Child Development & Pedagogy Practice set -1 for CTET/UPTET Exam 2022 (सीटेट और यूपीटेट की परीक्षा के लिए बॉल विकास और शिक्षा शास्त्र के संभावित प्रश्न)_00.1
Latest Teaching jobs   »   CTET Practice Sets

Child Development & Pedagogy Practice set -1 for CTET/UPTET Exam 2022

Adda247 brings to you the Practice Set for all subjects of CTET and UPTET exam to assist the CTET and UPTET aspirants in their preparation. As we all know, Child Development & Pedagogy is one of the most important sections in CTET And UPTET question papers. Thus, we have prepared practice sets for you based on the most important topics and common types of questions asked in the previous year’s questions. These practice sets are designed will diligently research exam patterns, previous years question papers, and past days of CTET Exam 2021-2022.

CDP Practice Set 1 For CTET/UPTET 2022

Importance of Child Development & Pedagogy Practice Set -1

The aspiring candidates should solve these practice sets to improve their performance in the CTET and UPTET exams. Some of the other importance of solving the Practice Sets are:

  • To enhance their ability to solve problems with speed and accuracy.
  • To understand the nature and type of questions asked in CTET and UPTET exams.
  • To strengthen their grip on various concepts and theories.
  • To comprehend how the questions are framed in the CTET and UPTET exams.
  • To evaluate and assess their performance in the Practice Set to decipher their level of preparation for the CTET and UPTET exams.

सीटेट और यूपीटेट की परीक्षा के लिए बॉल विकास और शिक्षा शास्त्र के संभावित प्रश्न

Q1. The concept of object permanence is attained during Piaget’s ____stage of development./ पियाजे के विकास के ____ चरण के दौरान वस्तु स्थायित्व की अवधारणा प्राप्त की जाती है।
(a) Sensorimotor / संवेदी गतिक
(b) Preoperational/ पूर्व- परिचालन
(c) Concrete operational/ मूर्त परिचालन
(d) Formal operationa/ औपचारिक परिचालन

Ans. (a)

Q2. In Piaget’s theory a process that is the balance between the old and new- between perception and experience is known as -/ पियाजे के सिद्धांत में एक प्रक्रिया जो पुराने और नए के बीच संतुलन है- धारणा और अनुभव के बीच को कहा जाता है –
(a) Assimilation/ आत्मसात्करण
(b) Accommodation/ आवास
(c) Equilibration/ संतुलन
(d) Knowledge distribution/ ज्ञान वितरण

Ans. (c)

Q3. In constructivism, as followed by Piaget,/रचनावाद में, जैसा कि पियाजे द्वारा अनुसरण किया जाता है,
(a) education is behaviorist in nature/शिक्षा प्रकृति में व्यवहारवादी है
(b) children participate passively in learning/ बच्चे अधिगम में निष्क्रिय रूप से भाग लेते हैं
(c) education is teacher-centered/ शिक्षा शिक्षक केंद्रित है
(d) education is child-centered/ शिक्षा बाल केंद्रित है

Ans. (d)

Q4. What term does Piaget use for mental structure which are the building blocks of thinking?/ पियाजे मानसिक संरचना के लिए किस शब्द का प्रयोग करता है जो सोच के निर्माण खंड हैं?
(a) Gene/ ज़ीन
(b) Maturation blocks/ परिपक्वता ब्लॉक
(c) Schemas/ स्कीमा
(d) Zone of development/ विकास का क्षेत्र

Ans. (c)

Q5. According to Piaget’s stages of Cognitive Development, the sensori-motor stage is associated with/ पियाजे के संज्ञानात्मक विकास के चरणों के अनुसार, संवेदी-मोटर चरण जुड़ा है-
(a) ability to solve problems in logical fashion/ तार्किक तरीके से समस्याओं को हल करने की क्षमता से
(b) concerns about social issues/ सामाजिक मुद्दों के बारे में चिंताओं से
(c) ability to interpret and analyse options/ विकल्पों की व्याख्या और विश्लेषण करने की क्षमता से
(d) imitation, memory and mental representation/ अनुकरण, स्मृति और मानसिक प्रतिनिधित्व से

Ans. (d)

Q6. According to Piaget, which one of the following factors play an important role in influencing the development?/ पियाजे के अनुसार निम्नलिखित में से कौन सा कारक विकास को प्रभावित करने में महत्वपूर्ण भूमिका निभाता है?
(a) Experience with the physical world/ भौतिक दुनिया के साथ अनुभव
(b) Imitation/ अनुकरण
(c) Reinforcement/ प्रबलीकरण
(d) Language/ भाषा

Ans. (a)

