial interrelationship with classmates / सहपाठियों के साथ सौहार्दपूर्ण संबंध रखता है
(b) Does not interact effectively with other classmates / अन्य सहपाठियों के साथ प्रभावी ढंग से बातचीत नहीं करता है
(c) Does not contribute any new ideas/ कोई नए विचार सुझाने में योगदान नहीं देता है
(d) Does not respect the ideas given by other classmates/ अन्य सहपाठियों द्वारा दिए गए विचारों का सम्मान नहीं करता है

Ans.(a)

Q9. In a 40 minutes classroom how will you teach by catering the needs of all students & specially students with special needs?
40 मिनट की कक्षा में आप सभी छात्रों और विशेष रूप से विशेष आवश्यकताओं वाले छात्रों की जरूरतों को कैसे पूरा करेंगे?
(a) by paying attention on individual / वैयक्तिक रूप से ध्यान देकर
(b) By making homogeneous group in the classroom / कक्षा में सजातीय समूह बनाकर
(c) By arranging an activity for all students but paying attention to the students with special needs / सभी छात्रों के लिए एक गतिविधि की व्यवस्था करके लेकिन विशेष जरूरतों वाले छात्रों पर अधिक ध्यान देकर
(d) By given responsibility to any talented student of the class / कक्षा के किसी भी प्रतिभाशाली छात्र को जिम्मेदारी देकर

Ans.(c)

Q10. Inclusion in education refer
शिक्षा के संदर्भ में समावेशन का अर्थ है
(a) To provide education to physically disabled children / शारीरिक रूप से अक्षम बच्चों को शिक्षा प्रदान करना
(b) To provide education for mentally retarded children / मानसिक रूप से मंद बच्चों के लिए शिक्षा प्रदान करना
(c) To provide education to boys, girls & adults / लड़कों, लड़कियों और वयस्कों को शिक्षा प्रदान करना
(d) Acceptance of all pupils within main stream education system / मुख्यधारा की शिक्षा प्रणाली के साथ सभी विद्यार्थियों की स्वीकृति

Ans.(d)

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?