General Awareness Quiz For KVS/NVS 2016 Exams_00.1
Latest Teaching jobs   »   General Awareness Quiz For KVS/NVS 2016...

General Awareness Quiz For KVS/NVS 2016 Exams

General Awareness Quiz For KVS/NVS 2016 Exams_40.1

1. In a terrestrial ecosystem, the tropic level that would contain the largest biomass would be the
(a) producers
(b) primary consumers
(c) secondary consumers
(d) highest order consumers

2. Which of the following is considered a hot-spot of biodiversity in India?
(a) Aravali hills 
(b) Western Ghats
(c) Indo-gangetic plain 
(d) Eastern Ghats

3. First National park developed in India is
(a) Gir 
(b) Kaziranga
(c) Jim Corbett 
(d) None of these

4. MODVAT refers to
(a) education policy 
(b) house tax
(c) excise duty 
(d) property tax

5. The First-Earth Sumti was held at
(a) Buenos Aires
(b) Rio-de-Janeiro
(c) Dar-es-salam
(d) None of the above

6. Who is the author of the book ‘Naked Triangle’?
(a) RK Narayan 
(b) Khushwant Singh
(c) Balwant Gargi 
(d) Amrita Pritam

7. What is the name of Kalhana’s book?
(a) Arthashatra 
(b) Indica
(c)  Purana
(d) Rajtaranagini 

8. Loreto Girl’s Day School, Sealdah (Paschim Banga was honoured with noma prize, an UNESCO educational award for which of the following?
(a) Community service in rural areas
(b) Innovative child to child teaching in rural areas
(c) Producing best talents in the country 
(d) Propogating National Integration among the people

9. Ist Tuesday of May is observed as 
(a) Global Family Day
(b) World Asthma Day
(c)  World Mother’s Day
(d) International Human Solidarity Day

10. With which game does Davis cup is associated?
(a) Hockey 
(b) Table Tennis
(c)  Lawn Tennis
(d) Polo
Answers…

1.a
2.b
3.c
4.c
5.b
6.c
7.d
8.b
9.b
10.c

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?