Q7. According to Piaget, during the first stage of development (birth to about 2 years), a child learns best-/ पियाजे के अनुसार विकास की प्रथम अवस्था (जन्म से लगभग 2 वर्ष) के दौरान बच्चा सबसे अच्छा सीखता है-
(a) by comprehending neutral words/तटस्थ शब्दों को समझकर
(b) by thinking in an abstract fashion/ एक अमूर्त फैशन में सोचकर
(c) by applying newly acquired knowledge of language/ भाषा के नए अर्जित ज्ञान को लागू करके
(d) by using the senses/ इंद्रियों का उपयोग करके

Ans. (d)

Q8. Which of the following implications cannot be derived from Piaget’s theory of cognitive development?/ निम्नलिखित में से कौन सा निहितार्थ पियाजे के संज्ञानात्मक विकास के सिद्धांत से नहीं लिया जा सकता है?
(a) Acceptance of individual differences/ व्यक्तिगत मतभेदों की स्वीकृति
(b) Sensitivity of children’s readiness to learn/ अधिगम के लिए बच्चों की तत्परता की संवेदनशीलता
(c) Discovery learning/ खोज अधिगम
(d) Need of verbal teaching/ मौखिक शिक्षण की आवश्यकता

Ans. (d)

Q9. According to Piaget, children’s thinking differs in ………. from adults than in ………./ पियाजे के अनुसार, बच्चों की सोच ___ की तुलना में वयस्कों से __ में भिन्न होती है
(a) size, correctness/ आकार, शुद्धता
(b) amount, kind/ मात्रा, भिन्न
(c) kind, amount/ भिन्न, मात्रा
(d) size, type/ आकार, प्रकार

Ans.(c)

Q10. According to Jean Piaget, which of the following is necessary for learning?/ जीन पियाजे के अनुसार अधिगम के लिए निम्नलिखित में से क्या आवश्यक है?
(a) Active exploration of the environment by the learner/ शिक्षार्थी द्वारा पर्यावरण की सक्रिय खोज
(b) Observing the behaviour of adults/ वयस्कों के व्यवहार का अवलोकन
(c) Belief in immanent justice/ आसन्न न्याय में विश्वास
(d) Reinforcement by teachers and parents/ शिक्षकों और माता-पिता द्वारा सुदृढीकरण

Ans. (a)

Q11. Heredity is considered as a_____ social structure./ आनुवंशिकता को एक _____ सामाजिक संरचना माना जाता है।
(a) Secondary/ माध्यमिक
(b) Dynamic/ गतिशील
(c) Static/ स्थिर
(d) Primary/ प्राथमिक

Ans.(c)

Q12. The unique interaction of______ and _____ can result in different paths and outcomes of development. /________ और __ की अनूठी बातचीत के परिणामस्वरूप विकास के विभिन्न पथ और परिणाम हो सकते हैं।
(a) heredity; environment/ आनुवंशिकता; वातावरण
(b) challenges; limitations/ चुनौतियां; सीमाओं
(c) stability; change/ स्थिरता; परिवर्तन
(d) exploration; nutrition/ अन्वेषण; पोषण

Ans.(a)

Q13. Which thinker defined environment as “anything immediately surrounding an object and exerting a direct influence on it”?/ किस विचारक ने पर्यावरण को “किसी वस्तु के तुरंत आसपास और उस पर सीधा प्रभाव डालने वाली वस्तु” के रूप में परिभाषित किया है?
(a) Ann Nastase/ एन नास्तासे
(b) Holland and Douglas/ हॉलैंड और डगलस
(c) P Gisbert/ पी गिस्बर्ट
(d) EJ Ross / ईजे रॉस

Ans. (c)

Q14. Environmental factors that shape development include all of the following except-/ विकास को आकार देने वाले पर्यावरणीय कारकों में निम्नलिखित को छोड़कर सभी शामिल हैं-
(a) culture/ संस्कृति
(b) quality of education/ शिक्षा की गुणवत्ता
(c) physique/ काया
(d) quality of nutrition/ पोषण की गुणवत्ता

Ans. (c)

Q15. Which one of the following is correctly matched? / निम्नलिखित में से कौन सा सही सुमेलित है?
(a) Physical attributes/ भौतिक गुण – Environment/ पर्यावरण
(b) Development of Personality/ व्यक्तित्व का विकास – Heredity/ आनुवंशिकता
(c) Intellectual superiority of a particular race/ एक विशेष जाति की बौद्धिक श्रेष्ठता – Environment / पर्यावरण
(d) Mental growth of children/ बच्चों का मानसिक विकास – Heredity/ आनुवंशिकता

Ans.(c)

Q16. Which among the following forms of development is influenced by heredity and environment?/ निम्नलिखित में से विकास का कौन सा रूप आनुवंशिकता और पर्यावरण से प्रभावित है?
A. Social development/ सामाजिक विकास
B. Emotional development/ भावनात्मक विकास
C. Mental development/ मानसिक विकास
D. Physical development/ शारीरिक विकास
(a) Only D/ केवल D
(b) A and B/ A और B
(c) A, B and C/ A, B और C
(d) All of this/उपरोक्त सभी

Ans. (d)

Q17. In the context of “nature-nurture” debate which one of the following statements seem appropriate to you?/ “प्रकृति-पोषण” वाद-विवाद के सन्दर्भ में निम्नलिखित में से कौन सा कथन आपको उपयुक्त प्रतीत होता है?
(a) A child is like a blank slate whose character can be moulded by the environment into any shape./ एक बच्चा एक खाली स्लेट की तरह होता है जिसका चरित्र पर्यावरण द्वारा किसी भी आकार में ढाला जा सकता है।
(b) Children are genetically predisposed to what they would be like irrespective of whatever environment they grow up in./ बच्चों को आनुवंशिक रूप से पूर्वनिर्धारित किया जाता है कि वे किस तरह के वातावरण में बड़े होते हैं।
(c) Environmental influences only have a little value in shaping up a child’s behavior which is primarily genetically determined./ पर्यावरणीय प्रभावों का बच्चे के व्यवहार को आकार देने में केवल थोड़ा सा मूल्य होता है जो मुख्य रूप से आनुवंशिक रूप से निर्धारित होता है।
(d) Heredity and environment are inseparably interwoven and both influence development./ आनुवंशिकता और पर्यावरण अविभाज्य रूप से जुड़े हुए हैं और दोनों विकास को प्रभावित करते हैं।

Ans.(d)

Q18. The aim of behavioral genetics is to learn about:/ व्यवहार आनुवंशिकी का उद्देश्य इसके बारे में सीखना है:
(a) The extent to which geneticists can modify people’s behavior/ आनुवंशिकीविद् लोगों के व्यवहार को किस हद तक संशोधित कर सकते हैं
(b) The possibility of eradicating behavioral problems in children/ बच्चों में व्यवहार संबंधी समस्याओं के उन्मूलन की संभावना
(c) The genetics and environmental influences on human behaviour/ मानव व्यवहार पर आनुवंशिकी और पर्यावरणीय प्रभाव
(d) The ability of animals to learn language/ जानवरों की भाषा सीखने की क्षमता.

Ans.(c)

Q19. Which one of the following statements is true regarding the role of heredity and environment in human development?/ मानव विकास में आनुवंशिकता और पर्यावरण की भूमिका के संबंध में निम्नलिखित में से कौन सा कथन सत्य है?
(a) The role of environment is almost fixed, whereas the impact of heredity can be altered./ पर्यावरण की भूमिका लगभग तय है, जबकि आनुवंशिकता के प्रभाव को बदला जा सकता है।
(b) The theories based on the ‘behaviorism’ are largely based on the role of nature in human development./ ‘व्यवहारवाद’ पर आधारित सिद्धांत काफी हद तक मानव विकास में प्रकृति की भूमिका पर आधारित हैं।
(c) The relative effects of heredity and environment vary in different areas of development./ आनुवंशिकता और पर्यावरण के सापेक्ष प्रभाव विकास के विभिन्न क्षेत्रों में भिन्न होते हैं।
(d) The policy of compensatory discrimination of the Government of India is based on the role of nature in human development/ भारत सरकार की प्रतिपूरक भेदभाव की नीति मानव विकास में प्रकृति की भूमिका पर आधारित है.

Ans. (c)

Q20. Which of the following statements support the role of environment in the development of a child?/ निम्नलिखित में से कौन सा कथन बच्चे के विकास में पर्यावरण की भूमिका का समर्थन करता है?
(a) Some students quickly process information while others in the same class do not./ कुछ छात्र जल्दी से जानकारी संसाधित करते हैं जबकि अन्य उसी कक्षा में नहीं करते हैं।
(b) There has been a steady increase in students’ average performance on IQ tests in last few decades./ पिछले कुछ दशकों में आईक्यू परीक्षणों पर छात्रों के औसत प्रदर्शन में लगातार वृद्धि हुई है।
(c) Correlation between IQs of identical twins raised in different homes is as high as 0.75/ अलग-अलग घरों में उठाए गए समान जुड़वां बच्चों के आईक्यू के बीच सहसंबंध 0.75 . जितना ऊंचा है
(d) Physically fit children are often found to be morally good/ शारीरिक रूप से स्वस्थ बच्चे अक्सर नैतिक रूप से अच्छे पाए जाते हैं.

Ans. (b)

 

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?